Будова клітин прокаріот і еукаріот


Скачати 111.28 Kb.
Назва Будова клітин прокаріот і еукаріот
Дата 02.04.2013
Розмір 111.28 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Біологія > Документи



Черкаська спеціалізована школа № 33

ім. Василя Симоненка




10 клас


Вчитель біології

Діхтяр Тамара Василівна

2008 – 2009 н.р.


Тема: Будова клітин прокаріот і еукаріот.

Мета: Розглянути клітини прокаріотів та еукаріотів під мікроскопом.

Вивчити будову клітин прокаріотів та еукаріотів.

Порівняти будову клітин прокаріотів та еукаріотів

Обладнання: таблиці-схеми будови клітин рослин, тварин, бактерій, грибів; світловий мікроскоп, мікропрепарати: "Луска цибуля", "Мукор", "Гіаліновий хрящ".

Тип уроку: поглиблення знань.

Хід уроку.

  1. Організаційний момент.

  2. Перевірка знань
    Слайд № 3

Письмова робота. Учням пропонується з наведених нижче тверджень вибрати правильні і позначити їх знаком "+", а неправильні - знаком "-".

  1. Уперше термін "клітина" застосував Роберт Гук.

  2. Наука, що вивчає будову і життєдіяльність клітин, - гістологія.

  3. Основоположники клітинної теорії – М. Шлейден і Т. Шванн.

  4. У багатоклітинних організмів клітини відрізняються за особливостями будови та виконуваними функціями.

  5. Клітина - елементарна структурна і функціональна одиниця живих організмів.

  6. Перший мікроскоп був сконструйований Робертом Броуном.

  7. Уперше описав ядро в рослинних клітинах Карл Бер.

  8. Рудольф Вірхов довів, що клітина утворюється з існуючої клітини в результаті її поділу.

  9. Електронний мікроскоп дає збільшення зображення об'єктів до 500000 разів і більше.

  10. За допомогою методу фракціонування клітин цитологи можуть отримувати і вивчати різні компоненти клітини.

  11. Предметом вивчення цитології є тканини живих організмів.


№ твердження

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

Знак "+", "-"

+

-

+

+

+

-

-

+

+

+

-


ІІ. Мотивація навчальної діяльності

Живий світ! Скільки в ньому видів, скільки форм життя! А може не так і багато? Бо клітини схожі між собою. На перший погляд, важко знайти подібність між кактусом і бактеріями, між китом і горобцем, між травою, яка росте на луці та коровою, яка пасеться на ній. Але подібність є. А чи є відміни і в чому вони полягають?

Сьогодні на уроці ми спробуємо порівняти будову, життєдіяльність клітин прокаріот та еукаріот.
Слайд № 4 – 5

  1. Вивчення нового матеріалу.

План

  1. Загальна характеристика клітини.

  2. Історія відкриття прокаріот.

  3. Походження прокаріотичних та еукаріотичних клітин

  4. Особливості будови клітин прокаріот.

  5. Особливості будови клітин еукаріот.

Загальна характеристика клітини.

Клітина як елементарна жива система лежить в основі будови і розвитку живих організмів. Нам відомо, що вона - найменша елементарна, структурна, функціональна одиниця організму, наділена життям і всіма головними властивостями цілого організму.
Клітини відрізняються одна від одної розміром, формою, походженням, особливостями організації
Слайд № 6

За формою клітини бувають: циліндричні, призматичні, кубічні (в епітеліальних тканинах), кулясті, видовжені, веретено видні, дисковидні, зірчасті.
Слайд № 7

За розміром найчастіше трапляються клітини 10-100 мкм, рідше - 1-10 мм (клітини м'якуша кавуна, цитрусових, залозисті клітини деяких молюсків) і дуже рідко - до 10-20 см (гігантські яйцеклітини птахів - гусей, пінгвінів, страусів).

Кількість клітин у різних багатоклітинних організмів неоднакова. Так, у примітивних безхребетних вона дорівнює 102-104, у високоорганізованих хребетних - 1015-1017, у крові людини нараховується 1012-2012 еритроцитів.

Середня маса клітини становить 10-8 – 10-9г.

Незважаючи на різноманітність, усі клітини характеризуються багатьма спільними ознаками. Для них характерна наявність двох систем, що забезпечують життєдіяльність клітини:

- система, що пов’язана з розмноженням, ростом і розвитком клітини, що включає структури, які забезпечують редуплікацію ДНК, синтез РНК і білка;

- система енергозабезпечення процесів синтезу речовин та інших видів фізіологічної роботи клітини.
Слайд № 8

Існує два ступеня організації клітини:

  • прокаріотична клітина (від грец. pro - до, karion - ядро) – не має ядра (бактерії і синьо-зелені водорості

  • еукаріотична клітина (від грец. ey - повністю, добре) – має ядро (в усіх інших одно- і багатоклітинних організмів).


Слайд № 9

Історія відкриття бактерій

Вперше бактерії спостерігав Антоній ван Левенгук в 1674 році, використовуючи мікроскоп, який сконструював сам. Назва «бактерія» з'явилося пізніше, вона була запропонована Крістіаном Ернбергом в 1828, виведене з грецького слова bakterion, яке означало «маленька паличка».
Слайд № 10

Походження бактерій

Предки сучасних бактерій були одноклітинними мікроорганізмами, які були одними з перших форм життя, що розвилися на Землі біля 4 млрд. років тому. Протягом близько 3 млрд. років всі організми були мікроскопічними і бактерії та археї були домінуючими формами життя. Хоча й існують бактеріальні скам'янілості, наприклад строматоліти, відсутність у них відмітної морфології перешкоджає їх використання для отримання даних щодо минулої історії бактеріальної еволюції, або датувати час походження бактерій. Проте, генетичні послідовності можуть використовуватися для відновлення бактеріального філогенезу, і їх дані вказують, що бактерії першими відхилилися від лінії архей-еукаріотів. Останній загальних предок бактерій та архей був ймовірно термофілом, що жив 2,5-3,2 млрд. років тому, хоча можливо, що через високий рівень горизонтального переносу генів у той період слід говорити не про одного загального предка, а про популяцію.
Слайд № 11

Еукаріоти виникли 3 мільярди років тому?

Наступний виток еволюції пов'язаний з еукаріотами - клітинами з ядром. Перехід життя на наступний рівень розвитку відбувся, як донедавна були переконані вчені, близько 1,5 мільярда років тому. Але сьогодні думки фахівців із приводу цієї дати розділилися. Появі еукаріот передувала одна дуже важлива подія: в атмосфері Землі з'явився кисень. Клітини без ядер могли жити в без кисневому середовищі, а еукаріоти - уже ні. Першими продуцентами кисню, імовірніше всього, були ціанобактерії, які винайшли ефективний спосіб фотосинтезу. Поява першого організму з клітинним ядром відкрило широкі можливості для еволюції всього живого на Землі. Розвиток еукаріот призвів до виникнення таких складних форм, як рослини, гриби, тварини і, звичайно, людини. Усі вони мають однаковий тип клітин, у центрі якої знаходиться ядро. Цей компонент відповідальний за збереження і передачу генної інформації. Він же вплинув на те, що еукаріотичні організми стали відтворювати себе шляхом

статевого розмноження.

Біологи і палеонтологи вивчили еукаріотичну клітку настільки докладно, наскільки це було можливе. Вони припускали, що їм також відомий час походження перших еукаріот. Фахівці називали цифри 1-1,5 мільярда років тому. Але зненацька з'ясувалося, що ця подія відбулася набагато раніше. Ще в 1982 році палеонтолог Борис Тимофєєв провів цікаве дослідження. Він в архейських і нижньо-протерозойських породах (2,9-3 мільярди років) на території Карелії знайшов незвичайні окам'янілі мікроорганізми розміром порядку 10 мікрометрів (0,01 міліметра). Велика частина знахідок мала кулясту форму, поверхню якої покривали зморшки і візерунки. Тимофєєв зробив припущення, що він знайшов акритархи – організми, що належать до представників еукаріот. Виникла нова гіпотеза згідно якої еукаріоти виникли 3 мільярди років тому. Але це важко довести та перевірити. У світі більше немає зразків еукаріотичних організмів, добутих з архейських відкладень. Порівняти древні артефакти з їхніми сучасними аналогами також не уявляється можливим, адже нащадки акритархів не дожили до наших днів.
Слайд № 12

Еукаріотичні клітини складаються з трьох основних компонентів:

  • Оболонки

  • Цитоплазми

  • Ядра


Слайд № 13 – 22

Лабораторна робота № 4

Тема. Будова клітин прокаріот, рослин, тварин.

Мета: Вивчити клітинну будову різних організмів, порівняти будову клітин прокаріот і еукаріот.

Обладнання: мікроскоп, готові мікропрепарати рослинних і тваринних тканин, предметні і покривні скельця, склянки з водою, препарувальні голки, піпетки, цибуля, елодея, пліснява на хлібі, овочах.

Хід роботи
1 Розгляньте постійний мікропрепарат шкірки цибулі при малому і великому збільшенні мікроскопа. Позначте на малюнку клітинну стінку, ядро, цитоплазму, вакуолі.

  1. Клітинна стінка

  2. Ядро

  3. Цитоплазма

  4. Вакуолі



2. Розгляньте під мікроскопом готовий мікропрепарат тканини тварин: гіаліновий хрящ. Знайдіть оболонку клітини, цитоплазму, ядро. Позначте на малюнку складові частини клітини.

  1. Оболонка

  2. Цитоплазма

  3. Ядро


3. Зберіть цвіль білого кольору зі шматка хліба чи овочів. Помістіть її на предметному склі в краплину води, накрийте покривним скельцем і розгляньте при великому збільшенні мікроскопа. Знайдіть міцелій — розгалужену багатоядерну клітину та спорангій зі спорами Позначте на малюнку.

  1. Міцелій гриба

  2. Спорангій зі спорами


4. На предметне скло у краплину води помістіть невелику кількість зубного нальоту, взятого сірником з поверхні ясен, змішайте з водою і накрийте покривним скельцем. Розгляньте препарат при малому і великому збільшенні мікроскопа. Позначте на малюнку складові клітини бактерії.

1. Капсула

2. Нуклеоїд

3. Цитоплазма

4. Мембрана

5. Джгутики

Слайд № 23 - 33

Робота в групах

  1. Дослідники будови клітин бактерій

  2. Дослідники будови клітин рослин

  3. Дослідники будови клітин грибів

  4. Дослідники будови клітин тварин

Вивчити будову клітин, заповнити таблицю

Порівняйте клітини різних організмів і вкажіть риси схожості та відмінностей.

Характерні ознаки клітин прокаріот і еукаріот

Ознаки для порівняння

Клітини прокаріот

Клітини еукаріот

рослин

грибів

тварин

Форма клітини

Стала

Стала

Стала

Не стала

Розміри клітин

Малі < 30 мкм

(0,1 – 10 мкм)

Середні розміри клітин становлять 100 мкм

Надмембранні комплекси:

Є

(муреїн)

Є

(целюлоза)

Є

(Хітин, глікоген)

Є

(глікокалікс)

Клітинна мембрана

Є

Є

Є

Є

Цитоплазма

Є

Є

Є

Є

Ядро

Не має

Є

Є

Є

Органели: ЕПС; комплекс Гольджі; лізосоми; мітохондрії

Не має

Є

Є

Є

Рибосоми

Є

Є

Є

Є

Пластиди

Не має

Є

Не має

Не має

Органели руху

Деякі мають

Деякі мають

Не має

Деякі мають

Поділ клітин: мітоз

Не має

Є

Є

Є


Висновок.

  1. У колонці «Клітини прокаріот» підкреслити чим відрізняються клітини бактерій від клітин рослин.

  2. У колонці «Клітини тварин » підкреслити чим відрізняються ці клітини від клітин рослин.

  3. Зробити загальний висновок.

(Всі клітини складаються з поверхневого апарату і цитоплазми, в якій розташовані певні органели та включення. Залежно від особливостей будови клітин всі організми поділяють на два надцарства - Еукаріоти і Прокаріоти. Всі типи прокаріот не мають ядра і багатьох органел, притаманних клітинам еукаріот.)

ІІІ. Закріплення знань учнів
1. Хто такі прокаріоти і еукаріоти?
2. Які особливості будови клітин прокаріотів?
3. Які структури входять до складу еукаріотичних клітин?
4. Як розмножуються прокаріоти?

Слайд № 34 – 35

IV. Домашнє завдання: Опрацювати § 9 підручника, скласти кросворд (по групам бактерії, гриби, рослини, тварини)


Схожі:

«Загальна мікробіологія і вірусологія»
Структурні, генетичні, функціональні та хімічні відмінності прокаріот і еукаріот
«Загальна мікробіологія і вірусологія»
Структурні, генетичні, функціональні та хімічні відмінності прокаріот і еукаріот
Тема: Будова статевих клітин. Форми розмноження організмів
Закріпити раніш отримані знання про будову статевих клітин. Вміти робити порівняльну характеристику
Тема. Будова та різноманітність рослинних клітин. Поділ клітини....

Тема: Будова статевих клітин
Основні терміни і поняття: гамети, сперматогенез, овогенез, сперматозоїд, яйцеклітина, статеве та нестатеве розмноження, гаплоїдний...
РОЗДІЛ 3 СИСТЕМАТИЧНИЙ ОГЛЯД ЖИВОГО СВІТУ
Великі організми, які ми звикли бачити навколо себе – багатоклітинні, що складаються з багатьох клітин, наприклад, тіло людини побудовано...
Лекція №5 Тема : Цитологія наука про будову і функції клітин
Мета: навчальна: розглянути основні методи цитологічних досліджень та загальний план будови клітин, сформувати поняття про основні...
Уроку: Урок: Тема: Зрілий вік. Розвиток статевих клітин. Оваріальний і менструальний цикли
Мета: ознайомити учнів з особливостями зрілого віку, розвитком статевих клітин, оваріальним і менструальним циклом: розвивати вміння...
Тема : Квітка. Будова і різноманітність квіток
...
Отримання амінокислот і білків
Клітини прокаріот (бактерії та синьо-зелені водорості) не мають чітко оформленого ядра
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка