СТЕРСТВО ОСВ


Скачати 375.47 Kb.
Назва СТЕРСТВО ОСВ
Сторінка 1/3
Дата 29.03.2013
Розмір 375.47 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Економіка > Документи
  1   2   3
МIНIСТЕРСТВО ОСВIТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

ХАРКIВСЬКА НАЦIОНАЛЬНА АКАДЕМIЯ МIСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА


УДК: 658.1:351.3


Косматенко Микола Лук´янович


ОРГАНIЗАЦIЯ РЕГIОНАЛЬНОГО УПРАВЛIННЯ

ПIДПРИЄМСТВАМИ ЖИТЛОВО-КОМУНАЛЬНОГО

ГОСПОДАРСТВА В АГРАРНОМУ СЕКТОРI


Спеціальність 08.10.01 – розміщення продуктивних сил

та регіональна економіка

АВТОРЕФЕРАТ

дисертації на здобуття наукового ступеня

кандидата економічних наук

Харків – 2004
Дисертацією є рукопис.

Робота виконана в Інституті економіки промисловості НАН України



Науковий керівник доктор економічних наук, професор,

академік НАН Україны

АМОША ОЛЕКСАНДР ІВАНОВИЧ

директор Інституту економіки

промисловості НАН України (м.Донецьк)
Офіційні опоненти доктор економічних наук, професор,

БЕЛОПОЛЬСЬКИЙ МИКОЛА ГРИГОРОВИЧ,

завiдуючий кафедрою облiку та аудиту

Приазовського державного технiчного

унiверситету мiста Марiуполь
кандидат економічних наук, доцент

ТИТЯЄВ ВІКТОР ІВАНОВИЧ

кафедра міської і регіональної економіки

Харківської національної академії міського

господарства

Провідна установа Рада з вивчення продуктивних сил України


НАН України (м.Київ)


Захист відбудеться «02» липня 2004 р. о 1000 годині на засіданні спеціалізованої вченої ради Д 64.089.01 в Харківської національної академії міського господарства Міністерства освіти та науки України за адресою: м.Харків
З дисертацією можна ознайомитися у бібліотеці Харківської національної академії міського господарства Міністерства освіти та науки України за адресою: м.Харків вул.Революцiї, 12.
Автореферат розісланий «02» червня 2004 р.

Вчений секретар


спеціалізованої

вченої ради ______________
ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ
Актуальність теми. В умовах становлення і розвитку ринкових відносин в Україні особливу значущiсть набуває дослідження проблем ефективного функціонування такої регіональної системи, як комунальне господарство. При переходi України до ринку відбуваються зміни в зовнішньому середовищі, переоцінка цінностей, принципів господарювання, методів управління; постає необхідність в удосконаленні організаційно-економічного механізму управління комунальними підприємствами, зокрема адаптації їхнього технологічного, організаційного, економічного, фінансового і соціального статусу до сучасних умов господарювання на основі застосування нових підходів і методів управління. Процеси реформування торкнулися і комунальних підприємств аграрного сектора економіки.

Існуючий сьогодні організаційно-економічний механізм господарювання в житлово-комунальному комплексі, зазнавши за останні роки значних змін, ще зберігає багато чого з того, що було властиве йому при планово-централізованому управлінні, тому стримує розвиток платних послуг. Перебудова діючого господарського механізму має бути спрямована насамперед на те, щоб створити всі умови для інтенсифікації платних послуг і зростання соціально-економічної ефективності обслуговування населення, застосування досягнень сучасного науково-технічного прогресу. Це великою мірою визначає необхідність поетапної перебудови організаційно-економічного механізму, спрямованого на переорієнтацію діяльності в житлово-комунальній сфері за принципами самофінансування і комерційного розрахунку. Вимагають вирішення проблеми, пов'язані з розвитком комунальної служби в сільських поселеннях.

У Донецькій області є 1122 сільських населених пункти, в яких проживає близько 10% населення області. Зниження бюджетних асигнувань і відсутність власних засобів у сільських товаровиробників призводять до згортання комунальної сфери на селі та негативних необоротних соціальних наслідків: зниження чисельності сільських жителів як за рахунок збільшення смертності та скорочення народжуваності, так і інтенсивної міграції в місто.

В економічних публікаціях останніх років, присвячених розвитку соціальної сфери, знайшли вiдображення проблеми сформованих тут економічних відносин, закономірності, методи й прийоми вирішення соціальних задач. Цим питанням присвяченi монографічнi дослідження і статтi Г.А. Агужена, Б.І. Адамова, В.С. Асанова, А.І. Безлюдова, Г.А. Крамаренка, І.Н. Осипенка, В.П. Полуянова, В.В. Рибалки. Питанням перебудови господарського механізму, переходу на нові умови господарювання присвячені роботи Л.І. Абалкіна, О.І. Амоши, А.І. Ємельянова, О.В. Козлової, І.І. Лукінова та ін. Питання економічного районування, регіонального розвитку і керування розглядаються в дослідженнях і статтях В.Н. Амітана, Л.М. Зайцевої, В.К. Мамутова, М.Д. Прокопенка, З.Д. Силаєва, В.К. Симоненка, В.В. Фінагіна, М.Г. Чумаченка, В.Ф. Януковича.

Реформування житлово-комунального господарства в сільській місцевості необхідно тісно пов'язувати з розвитком підприємств і організацій сільських товаровиробників незалежно від форм власності, якi на пайових засадах повинні брати участь у фінансуванні, розширенні комунальних об'єктів. Нові умови господарювання потребують розробки нового організаційно-економічного механізму, що поновив би форми й методи управління даною регіональною системою. Ці обставини й визначили актуальність теми дослідження, її мету і завдання.

Зв'язок роботи з науковими програмами, планами, темами. Дисертацію виконано в рамках науково-дослідної тематики Інституту економіки промисловості НАН України (м.Донецьк) в межах тем: "Науково-методичні основи забезпечення пропорційного розвитку виробничих комплексів регіонів", номер держреєстрації 0198V005736 (1999-2001 рр.), і "Методологічне обґрунтування сучасних форм економічного розвитку регіонів", номер держреєстрації 0101V001126 (2001-2003 рр.). У цих наукових дослідженнях автор брав участь як виконавець тем, підтем, етапів. У їх рамках було обгрунтовано й розвинуто теоретичні та методичні положення щодо удосконалення організаційно-економічного механізму упраління розвитком комунальної служби в сільській місцевості. Досліджено економічну сутність і особливості управління підприємствами комунального господарства в сільській місцевості, обгрунтовано напрямки удосконалення організаційної структури управління підприємствами комунального господарства, визначено сучасні форми їх розвитку в контексті економічного розвитку регіонів.

Мета і задачі дослідження. Метою даної роботи є розробка теоретичних, методичних і практичних рекомендацій з удосконалення організаційно-економічного механізму управління розвитком комунальної служби в сільській місцевості на основі комерційного розрахунку, стратегічного планування, розвитку організаційних форм управління і бюджетного фінансування шляхом їхньої інтеграції в єдину економічну систему.

Для досягнення поставленої мети вирішенi слiдуючi основні задачі:

здiйснено теоретичні обгрунтування організації управління підприємствами комунального господарства в умовах ринку;

проаналізовано й розкрито особливості управління підприємствами комунального господарства в сільській місцевості, визначено поняття "сільський регіон";

обґрунтовано основні напрямки удосконалення управління підприємствами комунального господарства при переході до ринку;

розглянуто сутність, структуру, зміст і особливості організаційно-економічного механізму управління господарською діяльністю підприємств комунальної сфери на селі, обґрунтовано напрямки його удосконалення;

розроблено основні принципи комерційного розрахунку в експлуатаційній діяльності житлово-комунального господарства;

запропоновано механізм реорганізації управлiння житлово-комунальним господарством у сільській місцевості шляхом розробки організаційних структур управлiння;

проведено аналіз матеріально-технічного стану галузі й розроблено

методичні положення щодо стратегічного планування в основних його підрозділах, удосконалено систему планових показників;

проаналізовано основні фінансові джерела утримання комунальних служб на селі, запропоновано систему моніторингу платоспроможності населення, вказано на необхідність посилення ролі бюджетного фінансування.

Об'єкт дослідження процес управління підприємствами й організаціями житлово-комунального комплексу в сільських поселеннях на прикладі об'єднання "Облсiлькомунгосп".

Предметом дослідження є теоретичні, організаційні, методичні та прикладні аспекти розвитку житлово-комунальної галузі в сільських поселеннях при переході до ринкових відносин.

Методи дослідження. Теоретичною і методологічною основою дисертаційної роботи є положення сучасної теорії ринкової економіки, наукові праці вітчизняних і закордонних вчених-економістів, в яких розкриваються фундаментальні положення з ефективного функціонування механізму управління комунальними підприємствами, теорії розвитку територіальних господарських систем, формування регіональної політики, становлення системи місцевого самоврядування, а також законодавчі акти Верховної Ради України, постанови Кабінету Міністрів України, укази Президента України. У дисертації використано методи логічного аналізу і синтезу (в процесі дослідження економічної сутності та розробки груп факторів, що визначають рівень розвитку й ефективність комунального господарства на селі), техніко-економічного аналізу (для аналізу результативності діяльності підприємств комунального господарства в реальних умовах господарювання при розробці системи моніторингу платоспроможності населення, залучення позабюджетних коштів, збільшення ролі бюджетного фінансування, в тому числі регіональних бюджетів), методи економіко-математичного моделювання (для визначення впливу організаційної структури управління комунальними підприємствами для вирішення фінансових проблем в галузі). Як джерела інформації використовувалися спеціальна довідкова література, дані статистичної звітності Державного комітету статистики України і Донецького обласного управління статистики, об'єднання "Облсiлькомунгосп", інструктивні й методичні матеріали Державного комітету будівництва, архітектури і житлової політики України, а також результати проведених автором досліджень і узагальнень.

Наукова новизна отриманих результатів. Наукова новизна дисертаційного дослідження полягає в обґрунтуванні нових методич­них положень з реформування управління житлово-комунальним господарством у сільській місцевості на основі розробки організаційно-економічного механізму господарської діяльності підприємств, упровадження принципів комерційного розрахунку, нових організаційних структур управління, системи фінансового і стратегічного планування, удосконалення фінансового механізму.

Автором отримано конкретні наукові результати, що характеризують новизну виконаного дослідження, виносяться на захист і полягають у наступному:

  • уперше запропоновано:

визначено поняття "сільський регіон", виявлено специфічні особливості даного територіального утворення (виробнича, соціальна, економічна спрямованість, комплексність), що дозволило встановити особливості управління підприємствами комунального господарства на селі;

виявлено зміст організаційно-економічного механізму управління господарською діяльністю підприємств комунального господарства (складові його блоки й елементи), визначено соціально-економічні фактори, що впливають на його структуру;

розроблено механізм і методику передачі об'єктів соціальної сфери на селі в комунальну власність, тому що відсутність методичних положень приводить до скорочення її масштабів і темпів, до соціальних і фінансових проблем у проведенні житлово-комунальної реформи;

визначено умови впровадження принципів комерційного розрахунку в діяльність структурних підрозділів комунальної служби на селі, що сприятиме

розширенню самофінансування в галузі, одержанню власних коштів;

розроблено концепцію фінансового і стратегічного планування в галузі на основі об'єднання довгострокового, середньострокового й оперативного планування, розробки бізнес-планів;

  • удосконалено:

на основі аналізу економічних процесів у розвитку економіки держави, галузей житлово-комунального комплексу, науково-методичної літератури уточнено поняття “соціальної сфери” і “комунального підприємства”, що дало змогу сформувати методичний підхід до удосконалення організації управління житлово-комунальним комплексом на селі;

виділено етапи розвитку організаційної структури управління підприємствами комунального господарства (на прикладі ТОВ "Облсількомунгосп");

запропоновано напрямки удосконалення господарського механізму на основі впровадження системи моніторингу платоспроможності населення, залучення позабюджетних коштів, збільшення ролі бюджетного фінансування, у тому числі регіональних бюджетів;

  • дістали подальшого розвитку:

вивчено досвід країн з ринковою економікою, країн СНД, що дозволило в науково-методичному плані розробити основні напрямки реформування та удосконалення управління підприємствами комунального господарства при переході до ринку за рахунок переорієнтації його діяльності на принципи самофінансування і комерційного розрахунку, вишукування додаткових джерел фінансування, прискорення передачі об'єктів соцкультпобуту в комунальну власність, упровадження системи приватного управління;

показано вплив житлово-комунального господарства на процес територіальної організації виробництва, визначено його специфічні особливості в системі господарюванню в умовах ринку.

Практичне значення отриманих результатів полягає в розробці методичних положень щодо підвищення ефективності роботи підприємств

сільської комунальної сфери, удосконалення організаційно-економічного механізму управління житлово-комунальним господарством, розробки організаційної структури управління на регіональному й обласному рівні. Запропоновані методичні рекомендації з комплексного планування основних напрямків розвитку галузі використано при розробці регіональних, обласних програм. Розроблена автором програма невідкладних дій по вирішенню найважливіших економічних та соціальних проблем сільського комунального господарства на 2003 рік впроваджена в Донецькому об´єднанні “Облсількомунгосп” (довідка №4 від 09.01.2004р.), наукові розробки й рекомендації щодо впровадження принципів комерційного розрахунку впроваджені в практичній діяльності на підприємствах комунального господарства в сільських регіонах Донецької області (довідка №6-4-вх.8 від 07.01.2004р.), запропонований механізм реорганізації управління житлово-комунальним господарством в сільській місцевості шляхом розробки нових організаційних структур впроваджено в системі підприємств “Укрсількомунгоспу” (довідка №80/3-2 від 09.01.2004р.).

Особистий внесок здобувача. Дисертаційне дослідження є особисто виконаною роботою, в якій викладено авторський підхід до вирішення наукових задавдань, спрямованих на підвищення рівня обґрун­тованості рішень з організації управління підприємствами кому­нального господарства. Внесок автора в роботи, виконані в співавтор­стві, показаний у списку публікацій.

Апробація результатів дисертації. Основні теоретичні й практичні результати і пропозиції, отримані в дисертаційній роботі, повідомлялися й обговорювалися на спільній конференції Донецької облдержадміністрації, Інституту економіко-правових досліджень НАН України й Інституту економіки промисловості НАН України "Стратегія управління соціально-економічним розвитком регіону на період до 2010 року (Донецька область-2010)", що відбулася в м. Донецьку 28-30 вересня 1999 р., II міжнародній науково-практичній конференції "Місто, регіон, держава: проблеми розподілу повноважень", що проходила 5-7 жовтня 2000 р. в м. Донецьку, Всеукраїнській науково-практичній конференції “Проблемы реализации реформирования отраслей жилищно-коммунального хозяйства», що відбулася 27-28 листопада 2003р. в ХДАМГ (м.Харкiв), четвертому міжнародному науковому конгресі “Державне управління та місцеве самоврядування”, що відбувся 26 лютого 2004р. в Державній академії управління при Президенті України (м.Харкiв), а також обговорювалися з керівниками управління житлово-комунального господарства.

Публікація результатів дослідження. За темою дисертаційної роботи опубліковано 12 наукових праць загальним обсягом 11,05 друк.арк., з них автору належить 8,65 друк.арк.

Структура й обсяг роботи. Дисертаційна робота складається із вступу, трьох розділів, висновків i додатків. До неї входять 203 сторінки комп'ютерного тексту, 15 таблиць, 17 рисунків, список використаної літератури з 190 джерел на 16 сторiнках, додатки на 30 сторiнках.
  1   2   3

Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка