Айала Ф., Кайгер Дж. Современная генетика. В 3-х томах. Т. 1


Скачати 100.77 Kb.
Назва Айала Ф., Кайгер Дж. Современная генетика. В 3-х томах. Т. 1
Дата 02.04.2013
Розмір 100.77 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Біологія > Документи

Тема: Цитологічні основи спадковості. Гаметогенез


План:

  1. Типи розмноження. Безстатеве розмноження.

  2. Статеве розмноження. Гаметогенез у тварин.

  3. Споро- і гаметогенез у рослин. Подвійне запліднення.

  4. Нерегулярні типи статевого розмноження.

Література :

  1. Айала Ф., Кайгер Дж. Современная генетика. В 3-х томах. Т.1.- М.: Мир, 1988. – с.

  2. Лишенко І.Д. Генетика з основами селекції.– К.: Вища школа, 1994. - 416с.

  3. Стрельчук С.І., Демидов С.В., Бердишев Г.Д. та ін. Генетика з основами селекції.– К.: Фітосоціоцентр, 2000. - 292с.

  4. http://bcs.whfreeman.com/thelifewire/content/chp39/3902001.html


1. Типи розмноження. Безстатеве розмноження.

Розмноження, або репродукція – одна з основних характеристик життя. Цілісний організм складається з дискретних одиниць – клітин. Існування особини підтримується розмноженням клітин. В основу класифікації форм розмноження покладено тип поділу клітин: безстатевий (мітотичний) і статевий (мейотичний). Різноманітні способи розмноження можна звести до наступної класифікації, наведеної в таблиці 4.1.

Поділ характерний для одноклітинних організмів (саркодові, джгутикові, інфузорії). Спочатку відбувається мітотичний поділ ядра (каріокінез), потім – поділ цитоплазми (цитокінез).

Шизогонія або множинний поділ – багаторазовий поділ ядра без цитокінезу з наступним розпаданням цитоплазми на частини з утворенням багатьох дочірніх клітин. Характерний для малярійного плазмодія (чергується із статевим розмноженням).
Таблиця 1.

Способи розмноження

Безстатеве

Статеве

У одно

клітинних

У багато клітинних

У одно клітинних

У багато

клітинних

Поділ

Вегетативне розмноження

Кон’югація

Без запліднення

Ендогонія

Поліембріонія

Копуляція

З заплідненням

Шизогонія

Спороутворення







Брунькування










Спороутворення










Брунькування – на материнській клітині утворюється горбик (брунька), який містить дочірнє ядро або нуклеоїд (у прокаріот). Брунька росте і відокремлюється. Спостерігається у деяких бактерій і дріжджів.

Ендогонія – внутрішнє брунькування.

Спороутворення. Спора як одна із стадій життєвого циклу складається з клітини, вкритої оболонкою, яка захищає від несприятливих умов зовнішнього середовища.

Вегетативне розмноження – новий організм утворюється з групи клітин, яка відділяється від материнського організму. Вегетативне розмноження характерне для рослин, губок, гідри, плоских і кільчатих червів.

Поліембріонія полягає в тому, що ембріон ділиться на кілька частин, кожна з яких розвивається у самостійний організм. Характерна для деяких рослин, ос, броненосців. Виявляється у народженні монозиготних близнюків у людини.

2. Статеве розмноження. Гаметогенез у тварин

Статеве розмноження характеризується наявністю статевого процесу – злиттям двох статевих клітин, гамет. Формуванню гамет у багатоклітинних організмів передує особлива форма поділу клітин – мейоз. В результаті мейозу утворюються гамети, які мають не диплоїдний, а гаплоїдний набір хромосом. Тому у життєвому циклі організмів, які розмножуються статевим шляхом, є дві фази: гаплоїдна і диплоїдна. Тривалість цих фаз у різних таксономічних групах організмів неоднакова: у грибів, мохів та деяких найпростіших переважає гаплоїдна фаза, у вищих рослин і багатоклітинних тварин – диплоїдна.

Різноманітні форми статевого процесу в одноклітинних організмів можна поєднати в дві групи: кон’югацію, при якій спеціальні статеві клітини (особини) не утворюються і гаметичну копуляцію, при якій формуються статеві елементи і відбувається їх попарне злиття.

На першому етапі еволюції статевого розмноження ще не спостерігається морфологічне диференціювання гамет, тобто має місце ізогамія.

Подальше ускладнення процесу пов’язане з диференціюванням гамет на великі і дрібні, тобто появою анізогамії. Виражену форму анізогамії, коли гамети дуже відрізняються, називають овогамією. У багатоклітинних тварин при статевому розмноженні має місце лише овогамія.

Розвиток гамет у багатоклітинних тварин відбувається у статевих залозах – гонадах. Розрізняють два типи статевих клітин – чоловічі (сперматозоони) і жіночі (яйцеклітини). Сперматозоони розвиваються у сім’яниках, а яйцеклітини – у яєчниках. Статеві клітини розвиваються з первинних статевих клітин, які відокремлюються на ранніх стадіях зародкового розвитку. Так, у рачка – циклопа – при першому поділі зиготи, у аскариди – на стадії 16 бластомерів, у дрозофіли на стадії бластоцисти, у людини на 3-му тижні ембріонального розвитку у каудальному відділі ембріона.

Процес формування статевих клітин (гамет) відомий під загальною назвою гаметогенезу. Він характеризується рядом дуже важливих біологічних процесів і відбувається з деякими відмінностями при дозріванні сперматозоонів (сперматогенез) і яйцеклітин (овогенез).

Сперматогенез. Сім’яник складається з безлічі канальців. На поперечному розрізі через канали видно, що у ньому є кілька шарів клітин. Це послідовні стадії розвитку сперматозоонів. Зовнішній шар – зону розмноження складають сперматогонії. У період ембріогенезу і після народження до статевого дозрівання сперматогонії діляться мітотично, завдяки чому збільшується кількість клітин і сам сім’яник. Період інтенсивного поділу сперматогоніїв називається періодом розмноження.

Після настання періоду зрілості частина клітин переходить у зону росту, де відбувається значне збільшення розмірів клітин за рахунок цитоплазми. Клітини, які збільшились у розмірі, називають первинними сперматоцитами.

Третій період – період дозрівання. В цей період із кожного первинного сперматоцита внаслідок першого поділу мейозу утворюються два вторинних сперматоцита, а внаслідок другого поділу мейозу – чотири сперматиди. Сперматиди переміщуються ближче до просвіту каналець, де з них формуються сперматозоони (рис. 1А).

Сперматозоони мають здатність рухатися, що певною мірою забезпечує можливість зустрічі гамет. Типовий сперматозоон має голівку, шийку і хвіст. На передньому кінці головки розташована акросома, яка складається з видозміненого комплексу Гольджі. Основну масу головки займає ядро. У шийці знаходиться центріоля і мітохондрія у вигляді спіралі. Розміри сперматозоона завжди мікроскопічні: найбільший розмір у сперматозоонів тритона (приблизно 500 мкм), у свійських тварин від 40 до 75 мкм, у людини 52-70 мкм.

Овогенез. Фази овогенезу подібні до фаз сперматогенезу. У цьому процесі також є період розмноження, коли інтенсивно діляться овогонії. У ссавців і людини цей період закінчується ще до народження. Сформовані первинні овоцити зберігаються без змін довгі роки. З настанням статевої зрілості окремі овоцити періодично вступають в період росту, клітини збільшуються. У них нагромаджується жовток, жир, пігменти. Кожний овоцит оточений дрібними фолікулярними клітинами, які забезпечують його живлення.

Потім настає період дозрівання, у ході якого відбувається два послідовних поділу мейозу. Ці поділи супроводжуються нерівномірним розподілом цитоплазми між дочірними клітинами. При поділі первинного овоцита утворюється одна велика клітина – вторинний овоцит і одна маленька – первиний полоцит. Внаслідок другого мейотичного поділу із первинного полоцита утворюються два вторинних полоцити, а з вторинного овоцита – велика клітина – овотида і маленька – вторинний полоцит. В період формування овотида перетворюється на яйцеклітину, а полоцити редукують (рис. 1Б).


Рис 1. Утворення сперматозоїдів (А) і яйцеклітин (Б) у людини
У ссавців і людини періоди розмноження і росту яйцеклітин відбуваються у фолікулах. Під час овуляції стінка фолікула лопається, яйцеклітина потрапляє в черевну порожнину, потім – у труби матки. Період дозрівання яйцеклітин відбувається у трубах, там вони і запліднюються Яйцеклітини мають значно більший розмір ніж соматичні клітини. У деяких видів тварин в яйцеклітинах нагромаджується стільки жовтка, що їх можна побачити неозброєним оком (ікринки риб і земноводних, яйця плазунів і птахів). У плацентарних тварин яйцеклітини менші, так у миші – 60 мкм в діаметрі, у корови – 100 мкм, у людини – 130-200 мкм.

3. Споро – і гаметогенез у рослин. Подвійне запліднення

Статеве розмноження вищих рослин пов’язане із чергуванням двох фаз в життєвому циклі рослин: диплоїдної, характерної для спорофіту, і гаплоїдної, притаманної гаметофіту (рис. 2).

Диплофаза починається із запліднення яйцеклітини, включає формування насіння і усі фази розвитку до утворення генеративних органів. У квітках рослин внаслідок мейозу утворюються гаплоїдні спори двох типів: мікроспори - чоловічі клітини – формуються у пиляках, мегаспори – жіночі клітини – формуються в насіннєвих зачатках. З утворення мікро – і мегаспор починається гаплофаза у рослин.



Рис. 2. Життєвий цикл і утворення гамет у рослин
Із тетрад мікроспор у пиляках розвиваються пилкові зерна, які мають подвійну оболонку: інтину і екзину. Ядро мікроспори ділиться мітотично, утворюючи два ядра: генеративне і вегетативне. Коли пилкове зерно потрапляє на приймочку маточки, воно проростає через пору в оболонці пилковою трубкою. Вона росте вниз по стовпчику до сім’ябруньки у насіннєвий зачаток. Її ріст знаходиться під контролем вегетативного ядра. Генеративне ядро також переходить в трубку, де ділиться мітотично, утворюючи два спермія.

Із чотирьох мегаспор у жіночий гаметофіт (насіннєвий зачаток) розвивається лише одна. Мегаспора ділиться тричі мітотично і утворює зародковий мішок з 8 ядрами – по 4 біля кожного полюса мішка. Із 4 ядер, розташованих ближче до мікропіле, одна стає ядром яйцеклітини, два формують синергіди. По одному ядру з полюсів переміщуються до центру зародкового мішка і формують центральне або вторинне диплоїдне ядро. Три ядра на протилежному від мікропіле полюсі утворюють антиподи, які пізніше дегенерують (рис. 3).



Рис 3. Утворення пилкових зерен (А) і зародкових мішків (Б) у квіткових рослин

Залежно від виду рослин ріст пилкової трубки через тканини стовпчика продовжується від декількох годин до декількох діб. У більшості випадків пилкова трубка вростає у зародковий мішок через мікропілє. Під час стикання пилкової трубки з синергідами вона лопається, один спермій зливається з яйцеклітиною, утворюючи зиготу, з якої розвивається зародок насіння. Другий спермій зливається з центральним або вторинним ядром, утворюючи триплоїдний ендосперм. Подвійне запліднення було відкрите у 1898 р. вітчизняним цитологом С. Г. Навашиним.
4.Нерегулярні типи статевого розмноження

Звичайний тип розмноження, при якому організм розвивається із зигот, що утворилася внаслідок злиття двох гамет, називається амфіміксисом.

У багатьох організмів, особливо рослин, зародок утворюється з незапліднених частин зародкового мішка, клітин нуцелуса або інтегументів. Розмноження, при якому організм розвивається без злиття жіночої і чоловічої гамети, отримало назву апоміксису. Розрізняють наступні типи апоміксису:

Партеногенез генеративний – гаплоїдний зародок розвивається з незаплідненої яйцеклітини.

Партеногенез соматичний – диплоїдний зародок розвивається з диплоїдної яйцеклітини, яка утворилася внаслідок диплоспорії, при якій клітина мегаспори розвивається у зародковий мішок без мейозу або із зміненим мейозом без редукції числа хромосом.

Апогамія генеративна – гаплоїдний зародок розвивається із синергіди або антиподи гаплоїдного зародкового мішка.

Апогамія соматична – диплоїдний зародок розвивається в результаті злиття двох клітин гаплоїдного зародкового мішка або із диплоїдної синергіди (антиподи), що утворилася внаслідок диплоспорії.

Адвентивна ембріонія – диплоїдний зародок розвивається із соматичної клітини нуцелуса або інтегументів сім’ябруньки при паралельному розвитку нормального зародкового мішка.

Апогамія зустрічається у рослин більш ніж 300 родів 43 родин.

Андрогенез – гаплоїдний або диплоїдний зародок розвивається з чоловічої гамети (або двох, що злилися), якщо ядро яйцеклітини гине. Зустрічається у шовкопряда.

В деяких випадках у рослин, що розмножуються апоміктично, для розвитку зародка і насіння потрібне запилення. У них спостерігається явище псевдогамії – пилкові трубки проникають у зародковий мішок, але спермії не зливаються з яйцеклітинами, а лише стимулюють розвиток зародка із незаплідненої яйцеклітини або інших клітин зародкового мішка.

Для деяких сортів різних видів рослин характерне явище партенокарпії – розвиток плода без утворення насіння. Спостерігається у банана, ананаса, деяких сортів винограду, апельсинів, мандаринів, лимону, огірків, томату та інших культур.

Висновки

  1. Процес формування статевих клітин (гамет) відомий під загальною назвою гаметогенезу. Він характеризується рядом дуже важливих біологічних процесів і відбувається з деякими відмінностями при дозріванні сперматозоонів (сперматогенез) і яйцеклітин (овогенез).




  1. Під час сперматогенезу розрізняють послідовні чотири стадії – розмноження, росту, дозрівання і формування, внаслідок якого із одного сперматогонія формується чотири сперматозоони.




  1. Оогенез є подібним до сперматогенезу, однак під час мейотичного поділу цитоплазма розподіляється нерівномірно між дочірніми клітинами. Утворюється одна велика клітина – оотида і три полоцити, які пізніше дегенерують.




  1. Статеве розмноження вищих рослин пов’язане із чергуванням двох фаз в життєвому циклі рослин: диплоїдної, характерної для спорофіту, і гаплоїдної, притаманної гаметофіту. Під час мікро спорогенезу утворюється тетрада мікроспор, кожне з яких розвивається під час мікрогаметогенезу у пилкове зерно. Під час мегагаметогенезу лише одна із чотирьох мегаспор розвивається у зародковий мішок – жіночий гаметофіт.




  1. Під час запліднення у вищих рослин один спермій зливається з яйцеклітиною, утворюючи зиготу, з якої розвивається зародок насіння. Другий спермій зливається з центральним або вторинним ядром, утворюючи триплоїдний ендосперм. Подвійне запліднення було відкрите у 1898 р. вітчизняним цитологом С. Г. Навашиним.




  1. Серед рослин значно поширене явище апоміксису. при якому організм розвивається без злиття жіночої і чоловічої гамети, а зародок утворюється з незапліднених частин зародкового мішка, клітин нуцелуса або інтегументів.






Схожі:

1. Генетика мікроорганізмів. Практичне значення
Генетика мікроорганізмів, розділ загальної генетики, в якому об ’ єктом дослідження є бактерії, мікроскопічні гриби, актинофаги,...
ФРАГМЕНТ РАДІОПРОГРАМИ „СЛОВО” ВІД 03. 12. 06 Мов вітер, що спокійно...
Про унікальне видання «Григорій Кочур. Біобібліографічний покажчик у двох томах» ми розповімо наприкінці передачі. А ще сьогодні...
КУРС 2 НАЗВА ДИСЦИПЛІНИ Психофізіологія ПРІЗВИЩЕ ВИКЛАДАЧА Черненко М.І. ВИД МАТЕРІАЛУ
Дотепер ведуться суперечки, що ж собою являє психофізіологія. Більшість учених схильна вважати, що психофізіологія знаходиться на...
Навчально-методичний посібник Суми
Медична генетика: навчально-методичний посібник для студентів ВНЗ / В. Е. Маркевич, М. П. Загородній, І. Е. Зайцев, А. М. Лобода,...
4. Справочник технолога машиностроения в 2-х томах под ред
На вступні іспити виносяться найважливіші теми, вивчання яких передбачено освітньо-професійною програмою підготовки молодших спеціалістів...
ОНОЛОГІЯ, КАРДІОЛОГІЯ, ГЕМАТОЛОГІЯ У трьох томах Том 3 Гематологія...
М. А. Власенко – заслужений діяч науки і техніки України, доктор медичних наук, професор Харківської медичної академії післядипломної...
Кодекс україни Науково-практичний коментар У двох томах Том 1 За...
Одним із найважливіших напрямів роз­витку України як правової держави є охо­рона громадян та суспільства від кримі­нальних правопорушень...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка