ХАРАКТЕРИСТИКА ОСНОВНИХ


Скачати 0.59 Mb.
Назва ХАРАКТЕРИСТИКА ОСНОВНИХ
Сторінка 1/5
Дата 10.04.2013
Розмір 0.59 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Біологія > Документи
  1   2   3   4   5
Розділ 8 НУТРІЦЮЛОГІЧНА ТА ДІЄТОЛОГІЧНА

ХАРАКТЕРИСТИКА ОСНОВНИХ

ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ

Знання складу продуктів харчування дозволяє цілеспрямовано проводити корекцію харчових раці­онів з метою первинної або вторинної профілактики аліментарних та аліментарно обумовлених захворю­вань, свідомо використовувати парафармакологічні властивості продуктів харчування, з наукових пози­цій підходити до обгрунтування дієт та використан­ня спеціальних продуктів харчування, індивідуалі­зувати харчування хворих.
8.1. Молоко та молочні продукти
Молоко та молочні продукти займають особ­ливе місце у раціональному та дієтичному харчу­ванні.

Молоко традиційно використовується в харчу­ванні населення завдяки ідеальному складу. Прибіч­ники нетрадиційних концепцій вважають молоко продуктом лише дитячого харчування і наполягають на обмеженні і навіть виключенні його з харчування дорослих і, особливо, людей похилого віку.

Проте, науково обгрунтованих даних або ре­зультатів епідеміологічних досліджень, які б пере­конливо свідчили про погіршення стану здоров'я, підвищення захворюваності людей, які споживають молоко і молочні продукти у порівнянні з тими, які його не вживають, не існує, тому ми вважаємо ці твердження необгрунтованими. Всупереч цьому ві­домо, що молочні продукти, які є єдиним природ­ним легкодоступним і легкозасвоюваним джерелом кальцію, в усьому світі широко використовуються в поєднанні з вітаміном D для профілактики остеопо-розу у людей похилого та старечого віку, і ефектив­ність цього переконливо підтверджена. Обов'язково вживати молоко і молочні продукти вагітним жін­кам і годувальницям, дітям та підліткам в період ін­тенсивного росту, спортсменам.

Молочні продукти використовуються в дієтич­ному харчуванні при переважній більшості захво­рювань, а в деяких випадках навіть з лікувальною метою. Широко використовують молоко в лікуваль­но-профілактичному харчуванні працівників шкід­ливих виробництв.

На Україні найбільш традиційним та пошире­ним в харчуванні населення є коров'яче молоко та продукти з нього, але в сільській місцевості досить розповсюджене споживання козячого молока, в за­хідній Україні, Криму та південних регіонах вико­ристовують також овече та кобиляче молоко, з яких виготовляють спеціальні продукти.

Свіже коров'яче молоко містить більше 200 мінеральних і органічних речовин. Важливою скла­довою частиною молока є білки, вміст яких в серед-ньому 3,2 г/100 г (казеїн - 2,7 г/100 г, лактоальбумін та лактоглобулін - 0,5 г/100 г), які містять всі неза­мінні амінокислоти в збалансованому співвідно­шенні, не мають амінокислот, які лімітують біологі­чну цінність.

Під впливом соляної кислоти та травних фер­ментів шлунку білки зсідаються дрібними пластів­цями, що робить їх доступними до перетравлення і засвоєння. Те ж саме відбувається при кисломолоч­ному бродінні - молочна кислота теж призводить до зсідання молока. При цьому в згусток переходить казеїн, а в сироватці залишається значна частина альбумінів і глобулінів. Засвоюваність білків молока дуже висока і становить 96-98%, причому легше за­своюються альбуміни і глобуліни, ніж казеїн.

З казеїну в процесі травлення утворюються ще й фізіологічно активні пептиди, в тому числі гліко-макропептид, який пригнічує шлункову секрецію і моторику, послабляє відчуття голоду, пептиди-р-казоморфіни з слабкою наркотичною активністю, які регулюють мозковий кровообіг, заспокоюють, покращують сон, особливо якщо молоко вживається в теплому вигляді, а також пептиди, які виявляють гіпотензивний вплив, що дозволяє цілеспрямовано використовувати молоко в дієтичному харчуванні. В той же час молоко може заважати травленню інших продуктів, якщо їх споживати разом. Доведено, що дрібні пластівці, які утворюються з казеїну під впливом кислого шлункового вмісту, обволікають часточки іншої їжі і ізолюють її від доступу шлун­кового соку. І поки не перетравиться молоко, процес травлення іншої їжі не почнеться. Тому дієтологи вважають, що особам з патологією шлунково-кишкового тракту молоко бажано вживати окремо.

Жир в молоці знаходиться у вигляді дрібноди­сперсних кульок, оточених фосфопротеїдною обо­лонкою, які при відстоюванні молока спливають і утворюють шар вершків. Жиру в коров'ячому моло­ці 2,5-4,0 г/л, за складом переважають насичені і мононенасичені жирні кислоти (64:35). Наявність в молочному жирі жирних кислот з середньою дов­жиною ланцюга, а також значного вмісту фосфолі-підів та вітамінів А і D підвищує його біологічну цінність. Важливо, що співвідношення жиру і білків в молоці близьке до ідеального (1:1). У порівнянні з іншими жирами тваринного походження, жир моло­ка значно краще перетравлюється і засвоюється (на 97-99%), чому сприяє висока дисперсність та особ­ливості його жирнокислотного складу і зумовлена цим низька (28-33°С) температура плавлення.

Концентрований молочний жир (вершки, сме­тана, вершкове масло) це єдиний з тваринних жирів, який рекомендується і використовується в дієтич­ному харчуванні. Обмеженням в використанні жир­них молочних продуктів в харчуванні є досить ви­сокий вміст холестерину (в молоці 10 мг/100 мл, в вершках і сметані жирністю 10% - 37 мг/100 г, 20%> - 80 мг/100 г, 30%о - 130 мг/100 г, в вершковому ма­слі до 200 мг/100 г), співвідношення між холестери­ном та фосфоліпідами 1:3 свідчить про його атеро-генність. Жир молока прямо взаємодіє з соляною кислотою шлунку, інактивуючи її, виявляє прямий антацидний вплив, гальмує шлункову секрецію і моторику, уповільнює евакуацію з шлунку, створює відчуття насичення.

У молоці міститься унікальний вуглевод лакто­за (молочний цукор до 4,5-5 г/100 г), який відносно повільно розщеплюється і всмоктується в кишечни­ку.

Лактоза стимулює розвиток в кишечнику лак-то- та біфідобактерій, які пригнічують гнилістні мі­кроорганізми. Лактобактерії розщеплюють лактозу з утворенням молочної кислоти, яка також пригнічує розвиток гнилісної мікрофлори та сприяє всмокту­ванню кальцію і фосфору.

Під впливом специфічного ферменту лактази (р-галактозидази) лактоза в ШКТ розщеплюється до глюкози та галактози, які всмоктуються в кров і служать джерелом енергії.

У дітей та дорослих може бути непереноси-мість молока (селективна мальабсорбція лактози), пов'язана з лактазною ферментопатією (частота се­ред українців 5,8%), внаслідок чого порушується нормальне травлення лактози, у кишечнику підси­люються процеси бродіння, які супроводжуються диспепсією (здуттям, болями, проносами), і це є прямим протипоказанням до споживання молока.

Молоко справедливо вважають надзвичайно цінним продуктом завдяки наявності в ньому каль­цію (125 мг/100 мл).

Завдяки сполученню з казеїном та можливості утворення лактату кальцію, який є найкращою транспортною формою, а також оптимального для засвоєння співвідношення з фосфором 1:1, обумов­лює найкращу у порівнянні з іншими продуктами його засвоюваність. Споживання 500 мл молока за­довольняє добову потребу в кальції на 60%. Наряду з цим молоко містить порівняно мало кровотворних мікроелементів заліза, міді, марганцю, кобальту, ци­нку, а також йоду та фтору. Тому харчування пере­важно молочними продуктами, особливо дітей, мо­же призвести до розвитку залізодефіцитних станів.

Молоко і молочні продукти є джерелом майже всіх вітамінів, але особливо багате воно вітамінами В2 та В6, а також А та D в жирних концентратах мо­лока.

Біологічну цінність молока доповнюють фер­менти, гормони, антитіла, бактеріостатичні речови­ни та інші біологічно активні речовини.

Необхідно пам'ятати, що всі ті властивості, про які говорилось вище , повною мірою притаманні свіжому сирому молоку, а в торгівельну мережу надходить лише пастеризоване або стерилізоване (тривалого зберігання) молоко. Під час пастеризації (нагрівання молока до 63 або 80° С) в молоці част­ково руйнуються альбуміни, вітаміни, ферменти, бактерицидні речовини, дещо знижується його біо­логічна цінність, але підвищується безпечність в епідеміологічному відношенні та подовжується тер­мін зберігання.

В Україні досить широко використовують ко­зяче молоко, яке відрізняється від коров'ячого за складом - в білках дещо менше казеїну і більше альбумінів і глобулінів, тому вони легше засвою­ються, вміст жирів майже не відрізняється, проте вони мають унікальний жирнокислотний склад - більше міститься олеїнової, лінолевої і ліноленової кислот, і, що особливо важливо, вміст насичених жирних кислот з середньою (С6 - С10) довжиною ву­глецевого ланцюга (капронової, каприлової та кап­ринової) переважає майже втричі, завдяки чому ці жири можуть засвоюватись без участі панкреатичної ліпази і жовчних кислот, оскільки вони можуть всмоктуватись в нерозщепленому вигляді. Тому їх включають в дієти хворим з порушенням травлення і всмоктування жирів, при синдромі мальабсорбції. Крім того, козяче молоко відрізняється більшим в 2,5 рази вмістом вітаміну А, а також кальцію, заліза, і міді. Важливо враховувати, що кількість холесте­рину в козячому молоці сягає ЗО мг/100 г, а співвід­ношення з фосфоліпідами 1:1,3 свідчить про його атерогенність, що є прямим протипоказанням до вживання козячого молока хворим на атеросклероз, а також особам з груп ризику за цим захворюван­ням.

Кобиляче молоко має цілий ряд особливостей і переваг завдяки тому, що білки (2,1 г/100 г) значно легше засвоюються, бо в них переважають альбумі­ни, а казеїн при зсіданні випадає у вигляді ніжних дрібних пластівців і не утворює щільного згустка. В кобилячому молоці вдвічі менше жиру, ніж в ко­ров'ячому і зовсім немає холестерину. В жирнокис-лотному складі в два рази вища доля середньолан-цюгових жирних кислот, а вміст ПНЖК сягає 32% (а в коров'ячому лише 6%), що сприяє значно лег­шому засвоєнню жирів, а також надає антиатероск-леротичну спрямованість кобилячому молоку та продуктам його переробки (кумис).

Кисломолочні продукти отримують зброджу­ванням молока різними культурами мікроорганізмів. В кисломолочних напоях (кефірі, ацидофільних продуктах, ряжанці, йогуртах та ін.) містяться живі мікроорганізми відповідної групи або їх суміш, лак-тобактерії, біфідобактерії, ацидофільні палички, мо­лочнокислий стрептокок та інші, які є біологічними конкурентами гнилісних та нетипових для кишеч­ника мікроорганізмів. Такі конкурентні взаємовід­носини використовують при лікуванні дисбактеріо-зів у дітей та дорослих. Кисломолочні напої з жи­вою культурою мікроорганізмів називаються проду­ктами з пробіотичною активністю. Крім того, в них накопичуються продукти життєдіяльності мікроор­ганізмів (молочна кислота, вітаміни групи В, бакте­ріостатичні речовини та інші), які теж є біологічно активними речовинами. Важливо, що в кисломолоч­них продуктах значно знижується вміст лактози, і їх можна вживати хворим на лактозну ферментопатію.

Всім кисломолочним продуктам властивий специфічний вплив на кишечник - одноденні напої стимулюють моторику кишечника, а триденні, на­впаки, гальмують її.

Кисломолочні напої з підвищеною пробіотич­ною активністю та підсиленими дієтичними власти­востями - це в першу чергу ацидофільні продукти (ацидофілія, ацидофільне та ацидофільно-дріжджове молоко та пасти на їх основі), виготовле­ні з коров'ячого молока з використанням ацидофі­льних паличок або комплексу кисломолочних мік­роорганізмів, в якому переважають ацидофільні. Ацидофільні продукти широко використовують в харчуванні різних груп населення, в тому числі ді­тей до 1 року з метою профілактики та лікування дисбактеріозів.

Кумис готують з кобилячого молока. Кумису притаманний виражений лікувальний та оздоровчий ефект при різних захворюваннях, але специфічною особливістю є бактерицидний вплив на мікобактерії туберкульозу, завдяки чому кумисолікування обов'язково використовують в профільних лікарнях та санаторіях для хворих на туберкульоз. Існує тех­нологія приготування кумису із знежиреного ко­ров'ячого молока, що розширює можливості його застосування.

Вживати кумис варто за призначенням лікаря спочатку не більше ніж по 0,5 л на день дрібними порціями поступово збільшуючи кількість, але не більше ніж 1,5-2 л на день. Починати треба з слаб­кого, поступово перейти на середній, потім на міц­ний кумис.

Підприємствами молочної промисловості ви­пускається молочно-кислий напій сімбівіт, виготов­лений з використанням комплексного бакпрепарату "Сімбітер", який містить симбіотичні біфідо-та лак-тобактерії, лактококи, пропіоновокислі бактерії, які надзвичайно активно відновлюють нормальний мік-робіоценоз кишечника. Цей напій все ширше вико­ристовується в лікуванні дисбактеріозів у дітей, по­чинаючи з 6 місяців, та у дорослих.

Враховуючи розповсюдженість дисбактеріозів на Україні доцільно готувати в домашніх умовах ки­сломолочні продукти з використанням стандартних молочних заквасок (з живою культурою мікроорга-нізмів: сімбітер, біфівіт, окарин, стрептосан та інші). Це дозволяє приготувати продукти з необхідними властивостями та спрямованою пробіотичною акти­вністю в залежності від виду кисломолочних мікро­організмів та тривалості зброджування.

Твбрбг (кислий сир) -' концентрований молоч­ний продукт, в якому міститься багато (14-17 г/100 г) білків, вміст жирів у знежиреному сирі 0,6 г/100 г, середньої жирності - 9 г/100 г, жирному - 18 г/100 г, міститься багато кальцію (150-175 мг/100 г), фосфо­ру, ліпотропних речовин (метіоніну, лецитину, холіну), які попереджають лсирову інфільтрацію печінки і виявляють антиатеросклеротичний вплив.

В той же час, у осіб з гіпоацидним гастритом та схильністю до атеросклерозу існує небезпека по­рушення метаболізму метіоніну і синтезу цистеїну з накопиченням в крові проміжного продукту - гомо-цистеїну, який є чинником ризику прискореного розвитку атеросклерозу, чим обгрунтовані дієтоло­гічні рекомендації, наведені в додатку 1.

В харчуванні досить широко використовують­ся знежирені або низькожирові молочні продукти -знежирене молоко та продукти на його основі (ке­фір, творог, пахта та молочна сироватка).

Пахта утворюється при виробництві вершково­го масла після вилучення жирової частки і являє со­бою рідку'знежирену частину вершків. Калорійність пахти невисока. Цінність в підвищеному вмісті фо-сфоліпідів (лецитину) - в пахту їх переходить 75%, а в вершковому маслі залишається лише 25%. Склад білково-лецитинового комплексу пахти унікальний, в інших продуктах такий не зустрічається. Жирно-кислотний спектр пахти відрізняється високим вміс­том есенціальних ПНЖК лінолевої, ліноленової, арахідонової, в той час як атерогенні насичені ЖК пальмітинова, міристинова та стеаринова переважно переходять в вершкове масло. Пахта містить біоло­гічно повноцінний білок, в якому достатній вміст амінокислот з вираженими ліпотропними властиво­стями - метіонін, цистин і інш. В пахті знаходяться всі макро- і мікроелементи, які є в суцільному моло­ці, а також широкий спектр вітамінів, які підсилю­ють її біологічні та дієтичні властивості, ; Дієтологи вважають, що споживання пахти ні­чим не лімітується, її можна пити без обмежень що­денно людям всіх вікових категорій, включаючи ді­тей та людей похилого віку.

Молочна сироватка є вторинним продуктом при виробництві сирів, творогу та казеїну. Білки мо­лочної сироватки мають особливий склад завдяки тому, що в процесі технологічної переробки вилуче­ний майже ввесь казеїн (він перейшов в основний продукт), а в сироватці залишились водорозчинні білки - альбуміни, глобуліни, які відрізняються оп­тимальним набором та збалансованістю незамінних амінокислот, високим вмістом сірковмістких аміно­кислот, особливо цистину, метіоніну, а також лізи­ну, гістидіну, триптофану, що забезпечує віднов­лення білковосинтетичної функції печінки та білків плазми крові. Молочна сироватка характеризується низьким вмістом жиру, в якому переважають ПНЖК антиатеросклеротичної спрямованості, незначним вмістом холестерину.

Молоко і молочні продукти, переважно знежи­рені, широко використовують в спеціальних і розва­нтажувальних дієтах при ожирінні, атеросклерозі, гіпертонічній хворобі, цукровому діабеті з ожирін­ням, недостатності кровообігу, нефритах, захворю­ваннях печінки та жовчних шляхів, подагрі, сечо­кам'яній хворобі без фосфатурії.

На основі молока і вершків готують суміші для харчування післяопераційних хворих та для зондо-вого харчування, а також коктейлі з фруктами, фру­ктовими та овочевими соками (молочно-морков'яний, молочно-банановий та інші), які вико­ристовують в харчуванні вагітних жінок, матерів, які годують груддю, як засіб підвищення лактації, при захворюваннях, які супроводжуються інтокси­каційним синдромом, при гіперацидних станах, для втамування відчуття голоду в першій половині дня при підвищенному апетиті, булемії, ожирінні.
  1   2   3   4   5

Схожі:

Тема. ТЕКТОНІЧНА КАРТА УКРАЇНИ. ХАРАКТЕРИСТИКА ОСНОВНИХ ТЕКТОНІЧНИХ...
Тема. ТЕКТОНІЧНА КАРТА УКРАЇНИ. ХАРАКТЕРИСТИКА ОСНОВНИХ ТЕКТОНІЧНИХ СТРУКТУР. ВЗАЄМОЗВ`ЯЗОК ОСНОВНИХ ФОРМ РЕЛЬЄФУ З ТЕКТОНІЧНИМИ...
1. Загальна характеристика основних етапів європейської інтеграції та їх правове закріплення
Загальна характеристика основних етапів європейської інтеграції та їх правове закріплення
Тематика для виконання КПІЗ (ессе)
Характеристика основних європейських офшорних зон (Андорра, Кіпр, Ліхтенштейн, Мальта, Монако)
Перелік контрольних питань до ЗМ 2
Загальна характеристика основних принципів кримінального процесу. П. Поянття, види та завдання стадій кримінального судочинства
Закон України “Про оподаткування прибутку підприємств”
Порівняльна характеристика фінансового обліку основних засобів та обліку з метою оподаткування
Теми рефератів з дисципліни «Організація та планування підприємств»
Склад бізнес-плану і технологія його розробки. Характеристика основних розділів бізнес-плану
ПЛАН-КОНСПЕКТ проведення занятть по рятувальній підготовці з особовим складом 4-го караулу
Навчальна мета: вивчення з особовим складом основних видів аварій, їх стисла характеристика
Перелік питань до семестрового екзамену з МФВ
Предмет теорії та методики фізичного виховання. Характеристика основних понять теорії та методики фізичного виховання
ПРИНЦИПИ ЦИВІЛЬНОГО СУДОЧИНСТВА ТА ЇХ СИСТЕМА
Характеристика принципів цивільного процесуального права як основних засад має суттєве значення, оскільки принципи є вихідними положеннями,...
Перелік дисциплін, які виносяться для вступу на освітньо-кваліфікаційний рівень магістра
Види господарського обліку і їх характеристика. Предмет бухгалтерського обліку та головні його об’єкти. Загальна характеристика методу...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка