Методичні вказівки


Скачати 0.49 Mb.
Назва Методичні вказівки
Сторінка 1/8
Дата 09.05.2013
Розмір 0.49 Mb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Банк > Документи
  1   2   3   4   5   6   7   8


Міністерство освіти і науки України

Національний технічний університет України

Київський політехнічний інститут
Інститут телекомунікаційних систем

Вульпе О.А.

Методичні вказівки




до лабораторного практикуму з дисципліни:

Метрологія, стандартизація, сертифікація та акредитація”
для студентів спеціальностей:

“Технології та засоби телекомунікацій”

“Телекомунікаційні системи та мережі”

“Інформаційні мережі зв’язку”








Затверджено







на засіданні кафедри

засобів телекомунікацій







Протокол № 1







від 23 січня 2007 р


Київ - 2007



Методичні вказівки до лабораторного практикуму з дисциплін “Основи метрології, взаємозамінності та стандартизації”, “Метрологія, стандартизація, сертифікація та акредитація” для студентів спеціальностей “Технології та засоби телекомунікацій”, “Телекомунікаційні системи та мережі”, “Інформаційні мережі зв’язку” / Укл. О.А. Вульпе - К.: НТУУ «КПІ», 2007. - 44с.)

Рецензенти: Брагін А.С.
Відповідальний редактор: Вінницький В.П.

ВСТУП



З методичної точки зору якість проведення лабораторних занять визначається технічною оснащеністю лабораторії, наявністю навчально–методичної літератури, формами та методами контролю знань і навчання студентів.

Досвід проведення лабораторних робіт з дисциплін “Основи метрології, взаємозамінності та стандартизації”, “Метрологія, стандартизація, сертифікація та акредитація” показує, що найкращий результат навчання може бути досягнутий при виконанні лабораторних робіт бригадами, кількість в яких не перевищує 2-3 чоловіки, з обов`язковим контролем ступеня підготовленості студентів до кожної лабораторної роботи і наступним індивідуальним захистом її.

Основна мета даних методичних вказівок - прищепити студентам навички проведення експериментальних досліджень та використання вимірювальної апаратури.

На першому занятті в лабораторії формулюється ціль та задачі лабораторного практикуму, надаються загальні вказівки по організації проведення лабораторних занять. При цьому особлива увага приділяється вимогам техніки безпеки під час роботи з вимірювальною схемою, приладами і установками. Крім того, надаються загальні методичні вказівки до виконання лабораторних робіт і вимоги щодо оформлення звіту. Студенти отримують необхідні методичні матеріали і ставлять свій підпис в контрольному листі, який свідчить про те, що вони ознайомлені з правилами техніки безпеки і зобов`язуються їх виконувати. Всі наступні заняття мають проводитись згідно порядку виконання лабораторних робот, з яким повинен ознайомитися кожний студент.
ПОРЯДОК ВИКОНАННЯ ЛАБОРАТОРНИХ РОБІТ


  1. Студент повинен підготуватися до чергового лабораторного заняття: вивчити зміст лабораторної роботи, порядок її виконання та відповідний теоретичний матеріал, ознайомитись з методикою підготовки приладів до роботи і проведення вимірювань за їх допомогою, заздалегідь оформити звіт. Для вивчення вимірювальних приладів, які мають бути використані в роботі, можна рекомендувати методичні вказівки: «Вимірювальні прилади. Підготовка до роботи та проведення вимірювань»[Л4].

  2. Перед початком виконання кожної лабораторної роботи контролюється рівень теоретичної підготовки студента і перевіряється наявність у нього попередньо оформленого звіту.

  3. При недостатньому рівні підготовки студент може бути недопущений до виконання лабораторної роботи.

  4. Студент, який пропустив заняття або був недопущений до нього, повинен виконати лабораторну роботу на додаткових заняттях, графік яких попередньо узгоджується з керівництвом кафедри.

  5. Після виконання вимірювального експерименту і необхідних розрахунків згідно програми роботи, не розбираючи схему, студент повинен показати результати вимірювань викладачу. Викладач підписує отримані результати в разі їх вірогідності. В протилежному випадку вимірювання необхідно повторити і виправити результати.

  6. Кожний студент укладає звіт по лабораторній роботі індивідуально, згідно правил його оформлення, і захищає на наступному занятті.

  7. Студент , який не захистив попередню роботу, не може бути допущений до виконання наступної доти, поки вона не буде захищена.

  8. Студент, який виконав всі передбачені програмою лабораторні роботи і успішно їх захистив, отримує залік з лабораторного практикуму.

  9. Експериментальну частину лабораторної роботи студенти виконують згідно з програмою, викладеною в даних методичних вказівках, дотримуючись правил техніки безпеки. Складання електричних кіл експериментальної установки виконується за електричними принциповими або структурними схемами, які наведені в методичних вказівках до лабораторної роботи. Частину схем студенти повинні скласти самостійно під час оформлення звіту до початку роботи в лабораторії.

  10. Складання схеми слід починати з послідовного кола (струмового кола), яке містить, наприклад, навантаження і прилад для вимірювання струму, а потім підключати паралельні кола і прилади з великим вхідним опором (вольтметри, частотоміри, осцилографи та ін.).

  11. Вмикати складені схеми дозволяється тільки після їх перевірки викладачем або лаборантом (це гарантує безпеку студентів та запобігає пошкодженню приладів).Перед вмиканням приладів їх необхідно підготувати до роботи (перевірити нульове положення стрілок, встановити потрібні границі вимірювання, підключити погоджені навантаження до виходів генераторів сигналів та інше.) згідно правил експлуатації, наведеними в [Л4].

  12. Результати вимірювань і розрахунків, які отримані при виконанні лабораторної роботи слід записувати в заздалегідь підготовлені у звіті таблиці та обов`язково подати його для перевірки і підпису викладачеві.


ЗМІСТ ТА ОФОРМЛЕННЯ ЗВІТУ
В звіті мають бути відображені:

  1. Мета роботи;

  2. Короткі теоретичні відомості;

  3. Принципові електричні або структурні схеми експериментів;

  4. Основні технічні характеристики вимірювальних приладів, які записують в таблицю:



п/п

Наймену­вання вимірювально-го приладу

Тип вимірю-вального приладу

Системa

Клас точ­но­сті

Границі вимі­рю­вання

Завод­ський номер

1

2

3

4

5

6

7

  1. Таблиці експериментальних даних і результатів розрахунків;

  2. Основні розрахункові формули і хід обчислювань;

  3. Осцилограми, графіки, векторні діаграми;

  4. Аналіз отриманих результатів і виводи.

Звіт оформлюється на аркушах паперу обов’язково формату А4. Зразок оформлення титульної сторінки наведений в додатку 5.

Звіт необхідно оформляти охайно. В формулах та електричних схемах слід використовувати умовні позначення, які відповідають стандартам ЕСКД; всі розрахунки повинні виконуватись в одиницях міжнародної системи (СІ).

Схеми, графіки, осцилограми слід вимальовувати за допомогою інструментів на папері з міліметровою сіткою. На графіках та осцилограмах необхідно вказувати мірило. При цьому потрібно враховувати , що на графіках прийнято по горизонтальній вісі відкладати незалежну величину, тобто величину, яка задається експериментатором, а по вертикальній – величину, що визначається.

Особливу увагу потрібно приділяти щодо викладення результатів аналізу отриманих даних і формулюванню виводів по роботі.
  1   2   3   4   5   6   7   8

Схожі:

2. Методичні вказівки до розв’язування задачі
Методичні вказівки обговорені і схвалені на засіданні кафедри радіотехнологій, протокол №5 від “ 27 ” січня 2005 р
ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
...
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
Гурченков О. П., Терьошкіна Н.Є., Єфімова Г. В. Методичні вказівки до виконання дипломних робіт на здобуття кваліфікаційного рівня...
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
Методичні вказівки щодо виконання дипломної роботи за освітньо-кваліфікаційним рівнем “спеціаліст” зі спеціальності 03050401 – «Економіка...
ПРОГРАМА ТА МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
Програма та методичні вказівки до виконання дипломного проекту спеціаліста за фахом “Розробка родовищ корисних копалин” (спеціалізація...
Міністерство освіти України приазовський державний технічний університет методичні вказівки
Методичні вказівки призначені для виконання контрольних робіт з англійскої мови студентами першого курсу заочного відділення спеціальності...
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
Методичні вказівки розроблені к е н., доц. Педько Іриною Анатоліївною – доцентом, Жусь Оксаною Миколаївною і Чекулаєвою Оленою Дмитрівною...
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
Методичні вказівки до дипломного проектування спеціаліста за спеціальністю 05010301 – „Програмне забезпечення систем”, 05010302 –...
Методичні вказівки до самостійної та індивідуальної роботи
Методичні вказівки до самостійної та індивідуальної роботи навчальної дисципліни „Податкова система” обговорено та схвалено на засіданні...
МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
Метод вказівки до викон кваліфік бакал дипл роб для студ напр. 051401 “Біотехнологія” ден та заоч форм навч. / Уклад.: В. О. Красінько,...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка