2. Риба жива


Скачати 185.61 Kb.
Назва 2. Риба жива
Дата 06.12.2013
Розмір 185.61 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Біологія > Документи


Міністерство освіти і науки, молоді і спорту України.

Управління освіти і науки Донецької обласної державної адміністрації.

Державний навчальний заклад.

«Димитровський професійний гірничий ліцей»


(Частина І)

Складен майстром виробничого

навчання ІІ категорії

Велигодською Любов’ю Станіславівною
м.Димитров, 2012

Автор: Велигодська Л.С –майстер виробничого навчання ІІ категорії

Державного навчального закладу «Димитровський професійний гірничий ліцей».

Рецензент: Рубіна Л.В.- методист І категорії НМЦ ПТО в Донецької області.

Анотація: В навчальному посібнику «Рибні товари» частина І дана товарознавча характеристика риби живої, охолодженої, мороженої, їх споживчі властивості, а також організація торгово-технологічного процесу в магазині. Посібник рекомендован для учнів професійно-технічних закладів та майстрам виробничого навчання з професії «Продавець продовольчих товарів»

Розглянуто схвалено навчально-методичною комісією НМЦ ПТО в Донецької області

Протокол №_40____від 25.02.2013р

Передмова.

Рибні товари містять значну частку білків, мають приємний смак і аромат, привабливий зовнішній вигляд, високу енергетичну цінність і легко засвоюються організмом людини.
Рибні товари характеризуються високою біологічною цінністю. В їх складі є багато білків, незамінних амінокислот, поліненасичених жирних кислот, ферментів, вітамінів, мінеральних речовин.
Враховуючи значну енергетичну,біологічну цінність рибних товарів, їх повинні споживати як дорослі люди так і діти.
Якість рибних товарів відіграє вирішальну роль на конкурентному ринку продовольчих товарів. Вивчення факторів, що впливають на конкурентоспроможність, якість продовольчих товарів і їх безпеку та нормативних документів, що регламентують і засвідчують якість, є неодмінною умовою для успішного забезпечення торговельної діяльності.
Втрати товарів в сфері товарообігу зумовлені їх властивостями, здатністю до зберігання і залежать від дотримання умов зберігання. Зменшити втрати товарів і збільшити прибутковість торгівлі можна тільки ґрунтовно вивчивши властивості товарів, природу, джерела їх втрат, здатність до короткотермінового або тривалого зберігання.
Навчальний посібник містить опорні конспекти до програмних тем із розділу «Риба і рибні товари», що допомагають усвідомити та узагальнити матеріал, розкривають відомості щодо рибних товарів, класифікацію та асортимент товарів, процесів, які відбуваються під час їх зберігання, а також показники якості товарів. Контрольні питання дають можливість перевірити якість засвоєння матеріалу учнями.
Посібник можна використати при різних методиках викладання навчального матеріалу на уроці та у позаурочній роботі, наприклад, для самостійної роботи учнів, при використанні методу проектів, роботі у мікрогрупах та інших інтерактивних методах навчання.


Зміст.
Тема 2. Риба жива.

1.Риба жива. Споживні властивості живої риби.

2 Показники якості живої товарної риби .

3.Перевезення і зберігання живої товарної риби.
Тема 3 .Риба холодильної обробки.

1.Риба холодильної обробки. Способи холодильної обробки риби.

2.Класифікація та асортимент риби холодильної обробки.

3.Показники якості риби холодильної обробки.

4.Пакування, маркування, транспортування та зберігання риби холодильної обробки.

5. Приймання риби за кількістю та якістю .

6. Підготовка до продажу та продаж рибних товарів.

Тема 2: Жива риба

1.Споживні властивості живої риби

З усіх груп рибних товарів найціннішою у харчуванні є жива риба. Кулінарні вироби, приготовлені з тільки що оглушеної риби характеризуються приємним смаком, тонким неповторним ароматом.

Товарну живу рибу прийнято поділяти на:

- рибу рибницьких господарств (ставкова, культурна риба)

- рибу природних водойм (т.зв. дика риба).

В Україні створені озерні і водосховищні рибницькі господарства, в яких поєднуються елементи ставкових рибних господарств і рибництва у природних водоймах.Значний внесок у забезпечення населення України живою рибою, крім державних рибницьких господарств, вносять колективні спілки, лісові і фер­мерські господарства.

Показники якості живої товарної риби.

За станом живу рибу поділяють на :

- Бадьору

- Слабку

- Дуже слабку

Тільки бадьора, добре вгодована риба є доброякісною. Риба слабка та дуже слабка повинна бути відібрана, оглушена і направлена в реалізацію як охолоджена або заморожена. Заснулу рибу реалізовують також після її охолодження або заморожування.

За якістю жива риба на товарні сорти не поділяється.

Риба повинна бути добре вгодованою, проявляти всі ознаки життєдіяльності, мати рух тіла, щелеп, зябрових кришок, плавати спинкою вверх. Поверхня риби повинна бути чистою, природного забарвлення для даного виду, з тонким шаром безбарвного слизу, луска — блискучою, щільно прилягати до тіла. Очі опуклі, рогівка прозора. Колір природного забарвлення для даного виду риби, зябра червоні.

3.Перевезення і зберігання живої товарної риби.

На перевезення і зберігання живої товарної риби впливають такі фактори:

- вид і розмір риби

- фізіологічний стан

- вміст кисню у воді

- температура і чистота води

- тип транспортних засобів, садків, акваріумів та ін.

Для перевезення та зберігання повинна використовуватися бадьора, здорова та добре вгодована риба. Риба із захворюваннями, травмована та виснажена швидко гине (засинає) і має непривабливий зовнішній вигляд. При перевезенні та зберіганні для живої риби необхідно створювати відповідні умови. Найбільш важливим фактором є температура і чистота води та вміст у ній кисню.

Живу товарну рибу перевозять спеціальним залізничним, водним і автомобільним транспортом. Перед перевезенням рибу витримують у садках з метою очищення її травного тракту.

Автомобільний транспорт широко використовується для перевезення живої риби. Найбільш удосконаленими є вантажні живорибні автомобілі з назвою "Жива риба". На автомобілі розміщені ізотермічна автоцистерна або спеціальний ізотермічний контейнер, які обладнані пристроєм для примусової аерації води повітрям або газоподібним киснем.

Тривалість транспортування амура, коропа, сазана, вугра, карася і лина автомобільним транспортом при температурі води не вище за 10° С до 8 годин без заміни води. Для інших прісноводних риб тривалість транспортування при цій температурі до 12 годин; після 6 годин транспортування вода має бути замінена.

Слабку та заснулу рибу своєчасно відбирають і реалізують в охолодженому стані або використовують у кулінарії, для виготовлення солених і копчених товарів тощо.



Контрольні питання.
1. Які види риб реалізують у живому стані?

2. За якими показниками визначають якість живої риби?

3. Як перевозять і зберігають живу рибу?

Тема 3: Риба холодильної обробки.

1. Способи холодильної обробки риби.

2. Класифікація та асортимент риби холодильної обробки.

3. Показники якості риби холодильної обробки.

4. Пакування, маркування, транспортування та зберігання риби холодильної обробки.

Холодильна обробка є одним з найбільш поширених способів консервування риби. Перед холодильною обробкою рибу сортують за видами, розмірами та якістю, її промивають чистою водою для видалення слизу, мікроорганізмів, збитої луски, піску, мулу тощо.

Охолоджування — це процес швидкого зниження температури тіла риби до кріоскопічної точки (початку замерзання тканинного соку). Кріоскопічна точка для прісноводних риб коливається у межах від -0,5 до -0,9° С, для морських — від -0,8 до -2,0° С. Максимальна температура охолодженої риби не повинна перевищувати +5° С. Охолоджена риба, яка реалізується, згідно з нормативно-технічною документацією повинна мати температуру у товщі м'яса від -1 до +5° С. Для охолоджування використовується тільки свіжа риба. Швидше охолоджується розбирана риба.

Залежно від охолоджуючого середовища розрізняють декілька способів охолодження риби: льодом, морською водою, льодо-водяною сумішшю, льодосольовою сумішшю, холодним повітрям.

Підморожування (переохолоджування) риби — спосіб холодильної обробки, при якому температура її тіла стає на 1—2° С нижчою від кріоскопічної точки. Підморожування ведуть у спеціальних морозильних апаратах. Підморожена риба має високі споживні властивості і краще зберігається ніж охолоджена (від 1 до 3 тижнів).

Заморожування є найбільш поширеним способом холодильної обробки риби. Замороженою називають рибу, температура якої у товщі м'яса становить -6° С і нижче. Розрізняють швидке та повільне заморожування риби. Розрізняють кілька способів заморожування риби: холодним природним повітрям, у морозильних камерах та апаратах, льодосольовим, розсільним та ін.

2. Класифікація та асортимент риби холодильної обробки.

На формування асортименту риби холодильної обробки впливають такі фактори як температура обробки, вид риби та її розбирання, розмір риби та її якість (для мороженої).

Залежно від температури тіла риба холодильної обробки поділяється на:

- Охолоджену

- Морожену

- підморожену (переохолоджену).

Охолоджена риба. В охолодженому вигляді реалізують коропа, карася, окуня, камбалу, ляща, судака, деякі осетрові.

Охолоджені риби поділяються на три розмірні групи — великі, середні і дрібні.

Морожені рибні товари. За нормативно-технічною документацією морожені рибні товари об'єднуються у декілька груп.

"Риба морожена" об'єднує більшість видів риб.

За розмірами морожена риба поділяється на три розмірні групи:

- великі

- середні

-дрібні.

За якістю:

-перший товарний гатунок

-другий товарний гатунок

"Оселедці морожені" залежно від району вилову поділяються на атлантичні, тихоокеанські, азово-чорноморські, каспійські. За якістю вони поділяються на два гатунки — перший і другий.

"Рибу спеціального розбирання морожену" випускають у вигляді тушки та шматків-тушки. Маса шматка-тушки коливається від 0,2 до 1,0 кг. У реалізацію продукція може надходити розсипом і блоками. На товарні сорти вона не поділяється.

3. Показники якості риби холодильної обробки.

Для визначення якості охолодженої риби враховують такі органолептичні показники: зовнішній вигляд, консистенцію, запах, якість розбирання.

За зовнішнім виглядом охолоджена риба повинна бути чистою, природного забарвлення, без механічних пошкоджень. Допускається наявність збитої луски. Зябра від темно-червоного до рожевого забарвлення.

Консистенція щільна, властива рибі певного виду; у місцях споживання вона може бути ослаблою, але не трухлявою.

Запах повинен нагадувати запах свіжої риби. У місцях споживання допускаєтьсяу зябрах слабкий кислуватий запах, який легко видаляється при промиванні водою.

В охолодженій та мороженій рибі і морожених блоках визначають температуру. Температура охолодженої риби у товщі тіла (близько хребта) повинна бути від -1 до +5° С, а мороженої риби і в морожених блоках — не вище -6° С.

4. Пакування, маркування, транспортування та зберігання риби холодильної обробки.

Для збереження споживних властивостей риби холодильної обробки важливе значення має тара. Вона повинна бути чистою, без стороннього запаху, міцною. Охолоджена риба надходить у реалізацію у тарі з льодом, якого беруть не менше 50% до маси риби. Рибу довжиною меншою ніж 30 см укладають насипом з розрівнюванням пошарово, рибу довжиною більшою ніж 30 см — рівними, щільними рядами спинкою догори.

Морожену рибу довжиною до 30 см поміщають в ящики насипом, а довжиною понад 30 см — укладають рядами спинкою донизу. Ляща, камбалу, палтуса та інших риб з плоским тілом укладають на бік рівними шарами.

Маркувальними даними є:

- назва організації, у систему якої входить підприємство-виробник (постачальник),

-назва підприємства-виробника (постачальника),

- дата пакування (число, місяць, рік),

-прізвище або номер майстра і номер працівника, який укладає рибу,

- номер партії риби,

- порядковий номер тари,

- назва продукту,

- розмірна група,

- вид розбирання,

- сорт (для продукції, яка поділяється на товарні сорти),

- маса брутто, тари і нетто,

- позначення нормативно-технічного документа.

Слова "брутто", "тара" і "нетто" не наносяться, а замість них ставлять цифри, наприклад: 40—5—35 (40 — брутто, 5 — тара, 35 — нетто). Цифрами позначають також дату виготовлення продукції, наприклад: 15—2—99 (15 лютого 1999 року). Повними словами позначають назву риби або назву продукту (щука, окунь морський, філе судака) та розмірну групу риби (велика, середня, дрібна).

Транспортування і зберігання риби холодильної обробки проводиться згідно з правилами перевезення та зберігання швидкопсувних вантажів. Температура при перевезенні охолодженої риби залізничним та водним видами транспорту понад 3 год. повинна бути від -1 до +5° С. У роздрібних торговельних підприємствах, які мають засоби охолодження, охолоджену рибу зберігають до 2 діб, за прилавком -1—2 год. У магазинах без засобів охолодження таку рибу реалізовувати не дозволяється.

На холодильниках, торговельних базах і складах морожені рибні товари зберігають переважно при температурі нижче за -18° С. Строки зберігання залежать від виду риби, способу заморожування, виду розбирання, розмірної групи, тари та ін. Морожену рибу у транспортній тарі зберігають від 2 до 8 міс. Глазуровані риби зберігаються на 1—2 міс. довше, ніж неглазуровані. Строки зберігання риби у споживчій тарі (пачка, пакет) знижуються на 1 міс. Строки зберігання мороженої прісноводної риби при температурі -10° С не перевищують 3 м-ці, морської — 2 м-ці.

5. Приймання риби за кількістю та якістю живої та риби холодильної обробки .

Морожену рибу ділять на два сорти. Риба 1-го сорту може бути різної вгодованості, поверхня повинна бути чистою, природного забарвлення.

Поверхня риб мокрого і льдо-сольового заморожування може бути потьмянів, не повинно бути зовнішніх пошкоджень. Як результат крововиливу допустимі ті ж зміни кольору, що і у охолодженої риби. У 2-му сорті допускається риба різної вгодованості, з синцями від ударів і крововиливами, з незначними зовнішніми пошкодженнями, потускнение поверхні, а у осетрових - поверхневе пожовтіння шкірного покриву, а також розрізів черевця у обробленої риби. Виключається пожовтіння м'яса риби під шкірою.

Масу живої риби перевіряють, зважуючи партію в бочках з водою, корзинах і на носилках без води схилами не менше 50 кг. Охолоджена риба повинна бути прийнята за кількістю та якістю протягом 6 год, морожена - протягом 24 ч.

У рибопромислових районах рибу, охолоджену льодом, перевіряють тільки за масою нетто. Для цього її викладають з тари, звільняють від льоду і зважують до 5% кількості місць прийому партії. Фактична маса нетто повинна відповідати масі, зазначеній на трафареті по кожній одиниці тари окремо.

Кількість мороженої риби перевіряють за масою брутто і нетто. Масу брутто визначають, зважуючи всю партію. Масу нетто встановлюють, зважуючи викладену з тари рибу в кількості до 5% місць. В районах споживання масу нетто охолодженої, перекладений льодом риби визначають, зважуючи викладену з тари і звільнену від льоду рибу в кількості до 5% місць.

Масу нетто мороженої риби встановлюють, перевіряючи масу брутто всієї партії і віднімаючи з отриманої фактичної маси брутто масу тари по трафарету. Якщо є сумніви в правильності маси нетто, треба перевірити фактичну масу нетто 5% місць всієї однорідної партії з непорушеною упаковкою. Якщо на поверхні мороженої риби є сніговий покрив, визначають його масу по різниці між масою риби до і після його видалення з поверхні риби з одного тарного місця і поширюють результати зважування на всю партію. Масу снігового покриву віднімають з фактичної маси брутто. Масу глазурі на поверхні риби також віднімають з фактичної маси брутто.

Якість риби перевіряють після відкриття тари, встановлюють за органолептичними показниками: вгодованість, зовнішній вигляд, оброблення, консистенція, запах. За зовнішнім виглядом охолоджена риба повинна бути: непобітой (луска в неї може бути збита), з непошкодженою шкірою, з чистою, природно пофарбованою поверхнею, з зябрами від темно-червоного до рожевого кольору.

В результаті пошкоджень допускається: у ставриди - почервоніння поверхні; у ляща, судака, сома - багряно-червоне забарвлення поверхні; у осетрових - незначні синці; у далекосхідних лососевих риб - буро-рожеві смуги на черевці й боках у морського окуня - зміна забарвлення поверхні до блідо-рожевою.

Консистенція охолодженої риби має бути щільною, в місцях споживання вона може бути злегка ослаблою, але не в'ялою. Запах у охолодженої риби має бути, як у свіжою, без ганьблять ознак. У місцях споживання все риби можуть мати слабкий кислуватий запах у зябрах, який повинен пропадати після промивання водою.

Якість риби перевіряють, оглядаючи кілька рядів її або шарів у розкритій тарі. Довжину і масу риби встановлюють відповідно до стандарту. Якщо в стандарті або технічних умовах не вказаний відсоток вмісту жиру, вгодованість риби визначається оглядом спинки, боковнік і черевця. У угодованої риби спинка округлена і жирові прошарки в м'ясі виражені чітко.

Консистенцію м'яса охолодженої риби встановлюють, промацуючи м'ясисті частини, а у риби дрібного розміру - на поперечному розрізі. Консистенцію м'яса мороженої риби визначають після відтавання її до температури в товщі м'яса від Про до 5 ° С. Рибу розморожують у воді, що має температуру не вище 5 ° С, або на повітрі при температурі від 15 до 20 ° С.

Ступінь замороженої риби встановлюють на дотик або постукуючи по рибі черенком ножа або дерев'яним молотком. У замороженої риби звук ясний, дзвінкий, у талої - глухий. Щоб визначити температуру мороженої риби, треба проколоти ножем товсту частину тіла і вкласти в вийшло поглиблення термометр. Термометр повинен бути в металевій оправі і з загостреним кінцем. Температуру м'яса риби вимірюють з точністю до 0,5 ° С.

Запах риби перевіряють наступним чином. Ніж або дерев'яну шпильку швидко вводять кілька разів у різні місця риби: між спинним плавцем і пріголовком, в наріст, в місця поранень і механічних пошкоджень і у нутрощі через анальний отвір, виймають і відразу ж визначають запах на ножі або шпильці. Ніж треба вводити в тіло риби обережно, щоб не завдати сильних ушкоджень. Для перевірки запаху мороженої риби ніж підігрівають. У спірних випадках запах перевіряють після її повного відтавання. Для перевірки кольору м'яса риби треба в найбільш товстій частині її тіла зробити розріз навскіс до хребта.

Не підлягають прийманню жива риба з зміненої природної забарвленням луски і шкіри, з ненормальним положенням тіла при плаванні, слабка, з млявими рухами. Риба слабка, спливаюча на поверхню води, плаваюча на боці, з млявими рухами і змінами в забарвленні луски і шкіри, але яскравим забарвленням зябрових пелюсток приймається лише в тому випадку, якщо є можливість її реалізувати. Заснула риба (без ознак руху) приймається і реалізується як охолоджена.

Прийняті магазином рибу негайно розміщують по місцях зберігання.

Живу рибу поміщають в акваріум, попередньо вичищений і наповнений водою. Різниця в температурі води при пересадці з цистерни в акваріум не повинна перевищувати 5-6 ° С. Аераційна система повинна забезпечувати, як правило, повну зміну води протягом години і видалення хлору. В одному акваріумі може знаходитись різні види риби без колючих плавців. Не можна випускати в один акваріум хижих і дрібних риб. Максимальний термін реалізації живої риби - дві доби.



Види акваріумів для зберігання і продажу живої риби







Морожену рибу розміщують на підтоварниках в тарі, в якій вона поступила в магазин, а морожену червону рибу - в штабелях, в растюкованном вигляді, на покладених на полицях дерев'яних решітках, укритих рогожами.

Охолоджену рибу, пересипану мелкодробленим льодом, зберігають на підтоварниках у тій тарі, в якій вона вчинила.

У магазинах, де для охолодження товарів використовують льодовики і ванни з льодом, рибу і рибопродукти можна укладати на лід тільки на дерев'яних гратах. Розміщений на цих гратах товар потрібно накривати чистими покривалами. У процесі зберігання рибних продуктів необхідно підтримувати постійний температурний режим в охолоджуваних приміщеннях і дотримуватися встановлених термінів зберігання.

Запас мороженої риби в магазинах, не мають холодильного устаткування, не повинен перевищувати добової потреби. Щоб попередити відтавання товару, його слід розміщувати в прохолодному приміщенні, укривши солом'яними матами, рогожами і т. п. Запас охолодженої риби в магазинах, де немає холодильного устаткування, не повинен перевищувати 6 - 8-годинний потреби, а в магазинах, які мають ванни зі льодом, льодовики, холодильні шафи, - добової потреби.

Рибні товари, які надійшли в магазин, поміщають на зберігання в холодильні камери або направляють в торговий зал для реалізації протягом робочого дня. Короткострокове зберігання поточного запасу роблять у торговому залі магазину в холодильному обладнанні з температурою повітря в межах від 0 до 8 ° С морожені рибні товари можуть перебувати не більше 3 годин (не допускається їх розморожування). У низькотемпературному холодильному обладнанні (з температурою повітря нижче -12 ° С) в торговому залі морожені товари не слід зберігати більше 3 діб. Повторне заморожування їх не допускається, оскільки воно різко знижує якість продукції і підвищує природне зменшення.

Зберігання та реалізація живої риби допускаються в магазинах, оснащених акваріумами, які обладнані пристроями для збагачення киснем і дехлорування води, її охолодження, а також мають водоскиди. При вмісті живої риби в акваріумах магазинів особливу увагу треба звертати на якість води, її температуру і вміст кисню у воді.

Вода повинна бути чистою, неприпустимо вміст у ній сірководню, метану та інших отруйних речовин. Болотяна і ставкова вода, що містить фітопланктон, не придатна для живої риби. Водопровідна вода повинна бути дехлорірована шляхом продування повітря за допомогою компресора через воду протягом 10-15 хв або пропускання води через розпилювальні форсунки протягом 30-50 хв (на 1 м 3 об'єму акваріума потрібно 5-6 форсунок).

Охолоджують воду, пропускаючи водопровідну трубу через холодильник. При зберіганні живої риби не слід допускати зайвої освітленості акваріума і різких перепадів освітлення.

В акваріум завантажують живу рибу одного виду, причому щільність завантаження (при повній заміні води протягом 1 год) залежить від температури води. Так, щільність завантаження великого коропа і сазана при температурі води від 3 до 5 ° С може становити 400 кг / м 3, при 6-10 ° С 240 кг / м 3, від 11 до 15 ° С 160 кг / м 3, дрібних відповідно: 280, 165, 100 кг / м 3. Щільність завантаження акваріума великої та середньої щукою при цих же температурах води 400, 210, 150 кг / м 3, дрібної 260, 150, 100 кг / м 3, фореллю 100, 60, 40 кг / м 3.

Живу рибу в магазині можна тримати в акваріумі в теплу пору року не більше 24 год, в холодну - не більше 48. Якщо риба тримається у верхніх шарах води, висовується з неї, заковтує повітря або кидається у воді, це означає, що у воді недостатньо кисню. Треба вжити заходів зі збагачення води киснем. Риба з уповільненими, млявими рухами повинна бути реалізована в першу чергу, щоб запобігти перетворенню товарної живої риби в снулую.

Зважування при прийманні живої риби роблять так, щоб не допустити механічних пошкоджень і звести до мінімуму час перебування її без води. Критичний термін перебування риби без води, після якого більшість видів риби гине від задухи - 10 хв.

Терміни зберігання та реалізації рибних товарів у магазині обчислюють з дати надходження їх з оптової ланки. Морожена риба всіх найменувань (без глазурі) може зберігатися в магазині при температурі 18 ° і нижче не більше 21 діб, від -10 до -12 ° С 14 діб, від -4 до -6 ° С 7 діб, від 0 до -2 ° С не більше 1 доби, а глазуровані відповідно: не більше 28, 21, 14 і 1 доби.

6. Підготовка до продажу та продаж рибних товарів

Вступники в торговий зал рибні товари необхідно попередньо ретельно перевірити за якістю, розсортувати і відповідним чином підготувати до продажу.

На робочому місці продавця живої риби повинні бути сачки для вилову, дека для укладання виловленої риби.

На робочому місці продавця рибу викладають таким чином:

- Живу рибу - в акваріумі;

- Охолоджену і морожену на листах і блюдах.

Охолоджену і морожену рибу можна викладати прямо на мармуровий прилавок. Морожену і охолоджену рибу не можна тримати на прилавку поряд з солоними риботоварів.

Тримати рибу на робочому місці продавця у транспортних бочках та ящиках забороняється. Не можна прикріплювати до товарів ярлики цін за допомогою дротяних або дерев'яних шпильок. Вони повинні бути прикріплені до тари, підвішені над зразками на дроті або розміщені поруч на ярлику-власниках.

У теплу пору року рибу закривають від мух і пилу чистими рушниками, марлею, спеціальними сітками.

Рибу відпускають покупцям чистої масою без відходів. Для збирання відходів і зачисток під прилавком повинні бути ящики з щільно закриваються кришками. Зачистки з ящика збирають не рідше одного разу на день.

При відпустці покупцю вагового товару цілим шматком дозволяється додавати не більше двох доважків, маса яких разом не може перевищувати 10% загальної маси покупки.







Контрольні питання:
1. Назвіть способи холодильної обробки риби.

2. Як формується асортимент риби холодильної обробки?

3. За якими ознаками визначають якість риби холодильної обробки?

4. Для чого заморожують рибу?

5. Які види заморожування вам відомі?

6. В чому переваги і недоліки різних видів заморожування

Використана література

Кіракозова Н.Ш. Довідник продавця продовольчих товарів / Н.Ш. Кіракозова, Г.Ф. Каткова. - М.: Вища школа, 1991. - 352 с.

Парфентьева Т.Р. М'ясні і рибні товари, овочі та фрукти (Товарознавство): Учеб. для проф.-техн.уч-щ / Т.Р. Парфентьєва, З.А. Стародубцева. - М.: Економіка, 1989. - 271 с.

Прохорова Н.Г. Продовольчі товари (товарознавство): Підручник для середніх проф.-техн. уч-щ / Н.Г. Прохорова, Н.С. Никифорова, А.М. Новикова. - М.: Економіка, 1985. - 272 с.

Товарознавство харчових продуктів: Учеб. для студ., обуч. по спец. 1011 «Технол. і орг. товариств. живлення »/ О.Г. Бровко, А.С. Гордієнко, А.Б. Дмитрієва та ін - М.: Економіка, 1989. - 424 с.

Сирохман І.В. Товарознавство продовольчих товарів. – Київ: Лібра, 2005 р.- 367 с.

Теплов В.И. Коммерческое товароведение. Учебник- Москва: Издат. дом «Дашков и Ко», 2001 г.- 620 с

Новикова А.М., Голубкіна Т.С., Прокоф’єва С.А. Товарознавство та організація торгівлі продовольчими товарами: Підручник. – М.: ПрофОбрИздат, 2002.

Олійник О.М. Організація обладнання і технологія продажу продовольчих товарів. – Київ «ЛДЛ» 2004р.


Схожі:

Золота рибка Сценарій вистави на екологічну тематику Діючі особи: М
М: Чисте гірське повітря! Купуйте живу воду! Остання жива вода на землі! Парасольки від кислотних дощів – для всіх і для кожного!...
ПЕРЕЛІК нових надходжень нормативних документів (НД) у фонд ДП ”Житомирстандартметрологія”...
РИБА, ІНШІ ВОДНІ ЖИВІ РЕСУРСИ ТА ХАРЧОВА ПРОДУКЦІЯ З НИХ. Методи відбирання і готування проб для мікробіологічного аналізування....
Квітни мово, наша рідна. Дмитро Білоус. Віра поета в неминуче відродження...
...
ПРИМІРНЕ НАПОВНЕННЯ ПРОЦЕДУРА 12. ОРГАНІЗАЦІЯ РОБОТИ У ЗВ’ЯЗКУ З...
Методичних рекомендацій щодо розроблення Керівництва аеродрому (вертодрому) 17. 1, l)
Урок-презентація колективного проекту учнів 4 класу «Великий подвиг Кобзаря»
«Іменник» (писали малюнкові диктанти та диктант «Тарасові слова – то правда жива!»)
КОНСПЕКТ УРОКУ З ФІЗИКИ (10 КЛАС) Тема уроку
Комп'ютер, мультимедійний проектор, презентація до уроку, програмне середовище «Жива фізика»
RETRO 2010 02 — 06. 07. Crimea, Ukraine
Народна мова – на противагу літературній, жива мова народних мас, відома в усному вживанні, як розмовна мова чи як мова фольклорних...
Завдання ІІІ (обласного) етапу
Напишіть казку про сонечко. Не забудьте розказати про мандрівку його по небу, побачене ним із висот. Пам’ятайте при цьому, що сонце...
Чи ще жива українська демократія?
Вітаючи новий уряд України на різних дипломатичних зустрічах, ЄС має єдине питання до України, яке жоден не наважується поставити:...
«Ні! Я жива! Я буду вічно жити! Я в серці маю те, що не вмирає (...
Обладнання: портрет Лесі Українки, ілюстрації до твору, грамзапис, комп'ютерні технології
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка