1. Автоматизована система для нарахування пенсії працівникам


Скачати 121.12 Kb.
Назва 1. Автоматизована система для нарахування пенсії працівникам
Дата 03.04.2013
Розмір 121.12 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Бухгалтерія > Документи
Зміст

Вступ...................................................................................................................... 2

1. Автоматизована система для нарахування пенсії працівникам..........................5

1.1. Таблиці............................................................................................................ 5

1.2. Схема даних..................................................................................................... 7

1.3. Запити.............................................................................................................. 8

1.4. Форми.............................................................................................................. 9

1.5. Звіти................................................................................................................ 11

2. Висновки........................................................................................................... 13

Література............................................................................................................. 14

 

Вступ

Система управління базами даних Microsoft Access входить до складу пакету Microsoft Office. Вона дозволяє розв'язувати широке коло завдань користувачів без програмування. Це означає, що Access доступна для широкого кола непрофесійних користувачів персональних комп'ютерів.

СУБД Access не має тих обмежень, які обумовлені ОС MS-DOS, оскільки вона з самого початку розроблялась для експлуатації у комп'ютерних мережах у середовищі Windows.

Запуск системи Access здійснюється з ОС Windows-95 аналогічно тому, як запускається будь-яка інша прикладна програма. Після її завантаження на екрані дисплея з'являється вікно системи, на передньому плані якого знаходиться вікно створення чи відкриття бази даних.

Це вікно з'явиться лише на початку завантаження системи. У поточному сеансі роботи з системою ці операції можна буде здійснювати, наприклад, за допомогою меню Файл головного меню системи.

При роботі з СУБД Access використовують як ліву, так і праву клавіші миші. Клавішею миші клацають для виділення об'єкта, який зображено на екрані контрастним кольором. При подвійному клацанні виконується яка-небудь дія, наприклад здійснюється пошук необхідних даних.

Система Access має велику кількість кнопок на панелях інструментів. Тут поняття кнопки відповідає загальноприйнятому поняттю кнопки у системі Windows.

СУБД Access має значну кількість спеціальних програм, які отримали назву "майстри". Так, є майстер таблиць, майстер кнопок, майстер форм і т.д. Майстри здійснюють діалог з користувачем, у процесі якого визначаються дані, необхідні для розв'язування відповідної задачі. Для зручності роботи майстри поділяються на кроки (етапи). Користувач може пропускати деякі кроки чи повертатися до попередніх.

Система Access має зручні засоби копіювання рядків, полів і фрагментів однієї таблиці до іншої. Крім того, можна отримувати повні копії таблиць чи їхніх структур. Таблицю однієї бази даних можна перенести до іншої бази даних.

Access має розвинену систему запитів, яка дозволяє отримувати на екрані різні відомості з таблиць. Користувач може задавати умови запиту, відповідно до яких з бази вибираються визначені дані чи формується нова таблиця.

СУБД Access має засоби, які забезпечують видачу на екран даних не лише у вигляді таблиць, але й у вигляді інших форматів (форм). За допомогою майстра форм користувач може сам визначити форму видачі даних на екран. В Accessє три стандартних види форм, які можуть будуватися автоматично.

У системі Access широко використовується поняття звіт. Звіт багато в чому схожий на форму. Його використовують при виведенні документів на друк.

У СУБД Access реалізовані дві мови програмування: SQL та Visual Basic. SQL — це мова структурованих запитів. Вона досить проста та зручна, але має обмежені можливості.

Система Access має потужну довідкову систему. Вона не замінює і не може замінити навчальний посібник з цієї системи, але добре його доповнює.

Для отримання допомоги необхідно встановити курсор миші на кнопці зі знаком запитання і клацнути по ній лівою клавішею. Поряд із курсором миші з'явиться збільшений знак запитання. Переміщуючи мишу по поверхні столу,установіть її на тому об'єкті, за яким ви хочете отримати допомогу, і після цього ще раз клацніть клавішею миші. У результаті з'явиться вікно з конкретною допомогою. Щоб вікно зникло з екрану, досить клацнути по клавіші миші.

1. Автоматизована система для нарахування пенсії працівникам

1.1.Таблиці

Таблиці БД призначені для зберігання даних БД.

Якщо імпортувати чи зв'язати дані не можна, то найчастіше таблиці створюються в режимі конструктора, що дозволяє визначити необхідну структуру таблиці. У режимі конструктора таблиць можна побачити назви, типи даних, призначення, а також деякі додаткові властивості полів таблиці. Те, що з'являється у верхній частині вікна таблиці, відкритої в режимі конструктора, називається бланком структури таблиці чи просто бланком таблиці. У нижній частині вікна таблиці, відкритої в режимі конструктора, виводяться властивості полів таблиці, а також короткий опис активної властивості таблиці.

В цій БД для виключення надмірності та суперечливості даних потрібно створити дві таблиці:

Це таблиці Місяці (m) та Нарахування (Narahuvanya)

Таблиця Місяці містить такі поля:

Підпис

Імя

Тип поля

Табельний номер

Tab_Nom

Числовой

Січень

Sich

Числовой

Лютий

Lut

Числовой

Березень

Ber

Числовой

Квітень

Kvit

Числовой

Травень

Trav

Числовой

Червень

Cher

Числовой

Липень

Lip

Числовой

Серпень

Serp

Числовой

Вересень

Ver

Числовой

Жовтень

Gov

Числовой

Листопад

List

Числовой

Грудень

Grud

Числовой

 

http://172.17.0.1/metodcom/informatic/kyrsove_pr/kyrsova/kurs/kurs_z1.jpg

  Таблиця Нарахування містить такі поля:

Підпис

Ім’я

Тип поля

Табельний номер

Tab_Nom

Числовой

Прізвище

Prizvishche

Текстовый

Стать

Stat

Текстовый

Загальний стаж

Zag_stag

Числовой

Безперервний стаж

Bezp_stag

Числовой

 

 

 

 

 

http://172.17.0.1/metodcom/informatic/kyrsove_pr/kyrsova/kurs/kurs_z2.jpg

 

  1.2. Схема даних

  В цій БД я створив такий зв’язок:

http://172.17.0.1/metodcom/informatic/kyrsove_pr/kyrsova/kurs/kurs_z3.jpg

Зв’язок між таблицями Місяці і Нарахування по полю Табельний номер (Tab_Nom).

В табличці «Изменение связей» підключити прапорці: Обеспечение целостности данных; Каскадное обновление связей полей; Каскадное удаление связанных записей.  

http://172.17.0.1/metodcom/informatic/kyrsove_pr/kyrsova/kurs/kurs_z4.jpg

1.3. Запити

Запити БД призначені для вибору потрібних нам даних, проведення з ними обчислень.

Для нарахування податку нам потрібно створити запит з обчисленням. Для цього необхідно клацнути по заставці “Запросыі вибрати меню “Создание запроса в режиме конструктора”, з’явиться діалогове вікно “Добавление таблиц”. В цьому вікні необхідно вибрати таблиці, які нам необхідно для подальшої роботи. Як вибрали таблиці з’являється наступне вікно, з вміщеними таблицями. В порожньому стовпці ввести ім’я поля а потім викликати через контекстне меню “Построитель выражений” і вести формулу 

Пенсія: [Середня заробітна плата]*0,5 + IIf([Narahuvanya]![Stat]= [ж] And [Narahuvanya]![Bezp_stag]>=20 And [Narahuvanya]![Zag_stag]>=25; 0,2*[Середня заробітна плата]*0,5)+IIf([Narahuvanya]![Stat]=[ч] And [Narahuvanya]![Bezp_stag]>=25 And[Narahuvanya]![Zag_stag]>=30; 0,2*[Середня заробітна плата]*0,5

Після того, як ввели формулу потрібно натиснути кнопку OK. З’явиться повідомлення на збереження запиту, також натиснути кнопку OK, при цьому задавши назву запиту наприклад (Penciya).

  http://172.17.0.1/metodcom/informatic/kyrsove_pr/kyrsova/kurs/kurs_z5.jpg

1.4. Форми

 Форми БД призначені для введення перегляду і редагування даних у таблицях.В режимі майстра  форм створюємо форми для введення даних для цього необхідно перейти в вікно Форми потім вибрати створення форми за допомогою майстра.

Створення  форми  за  допомогою майстра  форм.

Щоб запустити майстра форм необхідно виконати такі дії:

На вкладці ФОРМЫ вікна бази даних натиснути кнопку “СОЗДАТЬ”;

В діалоговому вікні “НОВАЯ ФОРМА” виділити опцію “МАСТЕР ФОРМ”, а також таблицю чи запит, з яких повинна створюватись форма. Натиснути на кнопку “ОК”.

В наступному діалоговому вікні вибрати поля, які потрібно розмістити на формі. Натиснути кнопку “ДАЛЕЕ”.

В наступному вікні вибрати основний зовнішній вигляд форми. Майстер пропонує наступні варіанти:

В ОДИН СТОЛБЕЦ. Поля форми будуть розміщені у вигляді стовпців.

ЛЕНТОЧНЫЙ. Поля будуть розміщені у вигляді, подібному до електронної таблиці.

ТАБЛИЧНЫЙ. Поля будуть відображені у вигляді таблиці.

ВЫРОВНЕННЫЙ. Поля щільно заповнять всю форму.

Зробивши вибір, потрібно натиснути кнопку “ДАЛЕЕ”.

Вибрати для форми стиль із запропонованих, Натиснути кнопку “ДАЛЕЕ”.

Задати ім’я форми і натиснути на кнопку “ГОТОВО”. Майстер створить форму у відповідності з введеними інструкціями.

В результаті отримуємо форми:

1. Особова справа:

http://172.17.0.1/metodcom/informatic/kyrsove_pr/kyrsova/kurs/kurs_z6.jpg

2. Помісячна оплата:

http://172.17.0.1/metodcom/informatic/kyrsove_pr/kyrsova/kurs/kurs_z7.jpg

  Також створюємо головну форму, яка керує діями користувача. Її користувачі бачать на екрані.

  http://172.17.0.1/metodcom/informatic/kyrsove_pr/kyrsova/kurs/kurs_z8.jpg

  1.5. Звіти

Звіти БД призначені для виводу користувачу підсумкових даних

Звіти створюємо за допомогою майстра звітів.

1. Особова справа:

http://172.17.0.1/metodcom/informatic/kyrsove_pr/kyrsova/kurs/kurs_z9.jpg

  2. Помісячна оплата:

  http://172.17.0.1/metodcom/informatic/kyrsove_pr/kyrsova/kurs/kurs_z10.jpg

3. Середня заробітна плата: 

http://172.17.0.1/metodcom/informatic/kyrsove_pr/kyrsova/kurs/kurs_z11.jpg

 

4. Нарахування пенсії працівникам:

 

http://172.17.0.1/metodcom/informatic/kyrsove_pr/kyrsova/kurs/kurs_z12.jpg

2. Висновки

  Система Access працює під керуванням операційної системи Windows;  таким чином, усі переваги Windows доступні вAccess. Це означає, що ми можемо вирізати, копіювати і вставляти дані з будь-якого додатку Windows у додаток Accessі навпаки. Більш за те, ми можемо створити форму в конструкторі форм Access і вставити її в конструктор звітів. Використовуючи об'єкти OLE (Object Linking and Embending - зв'язування і впровадження об'єктів) у Windows 95 і продукти, що разом із Access входять до складу Microsoft Office 95 (Excel, Word і PowerPoint), та інтегруючи Access із цими продуктами, ми можемо перетворити її в сучасне операційне середовище баз даних.  

Література

1.      Атре Ш. Структурний підхід до організації баз даних. – М.: Фінанси і статистика, 1983. – 320 с.

2.      Бойко В.В., Савинков В.М. Проектування баз даних інформаційних систем. – М.: Фінанси і статистика, 1989. – 351 с.

3.      Васильєв А., Андреев А. VBA в Office 2000: учебный курс – СПб.: Питер, 2001. – 432 с.: ил.

4.      Гетц К., Литвин П., Гилберт М. Access 2000. Руководство разработчика. Том 1. Настольные приложения: Пер. с англ. – К.: Издательская группа BHV, 2000. – 1264 с., ил.

5.      Дейт К. Посібник з реляційної СУБД DB2. – М.: Фінанси і статистика, 1988. – 320 с.

6.      Кирилов В.В. Структурована мова запитів (SQL). – Спб.: ИТМО, 1994. – 80 с.

7.      Мартін Дж. Планування розвитку автоматизованих систем. – М.: Фінанси і статистика, 1984. – 196 с.

8.      Мейер М. Теорія реляційних баз даних. – М.: Світ, 1987. –608 с.

9.      Основы современных компьютерных технологий: Учебное пособие/Под ред. проф.. Хомоненко А.Д. – СПб.: КОРОНА принт, 1998. – 448 с.

10. Твори Т., Фрай Дж. Проектування структур баз даних. У 2кн., – М.: Світ, 1985. Кн. 1. – 287 с.: Кн. 2. – 320 с.

11. Ульман Дж. Бази даних на Паскале. – М.: Машинобудування, 1990. – 386 с

Схожі:

Пенсії за віком. Умови призначення, пільги, особливості призначення. План
Пенсії за віком (а раніше вони називались пенсії по старості) вперше в країні були введені в 1928 р. В той же час і був введений...
Автоматизована система обліку спожитих послуг (білінгова система)
Абонент), яка звернеться у встановленому порядку до підрозділу Оператора, можливість отримання телекомунікаційних послуг в межах...
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ  ПОСТАНОВА від 14 квітня 1997 р. № 346
Про затвердження Порядку надання щорічної основної відпустки тривалістю до 56 календарних днів керівним працівникам навчальних закладів...
План-конспект уроку №28 Тема: Автоматизована система «Електронний переказ»
Мета: Ознайомити учнів з принципом роботи ««Електронний переказ», його можливостями
“ Соціальні пенсії і державні соціальні допомоги малозабезпеченим, багатодітним сім’ям”
Відповідно до статті 93 Закону України “Про пенсійне забезпечення” соціальні пенсії призначаються і виплачуються непрацюючим громадянам,...
Customer Solution Case Study
Централізована комплексна автоматизована система страхового обліку на базі технологій Microsoft дала змогу НАСК «Оранта» консолідувати...
А пенсії українців уже через кілька років можуть звести до мінімальних...
Солідарна система не витримує навантаження кількість пенсіонерів скоро може перевищити кількість тих, хто працює. Врятує введення...
Кожна праця вимагає відповідної оплати, бо кожна людина повинна одягатися,...
Для нарахування заробітної існують різні системи нарахування заробітної плати. Системи заробітної плати поділяються на декілька видів,...
ПЕРЕДВИБОРНА ПРОГРАМА ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ «ЗЕЛЕНІ»
Жінка, яка народила 3-х дітей і більше, виходить на пенсію у 50 років. Встановити пенсії за єдиним для всіх (навіть для президента)...
Перелік документів (до заяви) необхідних для призначення пенсії по інвалідності
Підпункт "а" пункту 7 в редакції Постанови Пенсійного фонду N 17-1 (1199-06) від 31. 10. 2006}
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка