Batsch Місцева назва порхавка. З родини Лікопердових Lycoperdaceae


Скачати 123.34 Kb.
Назва Batsch Місцева назва порхавка. З родини Лікопердових Lycoperdaceae
Дата 25.03.2013
Розмір 123.34 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Біологія > Документи
Дощовик їстівний (Lycoperdon perlatum Pers., Lycoperdon gemmatum Batsch) Місцева назва - порхавка. З родини Лікопердових - Lycoperdaceae.

Дощовик їстівний



Дощовик їстівний

Біологічна класифікація

Царство:

Гриби (Fungi)

Відділ:

(Basidiomycota)

Клас:

(Gastromycetidae)

Ряд:

(Lycoperdales)

Родина:

Лікопердові (Lycoperdaceae)

Рід:

(Lycoperdon)

Вид:

Дощовик шипастий ( Lycoperdon perlatum

Pers.)




Плодове тіло спочатку майже кулясте, потім обернено-грушоподібне, (2)4-6(8) см заввишки, біле, білувате, жовтувато- або сірувато-біле, зовні вкрите шипами, спочатку біле, наче вата, при достиганні - оливково-червоне, порохняве, достигле - з отвором у центрі. Спори 3,5-4 мкм, темно-бурі.

Зустрічається по всій Україні. Росте у листяних і хвойних лісах, степах, на луках. Збирають з весни до осені. Дуже добрий їстівний гриб у молодому стані, поки м'якуш білий. Використовують вареним і смаженим тільки в день збирання, поки м'якуш чисто- білий. Використовують у народній медицині як кровоспинний засіб і при лікуванні нирок.

Дуже подібний до Дощовика шипастого Дощовик грушоподібний, який росте на старих пеньках, гнилих гілках , у стовбурах дерев.

Білий гриб, боровик (Boletus edulis Bull. ех Fr.; або Boletus bulbosus Schaeff. ех Schroet.)

Місцеві назви - Гриб справжній, дібровник , родини Болетових Boletaceae.

Білий гриб, боровик




Біологічна класифікація

Царство:

Гриби (Fungi)

Відділ:

(Basidiomycota)

Клас:

Базидіоміцети (Базидіальні гриби)
(Basidiomycetes)

Ряд:

(Boletales)

Родина:

Болетові (Boletaceae)

Рід:

Boletus

Вид:

Білий гриб
(Boletus edulis L.)




Шапинка 3-15 (25) см у діаметрі, напівсферична опукло-розпростерта, сірувато-рудого або червонувато -коричневого кольору, або кольору горіха, поморхла. Шкірка не знімається. Пори світло-сірі, згодом жовті або зелено-оливкові, або оливково-коричневі.. Спори видовжені, веретеноподібні, жовто-оливкові, 158 х 4-5/7 мкм. Ніжка 4-15(20) х 2-5(6) см, брудно-біла, сірувато-коричнева, зморщена , у верхній частині з тонкою білою сіткою. М'якуш щільний, білий, при розрізуванні не змінюється, з приємним запахом і смаком.

Зустрічається по всій Україні: росте у листяних (під дубом, буком, грабом, березою, ліщиною) і хвойних (під сосною, ялиною) лісах; у червні — жовтні. Найкращий з відомих їстівних грибів. Використовують свіжим, про запас сушать, солять, маринують. Містить алкалоїд герцинін (властивий також столовим бурякам). Вживають при стенокардії, туберкульозі, зниженні загального тонусу, проти пухлин. Заготовляють у Прикарпатті та на Поліссі. На білий гриб схожий неїстівний гриб гірчак, який відрізняється тим, що спори у нього рожеві, сітка на ніжці чорна, м'якуш дуже гіркий.


БІЛИЙ ГРИБ, боровик (Boletus edulis) — цінний їстівний гриб родини Болетусових (Boletaceae). Шапинка спочатку напівкуляста, потім округла, іноді плеската, зверху від жовтого до темно-бурого кольору, до 20 см в діаметрі. Нижня поверхня шапинки біла, потім стає жовто-зеленою. Ніжка товста, бульбоподібна, з сітчастим малюнком. М'якоть на зламі залишається білою. Білий гриб





Хрящ-молочник



Хрящ-молочник

Біологічна класифікація

Царство:

Гриби (Fungi)

Відділ:

(Basidiomycota)

Клас:

Базидіоміцети
(Basidiomycetes)

Підклас:

(Hymenomycetidae)

Ряд:

(Russulales)

Родина:

Сироїжкові (Russulaceae)

Рід:

Хрящ-молочник (Lactarius)




Хрящі-молочники (Lactarius) - рід грибів. Характерною ознакою видів цього роду є наявність судинноподібних гіф з молочним соком (латексом), який витікає на зламі плодового тіла, особливо пластинок. Молочний сік у більшості видів їдкий або пекучо-їдкий на смак, у деяких видів - солодкий. Лише незначну кількість видів хрящів-молочників можна вживати в їжу (смажити, тушкувати) без попереднього відварювання. Більшість видів належать до умовно їстівних грибів, які можна вживати в їжу лише після відварювання протягом 15 - 20 хвилин (відвар вилити!) або після кількаденного вимочування (воду міняти щодня) і наступного засолювання (видержувати засоленими 1-1,5 місяця) . Частина видів цього роду належить до неїстівних.

  • Хрящ-молочник червоно-коричневий

  • Хрящ-молочник перцевий

  • Хрящ-молочник справжній




ВікіСховище має мультимедіа-дані до теми

Хрящ-молочник


Підберезник



Підберезник

Біологічна класифікація

Царство:

Гриби (Fungi)

Відділ:

(Basidiomycota)

Клас:

Базидіоміцети
(Basidiomycetes)

Ряд:

(Boletales)

Родина:

Болетові (Boletaceae)

Рід:

Leccinum

Вид:

Підберезник
(Leccinum scabrum)




Підберезник, березник, бабка темна (Boletus scaber Bull. ех Fr. Leccinum scabrum (Bull. ex Fr.) S. F. Gray, Krombholzіa scabra (Bull.) Karst.)

Місцева назва – підберезник. З родини Болетових - Boletaceae. Шапинка (3) 5-12 (15-20) см у діаметрі, напівсферична, потім опукло-розпростерта з тупим краєм, сірувато-коричнева, або рудувато-оливково- коричнева, іноді темно-коричнева, колір шапинки дуже мінливий, різних відтінків, гола, зрідка тонкоповстиста, суха. Шкірка не знімається. Пори білі, згодом сірі, оливкові, дрібні, округлі. Спори (8)11-21 Х 4-7 (8) мкм. Ніжка 4-15(20) Х 0,5-3 см, щільна, білувата, темно-волокнисто-луската. М'якуш білий, при розрізуванні на повітрі колір не змінюється або трохи рожевіє, з приємним запахом і смаком. Поширений на Поліссі та в Лісостепу. Росте переважно в березових і змішаних (з березою) лісах. Збирають у травні - жовтні. Добрий їстівний гриб. Заготовляють на Поліссі. Використовують свіжим, про запас сушать, маринують, солять.



ВікіСховище має мультимедіа-дані до теми

Підберезник


Опеньок луговий

Біологічна класифікація

Царство:

Гриби (Fungi)

Відділ:

(Basidiomycota)

Клас:

Базидіоміцети
(Basidiomycetes)

Підклас:

(Hymenomycetidae)

Ряд:

(Agaricales)

Родина:

(Marasmiaceae)

Рід:

Часничник (Marasmius)

Вид:

Опеньок луговий
(Marasmius oreades)




Опеньок луговий (Marasmius oreades (Bolt. ex Fr.) Fr.) З родини Marasmiaceae. Шапинка 2-5(6) см у діаметрі, конусоподібноопукла- або пласкорозпростерта, кремова, сірувато-жовта, вохряно-кремова, рудувато-коричнева, гола, з гладеньким або рубчастим краєм. Пластинки білі, згодом кремові або вохряно-кремові, рідкі, широкі. Спорова маса біла. Спори 7-9 х 4-5(6) мкм. Ніжка 4-7 х 0,3-0,5 см, щільна, білувата, кремова, волокниста. М'якуш білуватий, при підсиханні з приємним запахом.

Зустрічається по всій Україні. Росте на відкритих трав'янистих місцях, луках, пасовищах; з травня по листопад. Добрий їстівний гриб (їстівна лише шапинка). Використовують свіжим та сушеним. Містить лікарські речовини.

Категорія: Їстівні гриби


Опеньок осінній справжній



Опеньок осінній справжній

Біологічна класифікація

Царство:

Гриби (Fungi)

Відділ:

(Basidiomycota)

Клас:

Базидіоміцети
(Basidiomycetes)

Підклас:

(Agaricomycetidae)

Ряд:

(Agaricales)

Родина:

(Marasmiaceae)

Рід:

Armillaria

Вид:

Опеньок осінній справжній
(Armillaria mellea)




Опеньок осінній справжній (Armillaria mellea (Vahl. ex Fr.) Kumm., Armillariella mellea (Vah1. ex Fr.) Karst.)

Місцеві назва - підопеньок, козир. З родини Лепіотових - Lepiotaceae. Шапинка 2-8(15) см у діаметрі, напівкуляста, згодом пласкорозпростерта, іноді з горбом у центрі, буро-жовта, жовтувато-сіро-коричнева або рудувато-коричнева, темнолуската, особливо в центрі, по краю з пластівчастими залишками загального покривала. Шкірка легко знімається. Пластинки трохи звисають на ніжку, білуваті, далі світло-бежеві, рожево-кремові, червоно-коричневі. Спори 7-9(10) х 5-7 мкм, безбарвні, еліпсоподібні, гладенькі. Ніжка 5-10(18)х 0,4-2,5 см, щільна, з віком жорстка, вгорі білувата, нижче - кольору шапки або темніша, пластівчастолуската, з часом майже гола, з білуватим нестійким кільцем. М'якуш білий, приємний на смак і запах.

Зустрічається по всій Україні. Росте у листяних і хвойних лісах, садах, на пеньках, стовбурах, корінні дерев та чагарників великими, тісними групами; паразит. Збирають у вересні - листопаді. Добрий їстівний гриб (їстівна лише шапка). Використовують смаженим, маринованим, засоленим.

Необхідно враховувати, що в опеньку містяться речовини (природа їх ще не встановлена), які при частому вживанні цього гриба можуть викликати більш-менш тяжке захворювання. Розміри і забарвлення гриба дуже мінливі, тому, збираючи його, треба звертати увагу на колір пластинок, щоб помилково не взяти отруйний сірчасто-жовтий несправжній опеньок.



ВікіСховище має мультимедіа-дані до теми

Опеньок осінній справжній

Категорія: Їстівні гриби


Сироїжка їстівна



Сироїжка їстівна

Біологічна класифікація

Царство:

Гриби (Fungi)

Відділ:

(Basidiomycota)

Клас:

Базидіоміцети
(Basidiomycetes)

Підклас:

(Hymenomycetidae)

Ряд:

(Russulales)

Родина:

Сироїжкові (Russulaceae)

Рід:

Сироїжки (Russula)

Вид:

Сироїжка їстівна
(Russula vesca)




Сироїжка їстівна (Russula vesca Fr.) Місцеві назва - підпенька, голубинка. З родини сироїжкових - Russulaceae.

Шапинка 5-10 см у діаметрі, напівкуляста, опукло-подушкоподібна, згодом плоско- або увігнуторозпростерта, щільном'ясиста, сірувато-червонувата або сірувато-рожево-коричнювата, найчастіше з лілуватим відтінком, часом у центрі рудувато-оливкувата, з тонким, гладеньким краєм, гола, клейкувата, при висиханні матова. Шкірка знімається. Пластинки вузькі, білі. Спорова маса біла. Спори (5)6-8(9) Х 5-6 мкм, дрібнобородавчасті. Ніжка 2-5 Х 1,5-2,5 см, коротша за діаметр шапинки, біла (зрідка рожевувата), щільна, тверда, донизу трохи звужена і часом рудувата. М'якуш білий, щільний, солодкий, при розрізуванні не змінюється або трохи рудіє, з приємним грибним запахом.

Поширена на Поліссі, в Лісостепу та Прикарпатті. Росте в листяних, зрідка хвойних лісах. Збирають у липні - жовтні. Добрий їстівний гриб. Використовують його свіжим, про запас сушать, засолюють.



ВікіСховище має мультимедіа-дані до теми

Сироїжка їстівна

Категорія: Їстівні гриби


Лисичка справжня



Лисичка справжня

Біологічна класифікація

Царство:

Гриби (Fungi)

Відділ:

(Basidiomycota)

Клас:

Базидіоміцети (Базидіальні гриби)
(Basidiomycetes)

Підклас:

(Hymenomycetidae)

Ряд:

(Cantharellales)

Родина:

Кантарелові (Cantharellaceae)

Рід:

Cantharellus

Вид:

Лисичка справжня
(Cantharellus cibarius L.)




Лисичка справжня (Cantharellus cibarius Fr.) Місцева назва - лисичка звичайна. З родини кантарелових - Cantharellaceae. Шапинка 2,5-4(5) см у діаметрі, опукла, плоска або увігнута, лійкоподібна, часто асиметрична, жовта, гладенька. Пластинки вузькі, складчастоподібні, з численними анастомозами, жовті. Спори 7,5-9,5 Х 3,5-5 мкм. Ніжка коротка, 2-4 см завдовжки, кольору шапинки, щільна. М'якуш білий, з приємним запахом. Поширена по всій Україні. Росте у хвойних і листяних лісах; у липні - листопаді. Добрий їстівний гриб, у м'якуші якого міститься вітамін В2. Використовують свіжим, про запас маринують, солять. Заготовляють у Прикарпатті та в усіх областях Полісся. До лисичка справжньої подібна лисичка несправжня.



ВікіСховище має мультимедіа-дані до теми

Лисичка справжня


Мухомор зелений



Мухомор зелений

Біологічна класифікація

Царство:

Гриби (Fungi)

Відділ:

(Basidiomycota)

Клас:

Базидіоміцети
(Basidiomycetes)

Ряд:

(Agaricales)

Родина:

Мухоморові (Amanitaceae)

Рід:

(Amanita)

Вид:

Мухомор зелений
(Amanita phalloides)




Мухомор зелений, бліда поганка (Amanita phalloides (Vah1 ех Fr.) Secr.) Місцева назва - гадючка, мухомор гадючий. З родини Мухоморових - Amanitaceae.

Шапинка 4-10 см у діаметрі, напівсферична, згодом опуклорозпростерта, зеленувато- оливкова, кольору бронзи, зрідка оливкувато-коричнева, гола, з гладким плоским краєм, під впливом їдкого калію не змінюється. Пластинки білі. Спорова маса біла. Спори 8-10,5 Х 7-8 мкм, безбарвні, гладенькі, широкоовальні, майже кулясті, з великою флуоресціюючою краплею. Ніжка 5-10 Х 0,8-2 см, донизу поступово потовщується, біла або оливкувата-мережчата, з порожниною, з широким, зверху гладеньким жовтуватим, з внутрішнього боку рубчастим білим кільцем, внизу з вільною, мішкуватою, з нерівним, лопатеподібним краєм білою піхвою. М'якуш білий, солодкий, спочатку без особливого запаху, пізніше з неприємним запахом.

Смертельно отруйний гриб, який іноді помилково збирають замість печериць та зеленої сироїжки.

Росте мухомор зелений у листяних і мішаних лісах, під дубами, буками, часто під кущами ліщини; в окремі роки у великій кількості, у серпні - вересні, іноді з липня по жовтень включно. Поширений по всій Україні.

Використовують у гомеопатії проти холери. Мухомору зеленому властиві дуже отруйні речовини - аманітин, фалін, фалоїдин та інші.

Джерела


  • Єлін Ю.Я., Зерова М.Я., Лушпа В.І., Шаброва С.І. Дари лісів. – К.: «Урожай», 1979

  • Зерова М. Я., Єлін Ю.Я., Коз'яков С. М. Гриби: їстівні, умовно їстівні, неїстівні, отруйні.- К.: Урожай, 1979


Basidiomycota


Gyroporus castaneus (Bull. ex Fr.) Quel.
Заячий гриб, гіропор каштановий

Біологічна класифікація

Царство:

Fungi

Клас:

Basidiomycota




Родини

Герицієві
Поліпорові
Спарасисові
Клаварієві
Фалюсові
Клатрусові ( Клатрові )
Стробіломіцетові
Болетові
Катателазмові
Агарикові ( Печерицеві )
Болбітієві
Мухоморові ( Аманітові )
Русулеві ( Сироїжкові )

Базидіоміцéти (Basidiomycota), або базидіальні гриби - клас вищих грибів з особливими органами розмноження - базидіями. Нараховує понад 30 000 видів. До класу базидіоміцетів належать порядки Афілофорові, Агарикові, головневі, гастероміцети та інші. Багато з них їстівні (боровик, груздь), є також хвороботворні та шкідливі, що викликають хвороби сільськогосподарських культур та лісових насаджень.

Базидіальні гриби, Базидіоміцети (Basidiomycetes)— клас вищих грибів, у яких основним органом спороношення є базидія, здебільшого з чотирма спорами (базидіоспорами). Останні прикріплюються до поверхні базидії за допомогою тоненьких відростків (стеригм). До Б. г. належать понад 20 тис. видів. Серед них є їстівні гриби

(білий гриб, маслюк, рижик та ін.), отруйні (червоний мухомор, бліда поганка та ін.), руйнівники деревини (трутові і домові гриби), збудники хвороб с.-г. культур (сажкові та іржасті гриби). Багато Б. г. утворюють з коренями вищих рослин мікоризу.

Література


  • Українська радянська енциклопедія

Схожі:

Тема: Твоя родина
Мета: Формувати уявлення про родину як частину суспільства, про роль і місце родини в житті людини. Розвивати уявлення про деякі...
Від стародавнього майдану тягнеться вулиця, первісна назва якої промовляє...
У серпні 1911 року місцева газета повідомила, що ательє Юркевича перенесено на 3-го Мая, до кам'яниці Стефана Невґоффа. На першому...
Назва дипломатичного представництва
Назва документа, що підтверджує припинення попереднього шлюбу, номер та дата складання запису акта про розірвання шлюбу (смерть),...
Проект з курсу «Основи християнської етики»
Щоб шанувати своїх батьків, членів родини, виробляти повагу до старших пізнавати чуття єдності в сім’ї. Формувати інтерес до особливостей...
СТРАХОВА КОМПАНІЯ НІКА
Назва органу управління, у підпорядкуванні якого перебуває Підприємство, або назва його материнської (холдингової) компанії
Назва програми Рік та назва видавництво Ким дозволена до використання
Миколаївського обласного Центру туризму, краєзнавства та екскурсій учнівської молоді
Історія використання символа @ та його назва в різних країнах
Офіційна назва — «комерційне ет». В Україні цей символ називають «равликом», «песиком», «собакою» або «вухом»
8. Здійснити перенаправлення або Делегувати домен на сервери: пошти...

4. Здійснити перенаправлення або Делегувати домен на сервери : пошти...

ЗАЯВ А
Назва документа, що підтверджує припинення попереднього шлюбу, номер та дата складання актового запису про розірвання шлюбу (смерть),...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка