Бібліографічний покажчик до Нобелівських читань


Скачати 211.17 Kb.
Назва Бібліографічний покажчик до Нобелівських читань
Дата 18.05.2013
Розмір 211.17 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Економіка > Документи





Бібліографічний покажчик до Нобелівських читань






Дніпропетровськ 2012

Передмова
Альфред Нобель – вкрай неординарна особистість із надзвичайною долею. Посмертна слава його ґрунтується на всепланетному престижі премії, про застосування якої він оголосив у своєму заповіті. Перед смертю цей дивак зробив крок, що забезпечив йому безсмертя - свої багатомільйонні статки Альфред Нобель заповідав перетворити на щорічну премію і присуджувати її за діяльність, що послужила прогресу людства в науковій сфері (фізика, хімія, біологія, медицина), у сфері літератури та захисту миру.

Мета даного бібліографічного покажчика - ознайомити вас з діяльністю Альфреда Нобеля, з історією виникнення Нобелевської премії та її лауреатами впродовж всього існування цієї нагороди (1901 - 2007 рр.).

Бібліографічний покажчик включає в себе книги та статті з періодики.


Вступ



Нобелівські премії є унікальними винагородами й особливо престижними. Їхня добра слава зумовлена надвисокими вимога­ми до кандидатів, вагомістю грошового забезпечення, а головне, особистістю творчої людини, якою був А.Нобель.

Альфред Бернхард Нобель народився 21 жовтня 1833 р. у Стокгольмі. Його батько, Еммануель Нобель, архітектор за освітою й винахідник за покликанням, перебивався випадковими заробітками.

Мати - Кароліна Анріетта Алсель народила 8 дітей, і Альфред був третім з чотирьох синів, яким судилося вижити. Хлопчик був дуже слабким й упродовж усього свого життя не мав міцного здоров'я.

Коли Альфредові минуло 9 років, родина переїхала до батька в Росію. Здобувши домашню освіту (а він був старанним і працьовитим учнем, особливо здібним у фізиці й хімії), 17-річний А. Нобель на три роки подався в подорож по Європі й Америці. В Парижі молодий Нобель поглиблює знання з хімії, а в США, зустрівши свого співвітчизника - винахідника парової машини Джона Ерікссона, зацікавився цим ремеслом.

У Швеції Альфред вирішив зайнятися механічними й хімічними експериментами в маленькій лабораторії батька в передмісті Стокгольма. Таке рішення визначило всю його подальшу долю.

Ідея застосувати абсорбуючий матеріал для змішування з рідким нітрогліцерином призвела винахідника до створення «порошку Нобеля» - динаміту, безпечної вибухової речовини.

Альфред Нобель запатентував винахід динаміту й детонаторів (1867), поповнивши ряди провідних учених та бізнесменів свого часу.

Творчий геній А. Нобеля насамперед був націлений на мирне застосування: прокладання шахт, тунелів, будівництво доріг, гасіння лісових пожеж тощо. Він противився використанню своїх відкриттів у воєнних цілях. Між іншим, динаміт став засобом ведення бурових робіт на бакинських нафтопромислах, що й збагатило двох його старших братів.

Окрім вибухових речовин, Нобель цікавився виготовленням гуми і штучного шовку, синтезом нових матеріалів і системами зв'язку. Наприкінці свого життя Нобель мав 355 патентів на різні винаходи, 93 компанії й підприємства у 20 країнах, що випускали 66,5 тис. тонн вибухових речовин. Багато з заснованих Нобелем компаній не тільки не втратили свого значення в наші дні, а й перетворилися на промислових гігантів світового рівня.

10 грудня 1896 року від крововиливу в мозок Альфред Бернхард Нобель помер.

Знаменитий заповіт був написаний Нобелем за рік до його смерті 2 листопада 1895 року в Парижі. У заповіті було записано:

«Я, нижче підписаний Альфред Бернхард Нобель, обдумавши й вирішивши, оголошую мій заповіт щодо майна, нажитого мною до моменту смерті.

Все майно, що залишилося після мене й яке можна реалізувати, розподілити в такий спосіб: мій капітал душеприкажчики повинні перевести в цінні папери, створивши фонд, відсотки з якого будуть видаватися у вигляді премії тим, хто протягом попереднього року приніс найбільшу користь людству. Вказані відсотки слід розділити на п'ять рівних частин, які призначаються: перша частина тому, хто зробив найважливіше відкриття або винахід в галузі фізики, друга - тому, хто зробив крупне відкриття або вдосконалення в галузі хімії, третя - тому, хто домігся видатних успіхів у галузі фізіології або медицини, четверта - творцю найзначнішого літературного твору, що відображає людські ідеали, п'ята - тому, хто сприяв з'єднанню народів, ліквідації рабства, зниженню чисельності існуючих армій, а також мирній домовленості. Премії в галузі фізики й хімії повинні присуджуватися Шведською королівською академією наук, з фізіології й медицини - Королівським Каролінським інститутом в Стокгольмі, з літератури - Шведською академією в Стокгольмі, премія Миру - комітетом із п'яти чоловік, обраних норвезьким стортінгом. Моє особливе бажання полягає в тому, щоб на присудження премій не впливала національність кандидата, щоб премію одержували найдостойніші, не залежно від того, чи є вони скандинавами, чи ні.»

Управління фінансами було покладено на Нобелівський фонд, створений попри всі складності 1900 р. згідно з умовами заповіту. Тоді ж було затверджено його статут. Першим директором - розпорядником Фонду став Рагнар Солман, без наполегливості якого всі задуми Нобеля лишалися б тільки мрією. Сьогодні директором Нобелівського фонду є онук Рагнара Солмана - Михайло. Фонд знаходиться в Стокгольмі й є незалежною, неурядовою організацією, основне завдання якої - фінансове забезпечення як самих премій, так і діяльності п'яти Нобелівських комітетів. До компетенції Фонду також входить само проведення щорічної церемонії презентації лауреатів Нобелівської премії, проте Фонд не бере участі ні у висуванні кандидатів, ні в процесі розгляду їхніх кандидатур, ні в прийнятті остаточного рішення.

Ці функції за статутом покладені на п'ять Нобелівських комітетів, що і приймають рішення про присудження нагород за кожним напрямом. Шведська Королівська академія наук заснувала у своєму складі три комітети: з фізики, хімії й економіки. Слід зазначити, що Нобелівська премія з економіки заснована Шведським банком 1968 р. як визнання особистих заслуг Нобеля - визначного для свого часу економіста-практика. Нобелівський комітет Каролінського медичного інституту вирішує, хто буде лауреатом у галузі фізіології і медицини. Шведська академія літератури присуджує літературну премію, і лише лауреат Нобелівської премії Миру визначається Нобелівським комітетом Норвегії, що обирається парламентом цієї країни. Ця премія вручається в столиці Норвегії Осло. Річ у тім, що за часів Альфреда Нобеля Швеція й Норвегія перебували під однією короною, й розподіл відбувся тільки 1905 р., а заповіт А.Нобеля чітко виконується й дотепер.

Нобелівські премії вручаються з 1901 року. Першу Нобелівську премію з економіки було вручено 1969 р.

У період 1940-1942 рр. через воєнні події в Європі, спричинені Другою світовою війною, Нобелівська премія не присуджувалася.

Імена нових лауреатів оприлюднюються щороку 21 жовтня - у день народження Альфреда Нобеля. На церемонію вручення премії Нобелівський фонд запрошує лауреатів і членів їхніх родин до Стокгольма і в Осло 10 грудня - у день смерті засновника Фонду. Дипломи й золоті медалі Нобелівських лауреатів в галузі фізики, хімії, фізіології і медицини, літератури й економіки вручаються в Концертному залі королем Швеції після короткої інформації про досягнення лауреата представником відповідного комітету, що затвердив його кандидатуру.

Вручення конверта з чеком на ім'я лауреата відбувається в Стокгольмі в історичному будинку Нобеля, де нині розташований головний офіс Нобелівського фонду. Кошти, що одержує лауреат, підлягають оподаткуванню відповідно до законів тієї країни, громадянином якої він є. Якщо перші лауреати одержували чек на суму близько 40 тис. американських доларів, то сьогодні розмір грошової премії досягає 1 млн. доларів США. Велика заслуга в цьому належить працівникам Нобелівського фонду, які захищають від інфляцій матеріальну частину спадщини Нобеля й врятовують тим самим його духовне надбання.

Бюлетень Міжнародного Нобелівського економічного форуму
1.Бюлетень Міжнародного Нобелівського економічного форуму: світова економіка XXI століття: цикли та кризи / Дніпропетровський університет економіки та права.- Д.: ДУЕП, 2008.- 460с.

2. Бюлетень Міжнародного Нобелівського економічного форуму: світова економіка XXI століття: цикли та кризи/ Дніпропетровський університет економіки та права.- Д.: ДУЕП, 2009.-Вип. 1(2).-152с.

3. Бюлетень Міжнародного Нобелівського економічного форуму: світова економіка XXI століття: цикли та кризи / Дніпропетровський університет економіки та права.- Д.: ДУЕП, 2010.-Вип. 1(3).-Т.1.-434с.-[До II-го Міжнародного форуму «Інновації як основа подолання глобальної кризи»]

4. Бюлетень Міжнародного Нобелівського економічного форуму: світова економіка XXI століття: цикли та кризи / Дніпропетровський університет економіки та права.- Д.: ДУЕП, 2010.-Вип. 1(3).-Т.2.-485с.-[До II-го Міжнародного форуму «Інновації як основа подолання глобальної кризи»]

5. Бюлетень Міжнародного Нобелівського економічного форуму: світова економіка XXI століття: цикли та кризи / Дніпропетровський університет економіки та права імені Альфреда Нобеля.- Д.: ДУЕП, 2011.- Вип. 1(4).- 505с.

Список літератури




1. Вручены Нобелевские премии 2003 года// Енергоінформ.- 2004. – № 6.- 05 - 11 лютого.- С. 6.


2. Гречаник А. Тиждень імені Нобеля/ А. Гречаник // Всеукраїнська технічна газета.- 2007.- 25 жовтня (№ 42 -43).- С. 10.

3. Ипполитова Н.В. Династия Нобелей: историческая повесть/ Н.В. Ипполитова.- Тамбов: МИНЦ, 2002.- 112 с.

4. Калашников Б. Нобелевские парадоксы /Б. Калашников // Знание - сила.- 2007.- № 10.- С. 121 - 125.

5. Наука, техника, общество и нобелевское движение в третьем тысячелетии: Междунар. конгр. (VII междунар. встреча-конф. лауреатов Нобел. премий и нобелистов): труды МИНЦ / под ред. проф. В.М. Тютюнника.- Тамбов-Москва: МИНЦ, 2002.- Т. 2, ч.1.- 128с.

6. Наука, техника, общество и нобелевское движение в третьем тысячелетии: Междунар. конгр. (VII междунар. встреча-конф. лауреатов Нобел. премий и нобелистов) : труды МИНЦ / под ред. проф. В.М. Тютюнника.- Тамбов-Москва: МИНЦ, 2002.- Т. 2, ч.2.- 157с.

7. Наука, техника, общество и нобелевское движение в третьем тысячелетии: (Материалы Нобелевского конгресса – 8 междунар. встреча-конф. лауреатов Нобел. премий и нобелистов): труды МИНЦ / под ред. проф. В.М. Тютюнника.- Тамбов-Москва: МИНЦ, 2009.- Вып.3.- 390с.: илл.

8. Нобелистика на рубеже ХХІ века (VI Междунар. встреча-конф. лауреатов Нобел. премий и нобелистов): труды МИНЦ / под ред. проф. В.М. Тютюнника.- Тамбов: МИНЦ, 2001.- Т.1, ч.1.- 142с.

9. Нобелистика на рубеже ХХІ века (VI Междунар. встреча-конф. лауреатов Нобел. премий и нобелистов) : труды МИНЦ / под ред. проф. В.М. Тютюнника.- Тамбов: МИНЦ, 2001.- Т.1, ч.2.- 176с.

10. "Нобель" знайшов своїх героїв// Світ.- 2007.- жовтень (№ 39 – 40).- С.1

11. Порицкий Л. Премия Альфреда Нобеля – ученого, интеллектуала, космополита/ Л. Порицкий // Зеркало недели.- 2004.- 29 мая.- С.12

12. Премія, вкрита пилом? // Наша газета +.- 2001.- 12 жовтня (№ 41).- С. 19.

13. Приходько О. Нобелиада: «Американський десант»/ О. Приходько // Зеркало недели.- 2006.- 21 октября.- С. 13.

14. 500 знаменитых людей планеты.- Х.: Фолио, 2006.- 991 с.

15. Самин Д.К. 100 великих учених/ Д.К. Самин.- М.: Вече, 2004.- 592 с.- (100 великих)

16. Северин Е. Альфред Нобель и его завещание/ Е. Северин, Е. Зотова // Врач.- 2000.- № 11.- С. 37 – 44.

17. Смирнов А. Лайнус Полинг: великий ученый, великий гуманіст/ А. Смирнов // Совершенно секретно.- 2000.- № 2.- С. 15 - 17.

18. Смирнов А. Лайнус Полинг (1901 – 2001): К 100-летию со дня рождения гения/ А. Смирнов // Совершенно секретно.- 2001.- № 2.- С. 17 – 23.

19. Соколовская З.К. 400 биографий учених/ З.К. Соколовская.- М.: Наука, 1988.- 510 с.

20. Столетие Нобелевских премий // Наука и жизнь.- 2002.- № 1.- С. 12.

21. Сюндюков І. Парадокси Альфреда Нобеля: До 170 - річчя людини, яка ламала канони/ І. Сюндюков// День.- 2003. - 21 жовтня.- С. 8.

22. Уилсон М. Американские ученые и изобретатели/ М. Уилсон: пер. с англ. - 2-е изд.- М.: Знание, 1975.- 136 с.

23. Чекман І. Лауреати Нобелівської премії, що народилися в Україні [С.С.Кузнець, Р.Гоффман, Ж.Шпак]/ І. Чекман // Ваше здоров’я.- 2006.- 20 жовтня (№ 40).- С. 15.

24. Чекман І. "Україно, обітовано земле мого серця!": Нобілівські лауреати - вихідці з України/ І. Чекман // Вісник НАН України.- 2006.- № 10.- С. 44 – 53.

25. Чернов А.С. Нобели: Взгляд из старого Тамбова/ А.С. Чернов.- Тамбов; М.; СПб.; Баку; Вена: Нобелистика, 2005.- 318 с.: илл.

26. Юбилеи науки.- К.: Наукова думка, 1991.- 188 с.

Нобелівська премія в галузі фізики



1. Гернек Ф. Альберт Энштейн/ Ф.Гернек.- М.: Мир, 1984.- 128 с.

2. Данин Д.С. Вероятностный мир/ Д.С. Данин.- М.: Знание, 1981.- 208 с.- (Жизнь замечательных людей)

3. Дорфман Я.Г. Всемирная история физики: с древнейших времен до конца ХVІІІ века/ Я.Г. Дорфман.- М.: Наука, 1974.- 352 с.

4. Зелиг К. Альберг Ейнштейн/ К. Зелиг.- М.: Атомиздат, 1966.- 231 с.

5. Кедров Ф. Ирен и Фредерик Жолио Кюри: взгляды, идеи, экспирименты: от прошлого к будущему/ Ф. Кедров. – 2-е изд.- М: Атомиздат., 1975.- 160 с.

6. Кедров Ф. Эрнест Резенфорд: рождение ядерной физики/ Ф. Кедров.- М: Знание., 1980.- 128 с.- (Творцы науки и техники)

7. Кемоклидзе М.П. Квантовый возраст/ М.П. Кемоклидзе.- М.: Наука, 1989.- 272 с.

8. Кудрявцев П.С. Курс истории физики/ П.С. Кудрявцев.- М.: Просвещение, 1974.- 312 с.

9. Кудрявцев С.П. Д.Д. Томсон/ С.П. Кудрявцев.- М.: Просвещение, 1986.- 80 с.

10. Кузнецов Б.Г. От Галилея до Ейнштейна/ Б.Г. Кузнецов.- М.: Наука, 1966.- 518 с.

11. Кюри Е. Мария Кюри/ Е. Кюри.- 3-е изд.- М.: Атомиздат, 1973.- 351 с.

12. Ливанова А. Ландау Л.Д./ А. Ливанова.- М.: Знание, 1983.- 240 с.

13. Лозовская Е. Нобелевские премии 2001 года - биологам, физикам и химикам: Клеточный цикл: универсальный механизм для дрожжей и человека/ Е. Лозовская // Наука и жизнь.- 2002.- № 1.- С. 13 – 15.

14. Льоцци М. История физики/ М. Льоцци.- М.: Мир, 1970.- 430 с.

15. Лятиль П. Энрико Ферми/ П. Лятиль.- М.: Просвещение, 1965.- 146 с.

16. Нильс Бор и наука 20 века: сборник научных трудов.- К.: Наукова думка, 1988.- 232 с.

17. Нобелевская премия по физике [2003 г.]: новости науки// Квант.- 2004.- № 1.- С. 7.

18. Пайс А. Научная деятельность и жизнь Альберта Ейнштейна/ А. Пайс; под ред. А.А. Логунова.- М.: Наука, 1989.- 566 с.

19. Поль Дирак и физика 20 века.- М.: Наука, 1990.- 222 с.

20. Рыжов К.В. Сто великих изобретений/ К.В. Рыжов.- М.: ВЕЧЕ, 2005.- 528 с.

21. Сегре Э. Энрико Ферми – физик/ Э. Сегре.- М.: Мир, 1973.- 324 с.

22. Стапановський Ю. Айнштайн: теорія відносності і теорія світлових квантів (серйозно і не дуже)/Ю. Стапановський// Світогляд.- 2006.- №1.- С. 4 - 15.

23. Транковский С. Нобелевские премии 2003 года: сверхпроводимость и сверхтекучесть: [Лауреаты 2003 года: В. Л. Гинзбург, А. А. Абрикосов, Э. Дж. Леггетт]/ С. Транковский // Наука и жизнь.- 2004.- № 2.- С. 2 - 7.

24. Транковский С. Нобелевские премии 2004 года: aсимптотическая свобода и конфайнмент/ С. Транковский // Наука и жизнь.- 2005.- № 1.- С. 23.

25. Физики о себе/ под ред. В.Я. Френкеля.- Л.: Наука, 1990.- 485 с.

21. Хофман Б. Альберт Эйнштейн творец и бунтар/ Б. Хофман.- М.: Прогресс, 1983.- 215 с.

Нобелівська премія в галузі фізіології і медицини



1. Блиев Ю. Портрет лауреата в зеркале статистики: 100 лет Нобелевской премии/ Ю. Блиев // Медицинская газета.- 2001.- 7 декабря (№ 93).- С. 15.

2. Зайцев А. Нобелевские премии: медицина/ А. Зайцев // Знание – сила.- 2003.- № 2.- С. 20 – 24.

3. Каткевич В. Нобелівський лауреат 5-ї Одеської гімназії: [Соломон Ваксман]/ В. Каткевич// Всеукраїнська технічна газета.- 2007.- 26 липня (№30).- С. 10.

4. Марьянович А.Т. Кому и за что были присуждены Нобелевские премии по медицине (1901 – 2000)/ А.Т. Марьянович// Российский семейный врач.- 2002.- № 3.- С. 49 – 57.

5. Мечников И.И. Академическое собрание cочинений/ И.И. Мечников.- М.: Гос. изд. мед. литературы, 1955. - Т. 3.- 504 с.

6. Мечников И.И. Академическое собрание сочинений/ И.И. Мечников.- М.: Гос. изд. мед. литературы, 1953. - Т. 8.- 519 с.

7. Нобелевская премия по медицине за 2006 г.// Врач.- 2006.- № 12.- С. 40.

8. Нобелівська премія в галузі медицини дана авансом//Наша газета +.- 2001.- 12 жовтня (№ 41).- С. 19.

9. Павлов І.П Вибрані твори/ І. П. Павлов.- Київ: АН УРСР, 1949.- 403 с.

10. Павлов И.П. Избранные произведения/ И.П. Павлов.- М.: Гос. изд. полит. литературы, 1949.- 568 с.

11. Сорокина Т.С. История медицины: yченик/ Т.С. Сорокина . - 5-е изд., перераб., доп.- М.: Академия, 2006.- 560 с.

12. Чекман І. Лауреати Нобелівської премії, що народилися в Україні [З.Вексман]/ І. Чекман // Ваше здоров’я.- 2006.- 29 вересня (№ 37).- С. 14.


Нобелівська премія в галузі хімії



1. Волков В.А. Выдающиеся химики мира: биографический справочник/ В.А.Волков, Е.В. Вонский.- М: Высш. шк., 1991.- 656 с.

2. Джуа М. История химии/ М. Джуа.- М.: Мир, 1966.- 452 с.

3. Зевайл А.Х. Путешествие сквозь время: Шаги к Нобелевской премии/ А.Х. Зевайл; пер. с англ. А.А. Бученко. – Тамбов; М.; СПб.; Баку; Вена: Нобелистика, 2004.- 232 с.- (Сер. «Химия»: Лауреаты Нобелев. Премии на рус. яз./ под общ. ред. проф. В.М. Тютюнника)

4. Манолов К. Великие химики/ К. Манолов.- М.: Мир, 1977.- Т.1.- 452 с.

5. Манолов К. Великие химики/ К. Манолов.- М.: Мир, 1977.- Т.2.- 412 с.

6. Нобелевские премии: химия// Знание – сила.- 2003.- № 2.- С. 25.

7. Полинг Л. Рак и витамин С: лечение рака/ Л. Полинг// Совершенно секретно.- 2000.- № 10 – 12.

2001.- № 1.- С. 22 – 23.

8. Полинг Л., Камерон И. Рак и некоторые нетрадиционные методы лечения рака/ Л. Полинг // Совершенно секретно.- 2001.- № 2.- С. 24.

9. Тютюнник В.М. Материалы о Н.Н. Семёнове в Международном Информационном Нобелевском Центре/ В.М. Тютюнник, А.А. Соболева, И.С. Корскова. – Тамбов; М.; СПб.; Баку; Вена; Гамбург: МИНЦ Нобелистика, 2011.- 112 с.- [К 115-летию со дня рождения Н.Н. Семёнова и 55-летию первой и единственной Нобелевской премии по химии, присуждённой российскому учёному].

Нобелівська премія в галузі літератури


1. Бёлль Г. Под конвоем заботы: Роман/ Г. Бёлль// Иностранная литература.- 1988.- № 11.- С. 3 – 100.

2. Бёлль Г. Собрание сочинений: В 5-ти т./ Г. Бёлль.- М.: Худож. лит., 1989.

3. Бродский И. Меньше единицы/ И. Бродский// Иностранная литература.- 1992.- № 10.- С. 234 – 242.

4. Бродский И. Метаморфозы: из неопубликованных переводов/ И. Бродский // Литературное обозрение.- 1996.- № 3.- С. 3 – 7.

5. Бунин И. Избранная лирика/ И. Бунин.- Ростов н/Д: Феникс, 1998.- 319 с.- (Всемирная библиотека поэзии)

6. Гамсун К. Новеллы/ К. Гамсун// Иностранная литература.- 1991.- № 2.- С. 167 – 195.

7. Гамсун К. Собрание сочинений: В 6-ти т/ К. Гамсун.- М.: Худ. лит., 1991.

8. Мартен Роже дю Гар Семья Тибо/ Мартен Роже дю Гар. - М.: Правда, 1987.- 640 с.

9. Гессе Г. Демиан: история юности, написанная Эмилем Синклером/ Г. Гессе// Иностранная литература.- 1993.- № 5.- С. 39 – 109.

10. Гессе Г. Избранные произведения/ Г. Гессе.- М.: Панорама, 1995.- 480 с.- ( Сер.: " Лауреаты Нобелевской премии")

11. Голсуорси Дж. Собрание сочинений/ Дж. Голсуорси.- М.: Худ. лит., 1983.

12. Жид А. Тесные врата: роман/ А. Жид// Иностранная литература.- 1991.- № 1.- С. 5 – 71.

13. Зингер И.Б. Рассказы разных лет/ И.Б. Зингер// Иностранная литература.- 1989.- № 4.- С. 3 – 44.

14. Йейтс У.Б. Распятие отверженца: рассказ/ У.Б. Йейтс // Иностранная литература.- 1991.- № 10.- С. 180 – 184.

15. Камю А. Избранное: сборник/ А. Камю.- М: Радуга, 1989.- 464 с.

16. Камю А. Ренегат, или смятенный дух: рассказ/ А. Камю // Иностранная литература.- 1993.- № 3.- С. 127 – 134.

17. Камю А. Счастливая смерть: роман/ А. Камю // Иностранная литература.- 1992.- № 2.- С. 113 – 171.

18. Киплинг Р. Восток есть Восток.Путевые заметки: Рассказы. Стихи/ Р. Киплинг.- М.: Худ. лит., 1991.- 462с.

19. Киплинг Р. Рассказы. Стихотворения/ Р. Киплинг.- Л.: Худ. лит., 1989.- 368 с.

20. Кутзее Дж. М. Он и его слуга: Нобелевская лекция/ Дж. М. Кутзее// Иностранная литература.- 2004.- № 5.- С. 242 – 247.

21. Лагерквіст П. Маріамна: повісті/ П. Лагерквіст.- К.: Дніпро, 1988.- 637 с.

22. Лагерквист П. Улыбка вечности: повесть/ П. Лагерквіст // Скандинавия: литературная панорама.- М.: Художественная литература, 1989.- Вып. 1.- С. 265 – 323.

23. Манн Т.Иосиф и его братья/ Т. Манн.- М.: Правда, 1991.- 720 с.

24. Маркес Г.Г. Полковникові ніхто не пише: латиноамериканська повість / Г.Г. Маркес.- К.: Дніпро, 1978.- 193с.

25. Махфуз Н. Да осчастливит Аллах твой вечер!: повесть/ Н. Махфуз// Иностранная литература.- 1989.- № 12.- С. 120 – 145.

26. Милош Ч. Достоевский и Сведенборг/ Ч. Милош// Иностранная литература.- 1992.- № 8 – 9.- С. 289 – 296.

27. Моріак Ф. Гадючник; Дорога в нікуди; Тереза Дескейру: романи/ Ф. Моріак.- Львів: Вища школа, 1986.- 447 с.

28. Найпол В.С. Полужизнь: роман/ В.С. Найпол// Иностранная литература.- 2003.- № 5.- С. 17 - 139.

29. О'Нил Ю. Пьесы: сборник/ Ю. О’Нил.- М.: Радуга, 1985.- 800 с.

30. Пас О. Восточный склон: глава из книги/ О. Пас// Иностранная литература.- 1991.- № 1.- С. 213 – 220.

31. Пас О. Сыны праха: глава из книги/ О. Пас// Иностранная литература.- 2003.- № 5.- С. 167 – 178.

32. Пас О. Эссе разных лет/ О. Пас// Иностранная литература.- 1991.- № 1.- С. 220 – 236.

33. Пастернак Б.Л. Доктор Живаго: роман/ Б.Л. Пастернак.- М.: Кн. палата, 1989.- 431 с.

34. Пинтер Г. Былые времена: пьеса/ Г. Пинтер// Иностранная литература.- 2006.- № 5.- С. 100 – 126.

35. Пиранделло Л. Старые и молодые: роман/ Л. Пиранделло.- Л.: Худ. лит., 1975.- 440 с.

36. Реймонт В. Мужики: роман в 2-х т. / В. Ремонт.- М.: Худ. лит., 1981

37. Роллан Р. Жан-Кристоф: роман в 4-х т. / Р. Роллан.- К.: Музична Україна, 1987

38. Сейферт Я. Эссе о Праге/ Я. Сейферт// Иностранная литература.- 2005.- № 3.- С. 221 – 232.

39. Села К.С. Апельсины - зимние плоды: рассказы и очерки/ К.С. Села.- М.: Худ. лит., 1965.- 296 с.

40. Сенкевич Г. Куда идешь: роман/ Г. Сенкевич.- М.: Правда, 1986.- 608 с.

41. Сеферис Г. Подражание Г.С./ Г. Сеферис// Иностранная литература.- 2005.- № 6.- С. 154 – 155.

42. Солженицын А.И. Один день Ивана Денисовича/ А.И. Солженицын.- М.: Новый мир, 1990.- 90с.

43. Стейнбек Д. Консервный ряд/ Д. Стейнбек// Зарубежный роман.- 2001.- № 9.- С. 1 – 43.

44. Сюлли-Прюдом Правда: главы из поэмы/ Сюлли-Прюдом// Иностранная литература.- 1991.- № 10.- С. 185 – 197.

45. Уолкотт Д. Щедрость: стихи из книги / Д. Уолкотт// Иностранная литература.- 2006.- № 2.- С. 112 – 117.

46. Фолкнер У. Когда я умирала: повесть/ У. Фолкнер// Иностранная литература.- 1990.- № 8.- С. 5 – 78.

47. Хемингуей Э. По ком звонит колокол; Праздник, который всегда с тобой/ Э. Хемингуей.- М.: Правда, 1988.- 592 с.

48. Шимборская В. Двоеточие: книга стихов/ В. Шимборская// Иностранная литература.- 2006.- № 6.- С. 3 – 19.

49. Шолохов М.А. Тихий Дон: роман. В 4-х кн./ М.А. Шолохов. - М.: Худ. лит., 1975.

50. Шоу Б. Пьесы/ Б. Шоу.- М.: Художественная литература, 1969.- 703 с.
Літературознавство

1. Анна Андреевна Ахматова// Васильева Е. 100 знаменитых писателей/ Е. Васильева, Ю. Пернатьев.- Х., 2003.- С. 33 – 37.

2. Артеменко М. Нобель за безчестя: [Дж. М. Кудзее]/ М. Артеменко// Книжник.- 2003.- № 20.- С. 29.

3. Ваншенкина Е. Острие: пространство и время в лирике Иосифа Бродського/ Е. Ваншенкина// Литературное обозрение.- 1996.- № 3.- С. 35 – 41.

4. Васильева, Е.К. 50 знаменитых английских романов/ Е.К. Васильева, Ю.С. Пернатьев.- Х.: Фолио, 2004.- 510 с.

5. Венцлова Т. Развитие семантической поэтики: [Бродский И.]/ Т. Венцлова// Литературное обозрение.- 1996.- № 3.- С. 29 – 34.

6. Дубинянский М. Три страсти Бертрана Рассела/ М. Дубинянский// Зеркало недели.- 2007.- 17 – 23 ноября (№ 44).- С. 13.

7. Затонський Д. Ернест Хемінгуей – письменник і людина/ Д. Затонський// Вікно в світ.- 1999.- № 6.- С. 6 – 26.

8. Каган Ю.М. Об “Апеллесовой черте” Бориса Пастернака: попытка постижения/ Ю. М. Каган// Литературное обозрение.- 1996.- № 4.- С. 43 – 50.

9. Куллэ В. Иосиф Бродский: библиографический обзор/ В. Куллэ// Литературное обозрение.- 1996.- № 3.- С. 53 – 56.

10. Куллэ В. Перенос греческого портика на широту тундры: [Бродский И.] / В. Куллэ // Литературное обозрение.- 1996.- № 3.- С. 8 – 10.

11. Кушнер А. Здесь, на земле...: Иосиф Бродский: труды и дни/ А. Кушнер// Знамя.- 1996.- № 7.- С. 147 – 173.

12. Лосев Л. Поэт на кафедре: Иосиф Бродский: труды и дни/ Л. Лосев// Знамя.- 1996.- № 7.- С. 145 – 148.

13. Милош Ч. Гигантское здание странной архитектуры: [Бродский И.]/ Ч. Милош// Литературное обозрение.- 1996.- № 3.- С. 23 – 28.

14. Полухина В. Миф поэта и поэт мифа: [Бродский И.]/ В. Полухина// Литературное обозрение.- 1996.- № 3.- С. 42 – 48.

15. Ранчич А.М. Философская традиция Иосифа Бродського/ А.М. Ранчич// Литературное обозрение.- 1993.- № 3 – 4.- С. 3 – 13.

16. Русские поэты о Бродском// Литературное обозрение.- 1996.- № 3.- С. 48 – 52.

17. Седакова О. Кончина Бродського/ О. Седакова// Литературное обозрение.- 1996.- № 3.- С. 11 – 15.

18. Соколова А. Уильям Фолкнер в безбрежном океане надежд и бесконечном море тревог американской литературы/ А. Соколова// Вікно в світ.- 1999.- № 6.- С. 150 – 162.

19. Спивак Р.С. Грозный космос Бунина/ Р.С. Спивак// Литературное обозрение.-1995.- № 3.- С. 35 – 39.

20. Сто великих книг/ Ю.А. Абрамов, В.Н. Демин и др.- М: Вече, 2000.- 480 с.

21. Суриков В. О Солженицыне – читая “Август”/ В. Суриков// Литературное обозрение.- 1993.- № 7 – 8.- С. 3 – 14.

22. Сюндюков І. Одне слово правди...: до 35-річчя присудження О.І.Солженіцину Нобелівської премії з літератури/ І. Сюндюков// День.- 2005.- 8 жовтня.- С.7.

23. Трухановский В.Г. Уинстон Черчилль/ В.Г. Трухановский. - 4-е доп. изд.- М.: Междунар. отношения, 1989.- 456 с.

24. Уолкотт Д. Беспощадный судья: [Бродский И.]/ Д. Уолкотт// Литературное обозрение.- 1996.- № 3.- С. 16 – 22.

25. Уфлянд В. Ястреб русской словесности: [Бродский И.]/ В. Уфлянд// Литературное обозрение.- 1996.- № 3.- С. 34 – 35.

26. Чекман І. Лауреати Нобелівської премії, що народилися в Україні[Ш.Й. Агнон]/ І. Чекман// Ваше здоров’я.- 2006.- 8 грудня (№ 47).- С. 14.
Нобелівська премія Миру

1. Андрей Сахаров// 100 великих россиян.- М., 2001.- С.328 – 334.

2. Бондаренко В. Михаил Горбачёв - жизнь после жизни.../ В. Бондаренко// Зеркало недели.- 2004. - 24 апреля.- С. 13.

3. Горелик Г. О науке и свободе – в книге о А.Д. Сахарове/ Г. Горелик// Знание – сила.- 2001.- № 1.- С. 119 – 126.

4. Маначинський О. Політична спадщина Арафата/ О. Маначинський// Україна і світ сьогодні.- 2004. - 13 листопада(№ 44).- С. 7.

5. Медведев Р. Андрей Сахаров и Александр Солженицын/ Р. Медведев// Наука и жизнь.- 2002.- № 3.- С. 44 – 55.

6. Пасецкий В.М. Фритьоф Нансен: 1861-1930/ В.М. Пасецкий.- М.: Наука, 1987.- 336 с.

7. Уткин А.И. Теодор Рузвельт: политический портрет/ А.И. Уткин.- Свердловск: Изд-во Урал. ун-та, 1989.- 192 с.

8. Фредекинд А. Две Нобелевские премии, изменившие мир: А.Солженицын, А.Сахаров/ А. Фредекинд// Без Цензуры.- 2005.- 21-27 октября.- С.19.

9. Фритьоф Нансен// 100 великих мореплавателей/ сост: Е.Н. Авадяева, Л.И. Зданович.- М., 2000.- С. 454 – 458.

Нобелівська премія в галузі економіки



1. Бартенев С.А. История экономических учений/ С.А. Бартенев. – М.: Юристъ, 2001. – 456 с.

2. Большой экономический словарь/ под ред. А.Н. Азрилияна. – 6-е изд., доп. – М.: Институт новой экономики, 2004. – 1376 с.

3. Гаташ В. Харків'янин Семен Кузнец: Лауреат Нобелевської премії з економіки/ В. Гаташ// Всеукраїнська технічна газета.- 2007.- 26 квітня (№ 17).- С. 14.

4. Гранберг А.Г. Василий Леонтьев в мировой и отечественной экономической науке/ А.Г. Гранберг// Экономический журнал ВШЭ. - 2006. - № 3. - С. 471-491

5. Довбенко М.В. Сучасна економічна теорія: економічна нобелеологія: навч.посіб/ М.В. Довбенко.- К.: Академія, 2005.-336с.

6. Довбенко М.В. Видатні незнайомці: наукові ідеї, здобутки та життя економістів – лауреатів Нобелівської премії/ М.В. Довбенко.-К.: Поліграфічний комплекс «Принт Експрес» , 200.-318с.

7. Довбенко М.В. Криза економіки: монографія/ М.В. Довбенко.-К.: Академія, 2009.- 304с

8. Довбенко М.В. Нобелівська нагорода за розробку теорії асиметричної інформації: Лауреати Нобелівської премії/ М.В. Довбенко // Економіка України.- 2003.- № 10.- С. 86 – 90.

9. Довбенко М. Стіглиц Джозеф Юджин (США): Лауреати Нобелівської премії/ М.В. Довбенко // Економіка України.- 2003.- № 5.- С. 82 – 85.

10. Довбенко М. Теорія перспектив: Лауреати Нобелівської премії/ М.В. Довбенко // Економіка України.- 2004.- № 6.- С. 87 – 91.

11. Ильин С.С. Экономика: справочник студента/ С.С. Ильин, Т.И. Васильева. – М.: Филологическое общество «Слово», ООО «Фирма «Издательство АСТ», 1999. – 544 с.

12. Історія економічних учень: підручник/ Л.Я. Корнейчук, Н.О. Татаренко, А.М. Поручник та ін.; за ред. Л.Я. Корнейчук, Н.О. Тараненко. -К.: КНЕУ,2001. – 564 с.

13. Канторович Г. Роберт Энгл и Клайв Гренджер: новые области экономических исследований: (Нобелевская премия 2003 года по экономике)/ Г.Канторович, М. Турунцева// Вопросы экономики.- 2004.- №1.-С.37-48.

14. Килимник Ю. Країні не вистачає нобелівських лауреатів... Як їх виховати - рецепт від економіста Михайла Довбенка/ Ю. Килимник// День.- 2005. – 10 серпня (№ 143).- С. 6.

15. Картер А. Вклад Леонтьева в экономику/ А. Картер, П. Петри // Леонтьев В. Избранные статьи. - СПб, 1994. - С.307-308

16. Леонтьев В.В Межотраслевая экономика: пер. с англ. / В.В. Леонтьев/ автор предисл. и науч. ред. А.Г. Гранберг. - М.: Экономика, 1997. - 479 с.

17. Леонтьев В. Теоретические допущения и ненаблюдаемые факты/ В. Леонтьев// США: экономика, политика, идеология. - 1972. - №9. - С.101-104

18. Леонтьев В.В. Экономические эссе: теории, исследования, факты и политика: пер. с англ/ В.В. Леонтьев. – М.: Политиздат, 1990. -415 с.: табл., схем.

19. Мировая экономическая мысль: сквозь призму веков. В 5 томах. Т.1: От зари цивилизации до капитализма/ отв. ред. Г.Г.Фетисов.– М.: Мысль, 2004.– 718с.

20. Мировая экономическая мысль: сквозь призму веков. В 5 томах. Т.5: В 2 кн.: Кн.1: Всемирное признание: лекции нобелевских лауреатов / отв. ред. Г.Г.Фетисов.– М.: Мысль, 2004.– 767с.

21. Мировая экономическая мысль: сквозь призму веков. В 5 томах. Т.5: В 2-х кн.: Кн.2: Всемирное признание: лекции нобелевских лауреатов / отв. ред. Г.Г. Фетисов.– М.: Мысль, 2005.– 813с.

22. Мировая экономическая мысль: сквозь призму веков. В 5 томах. Т.2: Восходящий капитализм/ сопред. редкол. Г.Г. Фетисов, А.Г. Худокормов.– М.: Мысль, 2005.– 751с.

23. Мировая экономическая мысль: сквозь призму веков. В 5 томах: Т.4: Век глобальных трансформаций/ сопред. редкол. Г.Г. Фетисов, А.Г. Худокормов.– М.: Мысль, 2004.– 942с.

24. Мировая экономическая мысль: сквозь призму веков. В 5 томах: Т.3: Эпоха социальных переломов/ сопред. научно-ред. совета Г.Г.Фетисов, А.Г. Худокормов.– М.: Мысль, 2005.– 896с.

25. Нобелевскую премию по экономике дали за анализ теории игр//Финансовые рынки и ценные бумаги.- 2005.- № 19.- С. 30.

26. Онищенко І. Агрегування нелінійної еколого-економічної балансової моделі Леонтьєва-Форда "витрати-випуск"/ І. Онищенко// Економіст. - 2010. - № 3. – С.55-58

27. Онищенко І. Порівняльний аналіз економік на основі результатів агрегування цінами моделі Леонтьєва "витрати-випуск"/ І. Онищенко // Економіст. - 2010. - № 9. – С.54-56

28. Осадчая И. Нобелевская премия по экономике 2004 года/ И. Осадчая// Мировая экономика и международные отношения.- 2005.- № 3.- С. 18–23.

29. Хагеман Х. Русский пророк/ Х. Хагеман// Конкуренция и рынок. - 2010. - № 4. - С. 134-135

Схожі:

Державний бібліографічний покажчик України
Літопис книг, державний бібліографічний покажчик, дає поточну інформацію про книжкові видання України усіма мовами, з усіх галузей...
Державний бібліографічний покажчик України
Літопис авторефератів дисертацій — державний бібліографічний покажчик, інформує про автореферати дисертацій, теми яких захищають...
Державний бібліографічний покажчик України

Державний бібліографічний покажчик України
Літопис авторефератів дисертацій”, державний бібліографічний покаж­чик, призначений для поточного інформування про автореферати дисертацій,...
Сумській області 75 (1939-2014) : рекомендаційний бібліографічний...
Сумській області – 75 (1939–2014) : рекомендаційний бібліографічний покажчик / Сумська обл універс наук б-ка ; уклад.  О. К. Линник....
ПРОФІЛЬНЕ НАВЧАННЯ: НАУКОВО-ДОПОМІЖНИЙ БІБЛІОГРАФІЧНИЙ ПОКАЖЧИК ЖУРНАЛ "УПРАВЛІННЯ ШКОЛОЮ"
Нормативно-правове та методичне забезпечення профільного навчання, зразки робочих навчальних планів, освітніх маршрутів, програм...
ЗМІСТ
Літопис авторефератів дисертацій — державний бібліографічний покажчик, призначений для поточного інформування про автореферати дисертацій,...
НЕТРАДИЦІЙНІ ДЖЕРЕЛА ЕНЕРГІЇ Рекомендаційний бібліографічний покажчик
Сталий розвиток суспільства можливий лише в умовах енергозбереження, тобто розробки систем, що ефективніше використовують енергію,...
НАКАЗ
Міністерстві юстиції України від 18. 12. 2007 р. №1377/14644, та державного стандарту України ДСТУ ГОСТ 1: 2006 “Система стандартів...
З 1 липня 2007 року в Україні набув чинності ДСТУ ГОСТ 1: 2006 "Бібліографічний...
З 1 липня 2007 року в Україні набув чинності ДСТУ ГОСТ 1: 2006 "Бібліографічний запис. Бібліографічний опис. Загальні вимоги та правила...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка