Крок Загальна лікарська підготовка 2012 Мікробіологія


Скачати 245.87 Kb.
Назва Крок Загальна лікарська підготовка 2012 Мікробіологія
Сторінка 1/3
Дата 09.04.2013
Розмір 245.87 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Біологія > Документи
  1   2   3
Крок 1. Загальна лікарська підготовка 2012
8.0. Мікробіологія


З центру тестування

1. Загальна медична мікробіологія

5 При санітарно-бактеріологічному дослідженні питної води отримані наступні результати: загальна кількість бактерій в 1,0 мл - 80, колі-індекс - 3. Як розцінити результат дослідження?
A * Вода придатна для вживання
B Вода є сумнівною
C Вода є дуже сумнівною
D Вода є забрудненою
E Вода є дуже забрудненою

11 У бактеріологічній лабораторії підготували до стерилізації м'ясо-пептоний бульйон. Який із способів стерилізації слід застосувати?
A * Автоклавування при 1210 С 30 хв
B Сухим жаром 1600 З 2:00
C Кип'ятінням 1:00
D Фільтрування
E -

16 При перевірці стану повітря в операційній перед операцією седиментаційним методом виявлено 5 дрібних округлих колоній, навколо яких чітко видна зона гемолізу. На яке середовище були зроблені посіви?
A * Кров'яний МПА
B МПА
C Ендо
D ЖСА
E Левіна

24 Реакція імунофлюоресценції широко використовується для експрес-діагностики багатьох бактеріальних і вірусних інфекцій. Вкажіть умову, без дотримання якої неможливо визначити результат реакції.
A * Наявність люмінесцентного мікроскопа
B Наявність електронного мікроскопа
C Наявність імерсійного мікроскопа
D Наявність виділеної чистої культури збудника
E Наявність сироватки хворого

102 З рото-глотки хлопчика, який хворіє на хронічний тонзиліт, виділили культуру кокових бактерій. У мазках вони розташовувались у вигляді ланцюжків. Які це можуть бути бактерії?
A * Стрептококи
B Стафілококи
C Ешеріхії
D Клостридії
E Вібріони

2. Імунологія

3 У хворої М. спостерігається локальна реакція на укус бджоли, яка виникла в перші хвилини після укусу. За яким типом реакції гіперчутливості вона проходить?
A * Анафілактичний
B Цитотоксичний
C Імунокомплексний
D Уповільненого типу
E Ідиотип-антиідиотип

35 Хлопчик 1,5 років, який не отримував планові щеплення, контактував з хворим на кір. З метою екстреної специфічної профілактики дитині був введений донорський гамаглобулін. Який вид імунітету був створений при цьому?
A * Пасивний
B Природний
C Антитоксичний
D Поствакцинальний
E Місцевий

44 У хворого, який отримав травму в автомобільній катастрофі, через 7 днів з'явилися перші симптоми правця. Йому призначили курс лікування протиправцевої сироваткою і хворий почав видужувати. Через два тижні у хворого підвищилася температура, збільшилися лімфовузли, з'явилася набряклість суглобів, висипання, свербіж і порушення з боку серцево-судинної системи. Як називається стан, який виник у хворого?
A * Сироваткова хвороба
B Кропивниця
C Анафілактичний шок
D Дисбактеріоз
E Набряк Квінке
 
45 Вам запропоновані для роботи наступні препарати: 1.Бруцельозна нашкірна вакцина. 2.Лептоспірозна вакцина. 3.Вакцина БЦЖ. 4.Адсорбірована кашлюково-дифтерійно-правцева вакцина АКДП. 5.Адсорбірованний правцевий анатоксин. Який імунітет створюють ці препарати?
A * Штучний активний
B Нестерильний (інфекційний)
C Антибактеріальний
D Штучний пасивний
E Антитоксичний

50 Істотним недоліком мікроскопічного методу діагностики інфекцій є його недостатня інформативність у зв'язку з подібністю морфології багатьох видів мікроорганізмів. Яка імунологічна реакція дозволяє значно підвищити інформативність цього методу?
A * Реакція імунофлюоресценції
B Реакція Кумбса
C Імуноферментний аналіз
D Реакція опсонізації
E Радіоімунний аналіз
 
51 У пацієнта з бронхіальною астмою за допомогою шкірних алергічних проб встановлена ​​сенсибілізація до алергену тополиного пуху. Який фактор імунної системи відіграє вирішальну роль у розвитку цього імунопатологічного стану?
A * IgE
B IgD
C IgM
D Сенсибілізовані Т-лімфоцити
E IgG

54 Хворому з великими опіками зробили пересадку донорської шкіри. Через 4-5 днів шкірний трансплантат прижився. Але на 8-му добу трансплантат набряк, змінився його колір і на 11 добу почав відторгатися. Які клітини беруть в цьому участь?
A * Т-лімфоцити
B Еритроцити
C Базофіли
D Еозинофіли
E В-лімфоцити

84 Лікар-бактеріолог виділив у хворої дитини збудника дизентерії Флекснера - тип 2, Зонне - тип I і етеропатогенну кишкову паличку - 055/В5. Як називається такий тип інфекції у даної дитини?
A * Змішана інфекція
B Вторинна інфекція
C Носійство патогенних бактерій
D Суперінфекція
E Реінфекція

92 Після введення вакцини БЦЖ немовлятам імунітет до туберкульозу триває до тих пір, поки в організмі є живі бактерії вакцинного штаму. Як найбільш правильно назвати такий вид імунітету?
A * Нестерильний
B Гуморальний
C Типоспецифічний
D Природжений
E Перехресний

112 Через декілька хвилин після введення препарату хворому на правець з'явилася задишка, частий пульс, впав артеріальний тиск. Який препарат міг бути найбільш імовірною причиною виниклого ускладнення?
A * Антитоксична сироватка
B Сульфаніламіди
C Антибіотик
D Анатоксин
E Донорський гамма-глобулін

3. Піогенні коки

114 В дитячому садку, після вживання в їжу сиру, у дітей виникло захворювання, що характеризується гострим початком, нудотою, блювотою, проносом. При мікроскопії мазків, приготовлених з сиру і блювотних мас, виявлені Грам+ мікроорганізми, які розташовуються в мазках у вигляді скупчень, що нагадують грона винограду. Якими будуть Ваші подальші дії по встановленню етіології цього спалаху харчової інтоксикації?
A * Додатково провести бактеріологічний метод дослідження.
B Зробити висновок про те, що причиною захворювань став стафілокок.
C Додатково поставити алергічну пробу.
D Додатково визначити антитіла в сироватці крові.
E Додатково визначити фаготип стафілокока.
 
115 На спеціальній живильному середовищі, після посіву гнійних виділень з уретри, виросли ніжні голубуваті колонії. При мікроскопії препаратів, приготовлених з них, виявлені грамнегативні, бобовидні диплококи. Збудниками якої хвороби є ці мікроорганізми?
A * гонореї
B хламідіозу
C сифілісу
D туляремії
E меліоідозу

6 У мокротинні хворого з підозрою на пневмонію виявлені Грам + диплококи, трохи продовгуваті, зі злегка загостреними протилежними кінцями. Які мікроорганізми виявлені в мокротинні?
A * Streptococcus pneumoniae
B Staphylococcus aureus
C Klebsiella pneumoniae
D Neisseria meningitidis
E Neisseria gonorrhoeae

9 У дитячому садку через кілька годин після вживання сирної маси майже у всіх дітей раптово з'явилися симптоми гастроентериту. При бактеріологічному дослідженні блювотних мас і залишків сирної маси було виділено золотистий стафілокок. Як доцільно продовжити дослідження для уточнення джерела інфекції?
A * Провести фаготипування виділених штамів
B Визначити здатність штамів до токсиноутворення
C Провести дослідження обладнання харчоблоку
D Визначити наявність антитіл у хворих дітей
E Поставити алергічну пробу
 
10 При мікроскопії мокротиння хворого крупозною пневмонією виявлено значну кількість Грам + ланцетовидних диплококів, оточених капсулою. Виявлення якого збудника слід очікувати?
A * Streptococcus pneumoniae
B Klebsiella pneumoniae
C Chlamidia pneumoniae
D Staphylococcus aureus
E Escherichia coli

32 У зв'язку з підозрою на внутрішньолікарняну інфекцію, проведено обстеження у відділенні новонароджених пологового будинку. У декількох дітей, а також на деяких предметах огляду виявлений золотистий стафілокок. Які властивості виділених культур дають можливість встановити їх походження з одного джерела?
A * Фаготип
B Пігментоутворення
C Антигенна структура
D Біохімічна активність
E Антибіотикограма

40 Молодий чоловік, у якого в анамнезі була гонорея і від якої він повністю вилікувався, знову занедужав гонореєю. В даному випадку можна говорити про
A * реінфекцію
B мікст-інфекцію
C рецидив
D суперінфекціїю
E вторинну інфекцію

43 У кабінет до лікаря-дерматолога звернувся хворий. З гнійного відокремлюваного уретри цього пацієнта лікар приготував мазок, пофарбував по Граму. При мікроскопії в препараті виявлено ​​багато лейкоцитів, в цитоплазмі яких знаходилася велика кількість Грам-бобовидної форми диплококів. Результати якого процесу спостерігаються в препараті?
A * Фагоцитозу
B Метаболізму
C Капсулоутворення
D Спороутворення
E Малігнізації

56 Хворий 5 років скаржиться на сильний головний біль, блювоту. Об'єктивно: ригідність м'язів потилиці, блювота без попередження нудотою, герпетична висипка на обличчі, лихоманка. На підставі бактеріологічних досліджень якого патологічного матеріалу можливо підтвердження попереднього діагнозу - «цереброспинальний менінгіт»?
A * Пункція спинномозкової рідини, яка витікає під тиском і має неприємний запах
B Виділення урінокультури N.meningitidis
C Виділення копрокультури N. meningitidis
D Дослідження блювоти
E Виділення бактерій N. meningitidis із слизових оболонок сечостатевої системи

60 У хворого М. лікар діагностував гостру гонорею. З анамнезу стало відомо, що раніше він переніс гонорею і лікування було повним. До якої категорії інфекцій можна віднести це нове захворювання?
A * Реінфекція
B Суперінфекція
C Рецидив
D Вторинна інфекція
E Аутоінфекція

71 Фекалії дитини, яка хворіє ентеритом емульгують в фізіологічному розчині і краплю емульсії наносять на елективне середовище: 10% молочно-сольовий, або жовточно-сольовий агар. Які мікроорганізми передбачається виділити?
A * Стафілококи
B Кишкову паличку
C Стрептококи
D Клебсієли
E Ентерококи

74 У лікарню поступила дитина з діагнозом "Стафілококовий сепсис". На яке живильне середовище треба посіяти кров хворого з метою виділення збудника?
A * цукрово-пептонний бульйон
B м'ясо-пептонний агар
C середовище Плоскирєва
D середовище Бучина
E жовчно-сольовий агар

76 У посіві гною з фурункула знайдені кулястої форми мікроорганізми, розташовані як "гроно" винограду. Які мікроорганізми виявлені?
A * Стафілококи
B Диплококи
C Мікрококи
D Стрептококи
E Тетракоки
 
77 У дитячому садку провели обстеження дітей та персоналу з метою виявлення менінгококового носійства. Підберіть метод мікробіологічного дослідження:
A * Бактеріологічний
B Алергічний
C Бактеріоскопічний
D Біологічний
E Серологічний

85 При бактеріологічному дослідженні матеріалу, взятого у хворого з підозрою на хронічну гонорею, росту мікроорганізмів на спеціальних поживних середовищах не виявлено. Які методи діагностики слід застосувати, щоб підтвердити чи спростувати діагноз хронічної гонореї?
A * Поставити РСК, алергічну шкірну пробу з гонококовим алергеном
B Визначити титр антитіл в сироватці крові хворого, використовуючи РПГА
C Біологічний метод
D Імунну електронну мікроскопію
E Повторити посів досліджуваного матеріалу на диференціально-діагностичні середовища

94 При бактеріоскопічному дослідженні носоглоткового слизу дитини 2,5 років, хворого назо-фарингітом, виявлені Грам- диплококи, схожі за формою на кавові зерна. Які органи дитини найбільш імовірно будуть уражені, якщо ці мікроорганізми проникнуть у кров?
A * Оболонки мозку
B Серцеві клапани
C Ниркові гломерули
D Моче-статеві шляхи
E Лімфатичні вузли
 
95 У хлопчика 12 років після перенесеної ангіни розвинулося ревматичне ураження серця. Кожна наступна стрептококова інфекція погіршує стан хворого. Який препарат доцільно використовувати для профілактики ускладнень?
A * Пеніцилін
B Стрептококовий анатоксин
C Стрептококовий бактеріофаг
D Донорський гамма-глобулін
E Аутовакцину
 
99 У хворої дитини з явищами гнійного керато-кон'юнктивіту лікар-офтальмолог запідозрив бленорею (гонорейний кон'юнктивіт). Якими методами лабораторної діагностики слід скористатися для підтвердження діагнозу?
A * Мікроскопічним і бактеріологічним
B Серологічним та алергічним
C Біологічним та методом фагодіагностики
D Біологічним та алергічним
E Мікроскопічним і серологічним
 
100 Хворій назо-фарингітом дитині лікар поставив діагноз "Менінгококовий назо-фарингіт". Який метод лабораторної діагностики найбільш раціональний для підтвердження діагнозу?
A * Бактеріологічний
B Біологічний
C Серологічний
D Мікроскопічний
E Алергічний
 
101 У хворої церебро-спинальним менінгітом дитини взята спинномозкова рідина мутного характеру, яка містить велику кількість лейкоцитів. Яку з серологічних реакцій слід скористатися для експрес-діагностики захворювання?
A * Реакцію преципітації
B Реакцію аглютинації
C Реакцію зв'язування комплементу
D Реакцію гемаглютинації
E Реакцію нейтралізації

4. Збудники бактеріальних кишкових інфекцій

7 З випорожнень хворого гострим гастроентеритом виділена чиста культура рухливих дрібних, злегка зігнутих Грам- паличок, які впродовж 6 годин дають ріст на лужній 1% пептонній воді у вигляді ніжної блакитнуватої плівки. Яким мікроорганізмам притаманні такі властивості?
A * вібріонам
B спірохетам
C клостридіям
D бацилам
E спірілам

13 У інфекційне відділення лікарні госпіталізовано хворого зі скаргами на нудоту, рідкі випорожнення зі слизом і прожилками крові, підвищення температури, слабкість. Лікар запідозрив дизентерію. Який метод лабораторної діагностики найдоцільніше призначити для підтвердження діагнозу?
A * Бактеріологічний
B Серологічний
C Мікологічний
D Мікроскопічний
E Протозоологічний

15 Хворий госпіталізований в інфекційну лікарню на 8-й день зі скаргами на головний біль, нездужання, слабкість. Для серологічного дослідження взято кров. При проведенні реакції аглютинації Відаля встановлено, що вона позитивна в розведенні 1:200 з О-діагностикумом черевного тифу. Який діагноз можна встановити на підставі цього дослідження?
A * Черевний тиф
B Дизентерія
C Холера
D Лептоспіроз
E Туберкульоз

18 У пацієнта з ознаками коліту виділена чиста культура бактерій, яка за морфологічними, культуральними та біохімічними властивостями віднесена до роду шигел. Яку з названих реакцій доцільно застосувати для серологічної ідентифікації культури?
A * Аглютинації з діагностичними сироватками
B Зв'язування комплементу
C Непрямої гемаглютинації
D Преципітації
E Затримки гемаглютинації

21 Пацієнт звернувся до лікаря на другому тижні хвороби, яка за клініко-епідеміологічними даними нагадувала тифо-паратифозне захворювання. Лікар вирішив підтвердити діагноз шляхом виявлення специфічних антитіл. Які препарати слід використовувати для цієї мети?
A * Діагностікуми
B Діагностичні сироватки
C Мічені сироватки
D Моноклональні антитіла
E Адсорбуючі імунорецепторні сироватки

25 У хворого з підозрою на черевний тиф виділена чиста культура збудника, яка ідентифікована за морфологічними, культуральними та біохімічними властивостями як сальмонела тифу. Яке дослідження слід застосувати для остаточної ідентифікації збудника?
A * Сероідентифікацію
B Серодіагностику
C Алергодиагностику
D Антибіотикограму
E Фаготипування
  1   2   3

Схожі:

Екзаменаційний банк тестових завдань Крок 1 Загальна лікарська підготовка...
При черевному тифі некротизовані пейєрові бляшки тонкої кишки, забарвлюються у жовто-коричневий колір. Який пігмент просякає некротизовану...
Крок “Загальна лікарська підготовка” Банк 2005-2006 року Біологія
У жінки з резус-негативною кров’ю ІІ групи народилася дитина з ІV групою, у якої діагностували гемолітичну хворобу внаслідок резус-конфлікту....
ТЕСТОВІ ЗАВДАННЯ КРОК 1 ЗАГАЛЬНА ЛІКАРСЬКА ПІДГОТОВКА
Хворий на хронічну серцеву недостатність довгий час одержував серцевий глікозид середньої тривалості дії дигоксин в таблетках. Це...
Екзаменаційний банк тестових завдань Крок 2 Загальна лікарська підготовка
Контактний, коротко, але по суті відповідає на питання. Мовна продукція вкрай лаконічна, в уповільненому темпі. Рухи скуті і загальмовані....
«Загальна мікробіологія і вірусологія»
Структурні, генетичні, функціональні та хімічні відмінності прокаріот і еукаріот
«Загальна мікробіологія і вірусологія»
Структурні, генетичні, функціональні та хімічні відмінності прокаріот і еукаріот
ЗАТВЕРДЖУЮ
Повна загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві, без вимог до стажу роботи
ЗАТВЕРДЖУЮ
Повна або базова загальна середня освіта та професійна підготовка на виробництві згідно з вимогами до охорони об’єктів категорії...
Тест крок 2012 1
У хірургічне відділення привели чоловіка 35 років, гнійні рани на шиї спереду трахеї (у просторі predvistseralnogo). Де можна поширити...
План роботи атестаційної комісії 1 рівня Гадяцької гімназії імені...
Підготовка та видання наказу «Про атестацію педагогічних працівників навчальних закладів у 2012 – 2013 навчальному році»
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка