Держкомстата України від 22. 06. 99 р. №210


Скачати 266.72 Kb.
Назва Держкомстата України від 22. 06. 99 р. №210
Сторінка 1/3
Дата 18.04.2013
Розмір 266.72 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Бухгалтерія > Документи
  1   2   3


Затверджено наказом

Держкомстата України



від 22.06.99 р. № 210

ІНСТРУКЦІЯ

по заповненню форми № 24

"Звіт про стан тваринництва"
Звіт за формою № 24 складають сільськогосподарські підприємства всіх форм власності та їх відокремлені підрозділи, колективні і міжгосподарські сільськогосподарські підприємства, радгоспи, приватно - орендні, спільні акціонерні та інші підприємства, що створені на базі сільськогосподарських підприємств (колишніх колгоспів та радгоспів).

Також звіт за формою № 24 складають усі ті господарства, які раніше звітувалися за формою № 24 (підсобне), тобто усі підсобні державні та кооперативні господарства, включаючи підсобні господарства підприємств, відгодівельні пункти, скотобази, інкубаторно - птахівничі станції, господарства племоб'єднання, кооперативи, школи, їдальні, санаторії, транспортні і заготівельні контори, що не мають громадського сільського господарства, та інші господарства підприємств і установ, що мають худобу та птицю на початок року або мали протягом року.

Звіт про стан тваринництва складається на основі первинних документів бухгалтерського та зоотехнічного обліку про одержання продукції, рух поголів'я худоби та птиці, а також про наявність, надходження і витрати кормів.

В кожному колективному сільськогосподарському та міжгосподарському підприємстві, радгоспі і т. д. (в подальшому - господарство) на 1 січня кожного року обов'язково проводиться облік та інвентаризація худоби з перерахунком її в натурі.

Якщо перерахунок худоби в натурі проводився до 1 січня, то до результатів перерахунку слід внести всі зміни, що мали місце у русі поголів'я (з моменту перерахунку до 1 січня).

Дані про чисельність поголів'я худоби та надходження продукції тваринництва перевіряються правлінням і ревізійною комісією даного господарства.

При реорганізації господарства і передачі худоби із одного господарства в інше передана худоба показується у звіті господарства, що передало худобу, у рядку "Продано, передано, віддано в обмін та інші вибуття (крім продажу населенню, селянським (фермерським) господарствам)", а прийнята худоба показується у звіті господарства, яке прийняло худобу, у рядку "Куплено, одержано в обмін та інші надходження (крім купівлі у населення та селянських (фермерських) господарств".

Всі дані про виробництво продукції, рух худоби до моменту передачі показуються у звіті того господарства, із якого виділилось нове господарство. У новому господарстві всі показники про виробництво продукції, надходження та вибуття худоби записуються наростаючим підсумком з моменту його організації.

Якщо протягом року відбулося об'єднання двох або більше господарств, то нове укрупнене господарство повинне показувати дані про надходження і вибуття худоби сумою по господарствах, що об'єднались.

У примітці до звіту господарство, яке було реорганізоване, повинне показати, кому передана худоба (або від кого прийнята) і кількість переданої (або прийнятої) худоби.

Звертаємо особливу увагу на звітність даних у відгодівельних господарствах, якщо вони мають місце, або у господарствах, які виконують функції відгодівельних господарств. До цих господарств відносяться також скотобази, пункти передзабійного утримання худоби державних та кооперативних заготівельних організацій. Такі господарства приймають худобу на відгодівлю від інших господарств з випискою приймальних квитанцій (форма № ПК - 1), а також можуть мати і власну худобу. Тому вони складають два звіти : один - на худобу, яка належить господарству і стоїть на балансі цього господарства, враховуючи одержану продукцію від цієї худоби, із заповненням всіх розділів звіту; другий - на заготовлену (з випискою приймальних квитанцій) худобу із заповненням 1 і 2 розділів звіту та даних про чисельність худоби та птиці на початок і кінець року (3 розділ "Рух поголів'я худоби та птиці").

Необхідно пам'ятати, що від заготовленої худоби врахується лише приріст, одержаний після реалізації худоби на забій, тому цей приріст є показником і продукцією вирощування і виробництва м'яса (реалізація на забій). В зв'язку з цим, в розділі 2 "Вирощено худоби та птиці" показник "Одержано приросту від вирощування, відгодівлі і нагулу худоби" буде відповідати показнику "Всього вирощено у живій масі (вазі)", а також показнику розділу 1 "Всього реалізовано на забій у живій масі (вазі)".

У випадках продажу (передачі) худоби окремими господарствами на дорощування або відгодівлю у міжгосподарське сільськогосподарське підприємство (і ця худоба не знаходиться у господарстві) вона показується в наявності на 1 січня звітного року в звіті міжгосподарського сільськогосподарського підприємства і не показується у звіті того господарства, яке передало худобу.
Розділ I

Вироблено продукції тваринництва
Показник рядку 01 "Всього реалізовано на забій у живій масі (вазі)" передбачає загальний обсяг реалізованих на забій тварин усіх видів у живій масі (вазі), а саме: проданих господарством усім заготівельним організаціям та переробним підприємствам, забитих у своєму господарстві при використанні м'яса на харчування і проданих на ринку для подальшого забою на харчування. В цей показник включається також одержаний приріст від заготовленої худоби (прийнятої від інших господарств з випискою приймальних квитанцій по ф. № ПК - 1). Тому, в господарствах, які виконують функції заготівельних організацій і мають заготовлену худобу, різниця даних показника про реалізацію худоби на забій по видах у розділі 1 і аналогічного показника у розділі 3 "Рух поголів'я худоби та птиці" буде відповідати одержаному приросту від заготовленої худоби цього ж виду. У сільськогосподарських підприємствах, в яких відсутня заготовлена худоба, дані показників про реалізацію на забій кожного виду худоби та птиці в розділах 1 і 3 будуть рівними.

У рядку 11 "Всього надоєно молока коров'ячого" показується все молоко, надоєне від усіх, без виключення, корів молочного і м'ясного стада, ялових корів, корів на відгодівлі та нагулі, розтелених телиць, які належать господарству. В цей показник включається надоєне молоко і молозиво, витрачене на випоювання телят і поросят. Але не враховується молоко, виссане телятами, а також молоко, куплене у населення і прийняте без оплати в рахунок розрахунку за проданих корів. В цей рядок не включається і молоко, одержане від інших видів худоби (козяче, овече, кобиляче).

У рядку 12 "в тому числі від корів молочного стада" показується молоко, надоєне від корів молочного стада, ялових корів, корів на відгодівлі та нагулі, розтелених телиць. Не включається молоко, надоєне від корів м'ясного стада. Кількість молока, показане в цьому рядку, приймається для розрахунку середнього надою молока від однієї корови.

У рядку 13 "Крім того, куплено молока у населення" обліковується молоко, куплене сільськогосподарським підприємством (господарством) у населення. Куплені у населення молочні продукти (масло, вершки, сир та інше) в перерахунку на молоко в цей рядок не включається.

У рядку 14 "Надоєно молока кобилячого" записується молоко, надоєне від усіх кобил, які належать господарству.

Якщо у господарстві молоко обліковувалось у первинних документах у літрах, то для перерахунку в кілограми ці дані потрібно помножити на коефіцієнт 1,03, а потім перевести в центнери, як це передбачено звітностю.

У рядку 16 "Одержано яєць від птиці усіх видів" показується вся кількість яєць, одержаних у господарстві від усіх видів птиці (курей, качок, гусинь, індичок та ін.), які належать господарству, включаючи втрати яєць (бій, псування та ін.) і яйця, витрачені на вивід курчат, каченят, гусенят і індюшат квочками або в інкубаторі. Яйця, куплені або одержані зі сторони для інкубації та інших цілей, в цей рядок не включаються.

У рядку 17 "в тому числі курячих" показується кількість яєць, одержаних від курей - несучок як дорослих, так і молодняка птиці, які належать господарству.

У рядок 18 "з них від дорослих курей - несучок" не включаються яйця, одержані від молодняка птиці (яйценесучих порід до 5 місяців і загальновикористовуючих порід - до 6 місяців).

У рядку 19 "Проінкубовано яєць" показується вся кількість яєць (від птиці всіх видів), закладених в інкубатор, який належить господарству. Яйця, передані для інкубації в інше господарство, в цьому господарстві не враховуються. Тобто, цей показник заповнюють лише ті господарства, що беспосередньо займаються інкубацією яєць. В кількість проінкубованих яєць включаються яйця як власного виробництва, так і куплені або одержані зі сторони для цієї цілі.

У рядку 20 "Виведено здорового молодняка" враховується тільки здоровий молодняк, одержаний після інкубації, і відповідно дані цього показника будуть меншими даних про інкубацію яєць.

У рядку 21 "Настрижено овечої вовни" обліковується загальний настриг вовни від овець у натуральній масі (вазі), тобто в фізичній вазі після стрижки, включаючи вовну, використану на внутрішньогосподарські потреби господарства. Тут не враховується вовна, що куплена або одержана господарством зі сторони. Також не враховується в цей рядок вовна, одержана від інших видів тварин.

У рядку 22 "Крім того, куплено вовни у населення за договорами" записується кількість овечої вовни у фізичній масі (вазі), фактично купленої у господарствах населення.

У рядках 23 "Начесано козячого пуху" і 24 "Настрижено козячої вовни" записується фактично оприбуткований начіс козячого пуху і настриг козячої вовни від кіз, які належать господарству. Козячий пух і козяча вовна, куплені або одержані зі сторони, в ці рядки не включається.
Розділ II

Вирощено худоби та птиці
При заповненні даних про вирощування худоби та птиці необхідно використовувати такі документи :

  • акт на оприбуткування приплоду молодняка та тварин (форма № 95);

  • акт на переведення тварин із групи в групу (форма № 97);

  • відомість зважування тварин (форма № 98);

  • розрахунок визначення приросту (форма 98а);

  • гуртова відомість (форма № 99);

  • звіт про інкубацію (форма № 105);

  • акт на вибуття тварин (форма № 100);

  • звіт про рух худоби та птиці на фермі (форма № 102).

Продукція вирощування худоби та птиці складається із одержаної в господарстві маси приплоду, приросту маси молодняка і приросту худоби та птиці на відгодівлі та нагулі (у живій масі). При цьому приріст живої маси (ваги) показується без відрахування ваги павшої худоби та птиці, а показник "Всього вироблено (вирощено) у живій вазі" після відрахування ваги павшої худоби та птиці.

У рядку 30 "Жива маса (вага) одержаного приплоду" показується жива маса (вага) при народженні приплоду молодняка, одержаного від маток, які належать господарству.

При визначенні продукції вирощування птиці у живу масу (вагу) одержаного приплоду включається жива маса (вага) молодняка птиці, виведеного квочками або в інкубаторах господарств, враховуючи і живу масу (вагу) добових півників. Маса (вага) добового молодняка, купленого на ІПС або в інших господарствах, в цей рядок не включається.

У рядок 31 "Одержано приросту від вирощування, відгодівлі та нагулу худоби" включається:

  1. приріст живої маси (ваги) молодняка худоби, яка обліковується на рахунку 09 "Молодняк тварин і тварини на відгодівлі" - по великій рогатій худобі - телята, телиці неосіменені, осіменені телиці до переводу іх в групу корів, воли і волики до переводу їх у групу робочих волів або до досягнення трьохрічного віку, бички до переводу їх у групу бугаїв - плідників або до досягнення трьохрічного віку; по свинях - молодняк до переводу у доросле виробниче стадо; по вівцях і козах - молодняк до 1 року і до переводу у доросле стадо; птиця всякого віку;

  2. приріст худоби (дорослої і молодняка), одержаний при відгодівлі або нагулі з початку року до звітного строку.

Одержаний з початку року приріст живої маси (ваги) молодняка складається із приросту живої маси (ваги) молодняка, реалізованого за звітний період (включаючи масу (вагу) павшого молодняка).

Щоб визначити одержаний з початку року приріст живої маси (ваги) молодняка, який є в господарстві на звітний строк, необхідно використати дані його зважувань, що проводилися у господарстві за певний період, і порівняти цю масу (вагу) з масою (вагою) того ж молодняка на початок року або при купівлі, чи при народженні. Різниця маси (ваги) покаже приріст молодняка.

У випадках, коли зважування не можливе (наприклад, осіменених телиць, супоросних свиноматок, які перевіряються, і кітних вівцематок на певній стадії вагітності і т. ін.), їх маса (вага) приймається умовно по останньому зважуванню. Надалі приріст маси (ваги) у цих випадках визначається шляхом зважування даних тварин після першого отелення, опоросу або окоту.

Для визначення приросту худоби на відгодівлі і нагулі встановлюється жива маса (вага) худоби, яка знаходиться на відгодівлі (нагулі) на звітну дату, до неї додається жива маса (вага) худоби, знятої з відгодівлі (нагулу) за період з початку року до звітного строку, з одержаної суми віднімається жива маса (вага) всієї худоби, поставленої на відгодівлю (нагул) з початку року, і жива маса (вага) худоби, яка була на початок року. Дані про кількість одержаного приросту худоби та птиці на відгодівлі і нагулі беруться із відомостей зважування тварин (форма № 98) і розрахунків по визначенню приросту (форма № 98а).

Приріст тварин, які відправляються на м'ясокомбінат, визначається на основі даних із зважування безпосередньо в господарстві, відображених у товарно - транспортній накладній (форма 1-сг (тварини), і розрахунків для визначення приросту (сільгоспоблік, форма № 89)).

Приріст, одержаний при вирощуванні худоби і птиці у господарствах населення за договорами, рахується продукцією, одержаною господарством, оприбутковується на відповідних рахунках і включається у рядок 38 "Всього вироблено (вирощено) у живій масі (вазі)".

У рядку 32 "в тому числі поросят до 2 місяців (до відлучки), ягнят і козенят до відбивки" показується їх приріст, який визначається шляхом віднімання живої маси (ваги) приплоду при народженні із маси (ваги), визначеної при відлученні поросят і відбивці ягнят і козенят.

У рядку 34 "Число кормоднів на вирощуванні, відгодівлі і нагулі" показується кількість кормоднів худоби, від якої був одержаний приріст на вирощуванні, відгодівлі та нагулі. В загальну кількість кормоднів включаються і кормодні павшого молодняка.

Дані цього рядка повинні відповідати загальному числу кормоднів усіх груп молодняка худоби, облікованих на рахунку 09 "Молодняк тварин і тварини на відгодівлі". Причому день постановки і зняття худоби з відгодівлі вважається за один день. Ця кількість визначається шляхом сумування кількості кормоднів худоби на відгодівлі і нагулі за кожний місяць. Якщо, наприклад, протягом квітня в господарстві на відгодівлі знаходилось 100 голів, то кількість кормоднів складе 3000 (100 х 30). Якщо на протязі місяця із цієї кількості, наприклад, 50 голів було знято з відгодівлі 20 квітня, то кількість кормоднів визначається таким чином: (50 х 20)+(50 х 30) = 2500 кормоднів, тобто кількість днів перебування худоби в господарстві.

Падіж і загибель молодняка худоби, а також худоби на відгодівлі (нагулі) характеризують втрати господарств і в рахунок продукції вирощування худоби та птиці не включаються. Проте, в рядках 30 і 31 (одержано приплоду і приросту), маса (вага) молодняка худоби і птиці на відгодівлі, що згодом пали і загинули, повинна бути врахована.

У рядку 36 "Маса (вага) павшого молодняка худоби і птиці, а також маса (вага) павшої худоби на відгодівлі і нагулі (по останньому зважуванню до падежу)" записується маса (вага) павшого молодняка народження поточного року і молодняка народження минулих років, а також павшої худоби і птиці (дорослих і молодняка), що знаходились на відгодівлі і нагулі. В цей рядок включається по графі "Птиця" і маса (вага) півників, забитих у добовому віці. Дані про вагу павшої худоби показуються по останньому зважуванню до падежу.

У рядку 38 "Всього вирощено у живій масі (вазі)" записуються дані про кількість вирощеної у господарстві худоби, як сума живої маси (ваги) приплоду, приросту молодняка і приросту худоби на відгодівлі, а також приріст від вирощування худоби в господарствах населення за договорами, одержаний за звітний період після відрахування маси (ваги) павшої худоби.

Дані про живу маси (ваги) приплоду можно встановити по актах на оприбуткування приплоду тварин і перевірити по звіту про рух худоби і птиці на фермі (форма № 102). На основі цих даних встановлюється сума маси (ваги) при народженні приплоду, одержаного від маток, які належать господарству.

У випадку, якщо в акті про приплід тварин відсутні дані про живу масу (вагу) народжених телят, поросят, ягнят і козенят, то середню масу (вагу) однієї голови молодняка приймають по оцінці зоотехніка.

Одержаний з початку року приріст живої маси (ваги) молодняка - це прямі дані зважувань і складається, наприклад, великої рогатої худоби із приросту маси (ваги):

  1. телят, які народилися в господарстві у звітному році:

а) збережених у господарстві;

б) вибулих із господарства;

  1. молодняка народження минулих років (не враховуючи купленого в звітному році):

а) збереженого в господарстві;

б) вибулих із господарства;

  1. телят і молодняка, куплених господарством у звітному році:

а) збережених у господарстві;

б) вибулих із господарства.

Щоб визначити одержаний з початку року приріст живої маси (ваги) молодняка, який був у наявності на звітний строк, необхідно відняти від маси (ваги) молодняка на звітний строк: для телят групи 1а - вагу при народженні, для молодняка групи 2а - живу масу (вагу) на початок року (1 січня) і для молодняка групи 3а - живу масу (вагу) при купівлі.

Різниця маси (ваги) покаже приріст живої маси (ваги), одержаний від кожної групи молодняка. З метою контролю рекомендується підрахувати по кожній групі число кормоднів і діленням приросту на кормодні визначити середньодобовий приріст молодняка.

Щоб визначити одержаний в господарстві за звітний період приріст живої маси (ваги) молодняка, який у звітному періоді був проданий заготівельним та переробним підприємствам на ринку або в порядку колгоспної торгівлі, бартеру і виданий в рахунок оплати праці або забитий, а також переведений у доросле стадо, необхідно із маси (ваги) при вибутті відняти масу (вагу) телят при народженні групи 1б або масу (вагу) на початок року (1 січня) молодняка групи 2б, або масу (вагу) при купівлі молодняка групи 3б. Різниця між масою (вагою) молодняка при вибутті і масою (вагою) його на 1 січня або при народженні, або купівлі покаже, який приріст маси (ваги) був одержаний від молодняка, який вибув.

Сума приросту наявного і реалізованого молодняка, а також молодняка, переведеного у доросле стадо і поставленого на відгодівлю, складає загальний приріст живої маси (ваги) молодняка, одержаного в господарстві (включаючи масу (вагу) павшої худоби та птиці).

У господарствах, де зважування та запис ваги молодняка проводять не в кінці кожного кварталу, а тільки при досягненні кожною твариною певного віку, маса (вага) молодняка на звітний строк визначається на основі останнього його зважування перед звітним строком.

У відгодівельних господарствах, які мають лише заготовлену худобу і не мають власну худобу, показник "Одержано приросту" буде відповідати показнику "Всього вирощено" і показнику "Всього реалізовано на забій (розділ 1)".
  1   2   3

Схожі:

Хмельницький обласний інститут післядипломної педагогічної освіти
Хмельницького обласного iнституту пiслядипломної педагогічної освiти в листопадi-груднi 2009 року відбулася обласна заочна олімпіада...
Для замовлення послуги необхідно заповнити
Анонсування події Замовника в інформаційному бюлетені “УНІАН-Анонс” – 210 грн. (отримують всі передплатники Агентства, в т ч всі...
Для замовлення послуги необхідно заповнити
Анонсування події Замовника в інформаційному бюлетені “УНІАН-Анонс” – 210 грн. (отримують всі передплатники Агентства, в т ч всі...
Для замовлення послуги необхідно заповнити
Анонсування події Замовника в інформаційному бюлетені “УНІАН-Анонс” – 210 грн. (отримують всі передплатники Агентства, в т ч всі...
Берднік І. С., Гуля В. С., Ємця А. А., Жайворонок Т.Є., Колесника...
«Хмельницькгаз», про стягнення 408 723,68 грн, з яких 30 916,83 грн – інфляційні втрати, 166 915,45 грн – 3% річних, 210 891,40 грн...
Вартість 1 фото з фотоархіву УНІАН для фотовиставки
Принцип формування: орієнтовно третина фото береться з фотоархіву УНІАН (210 тисяч фото), третину надає Замовник, ще третина знімається...
Законами України від 8 грудня 2004 року N 2222-IV, від 1 лютого 2011...
Верховна Рада України від імені Українського народу громадян України всіх національностей
ЗАКОН УКРАЇНИ “ПРО ВИБОРИ НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ УКРАЇНИ” До 68-ї річниці...
«…з метою всенародного відзначення визволення України від фашистських загарбників, вшанування героїчного подвигу і жертовності Українського...
На виконання листа Міністерства освіти і науки України від 01. 07....
Проведення тематичної ранкової лінійки з нагоди річниці визволення України від фашистських загарбників
Рішення Синельниківської міської ради від 22. 04. 2011 №108-8/УІ...
ХІХ Податкового кодексу України, пунктом 24 статті 26 Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні», Законом України від...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка