МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ


Скачати 0.96 Mb.
Назва МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
Сторінка 1/11
Дата 18.03.2013
Розмір 0.96 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Економіка > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11


МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

Національний університет кораблебудування

ім. адмірала Макарова

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ


до виконання дипломних робіт

на здобуття кваліфікаційного рівня спеціаліста

з економіки підприємства
Рекомендовано Методичною радою НУК

як методичні вказівки

Миколаїв, 2006

УДК 629.12.(075)
Гурченков О.П., Терьошкіна Н.Є., Єфімова Г.В. Методичні вказівки до виконання дипломних робіт на здобуття кваліфікаційного рівня спеціаліста з економіки підприємства. - Миколаїв: НУК, 2006. - 52 с.

Кафедра економіки та організації виробництва



Методичні вказівки призначені для студентів інженерно-економічного факультету очного та заочного навчання при підготовці дипломних робіт на здобуття кваліфікаційного рівня спеціаліста з економіки підприємства.
Рецензент:

М.В. Фатєєв, кандидат технічних наук, професор.

© Національний університет кораблебудування, 2006

© Видавництво НУК, 2006

ВСТУП



Дипломне проектування завершує підготовку випускників НУК і відіграє вирішальну роль в їхньому формуванні як фахівців-економістів, здатних вирішувати практичні завдання в галузі економіки, організації виробництва та управління підприємствами різноманітних організаційних форм, напрямків спеціалізації і форм власності.

Дані вказівки узагальнюють багатолітній досвід кафедри економіки та організації виробництва з розробки методичної допомоги у дипломному проектуванні.

Вони призначені передусім для студентів очного і заочного навчань, які після здобуття кваліфікаційного рівня бакалавра з економіки підприємства продовжують свою підготовку з метою отримання диплома фахівця-економіста, а також для керівників, консультантів і рецензентів дипломних робіт. Дані вказівки можуть бути використані в системі післядипломної підготовки фахівців-економістів на базі вищої технічної освіти.

Головними завданнями цієї навчальної допомоги є:

1. Вчасне ознайомлення студентів, особливо без відриву від виробництва, з тематикою дипломного проектування, характером вимог, що висуваються до дипломної роботи, з порядком її виконання.

2. Недопущення помилок і внесення планомірності в роботу дипломників, керівників дипломним проектуванням і консультантів.

3. Підвищення якості змісту дипломної роботи.

4. Встановлення необхідної і розумної одноманітності в керівництві дипломним проектуванням і вимог, які висуваються до дипломника керівником і консультантом, що дуже важливо в умовах, коли до керівництва дипломним проектуванням залучаються не тільки викладачі кафедри економіки та організації виробництва, але і провідні фахівці різноманітних підприємств і організацій.

Розумна регламентація вимог і завдань, визначених постійним керівником, на думку авторів, повинна стимулювати творче виконання дипломної роботи і прояв максимуму ініціативи в рамках чітко визначених загальнообов'язкових вимог, виключаючи при цьому елементи шаблонності і формалізму.

У методичних вказівках використовуються наступні терміни:

Здобувач кваліфікаційного рівня спеціаліста з економіки підприємства - особа, яка має підтверджений документально рівень бакалавра з економіки підприємства та на законних засадах прийнята до НУК для продовження навчання за спеціальністю "Економіка підприємства".

Науковий керівник - викладач кафедри економіки та організації виробництва, іншої кафедри інженерно-економічного факультету НУК, викладач іншого вищого навчального закладу (ВНЗ), який працює за умов сумісництва; керівник підприємства, його заступник, провідний спеціаліст підприємства, які мають дозвіл Ради інженерно-економічного факультету НУК.

Державна екзаменаційна комісія (ДЕК) - колегіальний орган, що складається з фахівців, які мають відповідну освіту, досвід науково-дослідної та практичної роботи у галузі економіки. Керівник ДЕК затверджується Міносвіти та науки України, а склад членів ДЕК - наказом ректора НУК.

Прилюдний захист дипломної роботи - презентація результатів дипломного проектування у присутності членів ДЕК та інших осіб, які виявляють інтерес до теми проектування. Захист здійснюється за процедурою, що встановлена цими методичними вказівками.

Рецензент - особа, яка має відповідну освіту, не є штатним викладачем кафедри економіки та організації виробництва.

Рецензія - офіційний документ, у якому подано аналіз якості оформлення, відповідності змісту роботи завданню кафедри та оцінки результатів проектування.
1. ЕТАПИ ТА ОРГАНІЗАЦІЯ ВИКОНАННЯ ДИПЛОМНОЇ РОБОТИ
1.1. Мета та етапи дипломного проектування

Дипломне проектування є завершальною стадією навчання у ВНЗ при підготовці фахівця-економіста і має своєю метою:

систематизацію, закріплення і розподіл професійних знань зі спеціальності, застосування цих знань при вирішенні конкретних виробничих завдань;

закріплення навичок самостійної роботи, набуття досвіду теоретичних та експериментальних досліджень.

Дипломна робота, як підсумковий документ дипломного проектування, закликана показати, в якій мірі дипломником досягнута зазначена вище мета, а також наскільки він уміє аналізувати, обґрунтовувати і формулювати висновки з результатів досліджень, самостійно працювати з літературними джерелами (науковими статтями, підручниками, посібниками та ін.), законами України, Постановами Кабінету Міністрів України, інструктивними і методичними матеріалами.

Дипломна робота має бути виконана автором самостійно і містити сукупність результатів та положень, що виносяться на відкритий захист. Пропозиції автора повинні бути належним чином обґрунтовані.

Дипломне проектування складається з наступних етапів:

1. Призначення наукового керівника.

2. Вибір теми дипломної роботи.

3. Розробка завдання на дипломне проектування.

4. Організація проходження переддипломної практики.

5. Безпосереднє виконання дипломної роботи згідно з планом-графіком.

6. Оформлення дипломної роботи та її графічної частини.

7. Попередній (кафедральний) захист дипломної роботи.

8. Рецензування дипломної роботи.

9. Захист дипломної роботи на засіданні ДЕК.

Загальна тривалість дипломного проектування визначається навчальними планами підготовки фахівців-економістів очного і заочного навчання та післядипломної освіти.

Навчальним планом очної підготовки фахівців-економістів на дипломне проектування відводиться 11 тижнів, заочної - 16 тижнів, післядипломної освіти - 3 тижні.

Час на призначення керівника, вибір теми дипломної роботи, розробку завдання на проектування, затверджувані навчальними планами дипломне проектування і проходження переддипломної практики в загальну тривалість дипломного проектування не входять.
1.2. Призначення наукового керівника дипломного проектування і консультантів

Дипломну роботу студент виконує під науковим керівництвом викладача ВНЗ або провідного спеціаліста підприємства, призначеного завідуючим випускаючою кафедрою. Науковими керівниками дипломного проектування можуть бути також викладачі інших кафедр інженерно-економічного факультету (ІЕФ) НУК, викладачі інших ВНЗ, а також фахівці підприємств та організацій, що займають посаду за місцем роботи не нижчу за начальника відділу. У випадку, коли наукове керівництво дипломним проектуванням здійснюється викладачами інших кафедр і фахівцями підприємств та організацій, то такі особи повинні бути оформлені сумісниками на умовах оплати, прийнятих в НУК.

Кількість студентів-дипломників на одного наукового керівника визначається його індивідуальним планом роботи, що затверджується першим заступником ректора університету.

У виняткових випадках, за погодженням із завідуючим випускаючою кафедрою, наукове керівництво може здійснюватися і з більшою кількістю студентів-дипломників, ніж передбачено індивідуальним робочим планом наукового керівника. При цьому дана робота йому не оплачується.

Персональне призначення наукових керівників дипломного проектування для студентів-випускників проводиться на випускаючій кафедрі під час останнього семестру навчання в університеті. В цей період студенту надається можливість самостійно вибрати наукового керівника, а науковому керівнику - студента-дипломника, шляхом попередніх переговорів. Студент-дипломник, отримавши згоду викладача або фахівця-практика, подає заяву на ім'я завідуючого випускаючою кафедрою у вільній формі з проханням призначити йому дипломного керівника, вказує його прізвище, ініціали, вчений ступінь, посаду та погоджену з ним тему дипломного проекту. На даній заяві викладач або фахівець-практик, що дали згоду на наукове керівництво розробкою дипломного проекту, ставлять візу "Не заперечую" та свій підпис.

За студентами-дипломниками, що брали участь у науково-дослідній роботі кафедри в процесі навчання в університеті, керівником дипломного проектування закріплюється керівник науково-дослідної лабораторії кафедри.

Призначення наукового керівника дипломного проектування студентів, які не вирішили самостійно питання про свого керівника і не подали відповідну заяву на кафедру до закінчення останньої екзаменаційної сесії, здійснюється завідуючим випускаючою кафедрою.

В процесі дипломного проектування поряд з розробкою основної економічної проблеми розробляються питання охорони праці та охорони навколишнього середовища. З цих спеціальних питань призначаються консультанти зі складу викладачів відповідних кафедр. Виділення викладачів-консультантів є компетенцією завідуючих цими кафедрами.
1.3. Вибір теми дипломного проектування

Тема дипломної роботи вибирається студентом самостійно або за рекомендацією наукового керівника в період до завершення теоретичного навчання в університеті.

Базою для самостійного вибору студентом теми дипломної роботи можуть бути проблеми, що він розробляв у процесі проведення наукових досліджень, проходження виробничо-економічної практики, виконання курсових робіт із професійно орієнтованих дисциплін. Рекомендується також використати перелік тем, наведений в дод. 1. Крім того, слід ураховувати і той факт, що щорічно випускаючою кафедрою готується додатковий перелік тем дипломних робіт з урахуванням заявок зацікавлених підприємств, організацій та установ, а також виходячи з актуальних проблем, що висуваються соціально-економічним розвитком країни, регіону.

Окремі теми дипломних робіт за своїм змістом мають комплексний характер. Такі теми розробляються групами студентів. До виконання дипломної роботи з комплексної теми допускається до трьох студентів-розробників. При цьому кожному з них формується підтема. Відмінна особливість комплексної теми в тому, що дипломники вирішують загальну основну задачу і окремі питання з використанням єдиних вихідних даних.

Самостійно вибрана студентом тема дипломної роботи погоджується з призначеним науковим керівником. Керівник може скорегувати назву теми, не погодившись із запропонованим формулюванням, або рекомендувати студенту формулювання теми на власний розсуд.

Після погодження теми з науковим керівником студент подає заяву на ім'я завідуючого випускаючою кафедрою у вільній формі з проханням затвердити йому на дипломне проектування дану тему та призначити науковим керівником відповідну особу.
1.4. Розробка і порядок видачі студентам завдання на дипломне проектування

Завдання на дипломне проектування видається науковим керівником за формою, наведеною в дод. 2.

"Завдання" містить чітке формулювання теми дипломної роботи, джерело вихідної бази даних та її перелік, формулювання завдання з охорони праці та охорони навколишнього середовища; указуються дата видачі завдання і дата надання завершеної дипломної роботи на попередній (кафедральний) захист.

"Завдання" підписується консультантом, науковим керівником і студентом. Підпис студента підтверджує те, що він прийняв дане завдання до виконання. Оформлене "Завдання" включається після цього до складу зброшурованої дипломної роботи.

Видача завдання студентам здійснюється не пізніше часу початку переддипломної практики.

Окрім оформленого бланка "Завдання" науковий керівник дипломного проектування видає студенту перелік додаткової інформації, яку він повинен зібрати в процесі проходження переддипломної практики, як вихідну аналітичну базу для виконання дипломної роботи.

Напередодні початку переддипломної практики керівником практики від випускаючої кафедри організуються збори студентів-дипломників за участю викладачів кафедр "Охорона праці" та "Екології", на яких для студентів оформляються бланки "Завдання", додаткові завдання наукового керівника по збиранню вихідної аналітичної інформації, а також додаткові завдання від консультантів по збиранню даних для розробки розділів охорони праці та охорони навколишнього середовища дипломної роботи.

Організація проходження студентами переддипломної практики регламентується затвердженою кафедрою Програмою переддипломної практики.
1.5. Організація виконання дипломної роботи

Виконання дипломної роботи організується студентом самостійно. При цьому він керується порадами наукового керівника.

Головним керівним внутрікафедральним документом організації виконання дипломної роботи є Графік, підписаний керівником і затверджений завідувачем кафедри. Типовий графік виконання дипломної роботи для студентів денної та заочної форм навчання з указаними термінами виконання кожного етапу дипломного проектування наводиться в дод. 3.

Першим і визначальним етапом є вибір теми дипломної роботи. Тема може бути обрана самостійно за порадою наукового керівника й інших викладачів кафедри, на підставі запиту підприємства, організації й установи, а також з переліку, наведеного в даних методичних вказівках (див. дод. 1). Також студент може обрати типову тему дипломної роботи, яка виконується згідно відповідних Методичних вказівок (див. Гурченков О.П., Фатєєв М.В., Зигар Л.П. Методичні вказівки до виконання дипломної роботи на типову тему для студентів спеціальності 7.050107 “Економіка підприємства”. – Миколаїв: НУК, 2005. – 32 с.). У випадку, коли студент вибирає тему дипломної роботи самостійно, а також у тому разі, коли керується переліком, наведеним у методичних вказівках, то вона в обов'язковому порядку повинна бути погоджена з науковим керівником.

Вибравши і сформулювавши тему дипломної роботи, студент подає заяву на ім'я завідуючого випускаючою кафедрою з проханням затвердити дану тему дипломної роботи, а також оформляє календарний графік роботи і "Завдання" на дипломне проектування.

Особливе значення в процесі дипломного проектування перед відходом на переддипломну виробничу практику має робота зі складання попереднього плану дипломної роботи, погодженого з науковим керівником.

Розроблений попередній план полегшує і конкретизує збирання необхідної оперативної бухгалтерської і статистичної інформації в період проходження переддипломної практики, а також пошук і накопичення необхідної спеціальної літератури, методичних розробок, законодавчої і нормативної бази для одночасного чи наступного їхнього вивчення.

Вивчення накопиченої літератури, документів, цифрової інформації про діяльність базового підприємства дозволяє студенту чітко сформулювати концепцію дипломної роботи та успішно написати її розділи.
1.6. Організація попереднього (кафедрального) захисту дипломної роботи

Попередній захист дипломної роботи має своєю метою виявити ступінь готовності студента-дипломника до захисту дипломної роботи перед ДЕК.

Для проведення попереднього захисту дипломних робіт рішенням засідання кафедри створюються кафедральні комісії зі складу викладачів кафедри (штатних і сумісників). Склад комісії не повинен бути менше трьох викладачів на чолі з головою комісії, який, як правило, є доцентом або старшим викладачем кафедри.

Усі студенти-дипломники закріплюються за відповідними комісіями розпорядженням завідуючого кафедрою.

Комісія у своїй роботі насамперед звертає увагу на такі питання:

відповідність змісту дипломної роботи назві теми;

відповідність змісту розділів і параграфів їх назві;

глибину розробки ключових питань теми дипломної роботи і ступінь самостійності проектної частини;

наявність методичних і методологічних помилок під час розробки теми;

наявність усіх розділів дипломної роботи, а також підпису наукового керівника і консультанта на кожному з розділів;

якість оформлення списку літератури, таблиць, рисунків, графічної частини, змісту, титульної сторінки і завдання.

Комісія ставить запитання дипломнику за змістом теми дипломної роботи, заслуховує доповіді, з якими студенти готуються виступати на захисті дипломних робіт перед ДЕК. Комісія може обмежитися заслуховуванням однієї чи декількох доповідей і на їхньому прикладі дати необхідні рекомендації.

Якщо дипломна робота і її захист цілком відповідають пропонованим вимогам, то комісія ухвалює рішення "Допустити до захисту перед ДЕК" і видає спеціальну "довідку-допуск" за підписом голови комісії (дод. 4).

Голова комісії веде протокол засідання комісії, у якому відзначаються всі помічені недоліки в структурі, змісті й оформленні дипломної роботи.

У випадках, коли комісія виявила недоліки у виконанні дипломної роботи, вона має право або повторно заслухати захист, або не допустити дипломника до захисту перед ДЕК.

Недопущені до захисту перед ДЕК студенти мають право захистити свою дипломну роботу наступного року, оплативши спочатку послуги університету.

Комісія з попереднього захисту дипломних робіт поряд з науковими керівниками несе всю повноту відповідальності перед кафедрою за обґрунтування допуску до захисту перед ДЕК дипломних робіт студентів-дипломників.

"Довідка-допуск", видана студенту-дипломнику комісією з попереднього захисту, є підставою для звернення до рецензента.
  1   2   3   4   5   6   7   8   9   10   11

Схожі:

2. Методичні вказівки до розв’язування задачі
Методичні вказівки обговорені і схвалені на засіданні кафедри радіотехнологій, протокол №5 від “ 27 ” січня 2005 р
ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
...
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
Методичні вказівки щодо виконання дипломної роботи за освітньо-кваліфікаційним рівнем “спеціаліст” зі спеціальності 03050401 – «Економіка...
ПРОГРАМА ТА МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
Програма та методичні вказівки до виконання дипломного проекту спеціаліста за фахом “Розробка родовищ корисних копалин” (спеціалізація...
Міністерство освіти України приазовський державний технічний університет методичні вказівки
Методичні вказівки призначені для виконання контрольних робіт з англійскої мови студентами першого курсу заочного відділення спеціальності...
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
Методичні вказівки розроблені к е н., доц. Педько Іриною Анатоліївною – доцентом, Жусь Оксаною Миколаївною і Чекулаєвою Оленою Дмитрівною...
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
Методичні вказівки до дипломного проектування спеціаліста за спеціальністю 05010301 – „Програмне забезпечення систем”, 05010302 –...
Методичні вказівки до самостійної та індивідуальної роботи
Методичні вказівки до самостійної та індивідуальної роботи навчальної дисципліни „Податкова система” обговорено та схвалено на засіданні...
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
Метод вказівки до викон кваліфік бакал дипл роб для студ напр. 051401 “Біотехнологія” ден та заоч форм навч. / Уклад.: В. О. Красінько,...
Програма та методичні вказівки з виробничої практики для студентів...
Методичні вказівки до виробничої практики студентів 5-го курсу напряму 0504 “Туризм” написано у відповідності з робочим навчальним...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка