ЦЕНТРАЛЬНИЙ БАНК


Скачати 149.27 Kb.
Назва ЦЕНТРАЛЬНИЙ БАНК
Дата 17.03.2013
Розмір 149.27 Kb.
Тип Реферат
bibl.com.ua > Банк > Реферат


Міністерство освіти і науки України

Міжрегіональна Академія управління персоналом

Реферат на тему:

ЦЕНТРАЛЬНИЙ БАНК

підготувала:

студентка ІV курсу

ІМЕФ, С1МЕБ1

Панасенко Олена Юріївна


м. Київ

2007 рік

ПЛАН


І. Причини і способи створення центральних емісійних банків

Виникнення перших центральних банків:

1668 р. Центральний банк Швеції (Ріксбанк)

1694 р. Банк Англії

1800 р. Банк Франції

1816 р. Центральний банк Норвегії

1860 р. Центральний банк Росії

1875 р. Центральний банк Німеччини

1893 р. Центральний банк Італії

1907 р. Швейцарський національний банк

Функції перших центральних банків значно відрізнялися від функ­цій сучасних центральних банків. Протягом XVII-XIX ст. у грошово­му обігу існувала система золотомонетного стандарту, за якого зако­нодавчо закріплювався безпосередній обіг золотих монет, їх безпе­решкодний обмін на паперові банкноти. Така система вимагала мінімального втручання держави у грошову сферу, оскільки відносна стабільність грошової маси забезпечувалася стихійним пристосуванням кількості грошей в обігу до потреб товарного обігу (надлишок грошей вільно міг бути обмінений на золоті монети і перетворений у скарб).

Бурхливий розвиток ринку вимагав надійного купівельного та пла­тіжного засобу, який би користувався всенародною довірою та обер­тався на території усієї країни. Того часу децентралізована емісія банк­нот дозволяла практично будь-яким комерційним банкам (незалежно від їх розміру та популярності серед населення) випускати гроші в обіг. До того ж, окремі комерційні банки зловживали випуском банк­нот, що призводило до неможливості останніх задовольнити підви­щений попит їх клієнтів щодо обміну банкнот банків на золото. Це спричиняло банкрутство окремих банків та посилення недовіри до обігу банкнот.

Така ситуація обмежувала можливості держави в управлінні еко­номікою за допомогою кількості грошей, що знаходяться в обігу і вимагала прийняття державою певних заходів, які дозволяли би регу­лювати грошовий обіг та захищати інтереси вкладників комерційних банків.

Такими заходами держави стали спочатку обмеження кількості комерцій-них банків, що мали право на випуск банкнот - як правило, це були найбільші та надійні банки. Окрім того, критерії щодо величини активів та надійності цих банків з часом зростали, що привело до процесу централізації банкнотної емісії у декількох великих комер­ційних банках. Наслідком цього процесу стало закріплення за одним банком монопольного права на випуск банкнот.

Отже, в історичному плані саме централізація банкнотної емісії привела до появи центральних емісійних банків.

Наприклад, в Англії станом на 1 січня 1844 р. правом на самостій­ну емісію національної грошової одиниці володіли 279 великих комер­ційних банки. Емісія цих банків складала 8 млн. фунтів стерлінгів, а центрального банку - 19 млн. фунтів стерлінгів, або відповідно ЗО і 70% загального емісійного фонду держави. На початок 1901 р. кіль­кість банків, що мала право на емісію, скоротилась до 60, а розмір їх емісії-до 1 млн. фунтів стерлінгів, що становило лише 0,03% загаль­ної емісії країни. Це означає, що у другій половині минулого століття монопольне право на емісію грошей фактично затвердилось за Банком Англії.

Схожий еволюційний шлях розвитку пройшли більшість централь­них банків європейських країн (Франція, Німеччина, Росія тощо), у яких централізація банкнотної емісії була завершена на початку XX ст. У більшості інших країн цей процес відбувся протягом першої поло­вини XX ст. і був пов'язаний, як правило, із заснуванням центрального банку шляхом надання йому законодавчо відповідних повноважень.

У різні часи банк, наділений монопольним правом емісії грошей, називався по-різному: спочатку - емісійним, а згодом - центральним чи національним, що відповідало його ключовій ролі у кредитної системи тієї чи іншої країни.

Отже, історично в світі склалося два шляхи виникнення цент­ральних банків:

1) еволюційний - становлення центрального банку відбувалося про­тягом тривалого періоду часу шляхом поступового закріплення за ним монопольної емісії банкнот (Банк Англії, Банк Голландії, Банк Франції). Центральні банки цих країн виникли на базі найбільших комерційних банків, у яких з розвитком кредитної системи відбувалася концентрація банкнотної емісії;

2) директивний - держава приймала рішення про заснування центрального банку, закріпивши за ним з моменту створення монополь­не право випуску грошей у країні, наділивши його також функціями регулювання діяльності комерційних банків та грошово-кредитного регулювання економіки (Федеральна резервна система США, Резервний банк Австралії, Національний банк України).

Причини виникнення центральних банків

♦ Політичне і територіальне об'єднання у країнах, розвиток централі-зованих інститутів публічної влади.

♦ Прагнення централізувати систему грошового обігу.

♦ Промисловий розвиток та експансія капіталу у сферу виробництва.

♦ Відсутність монополії на емісію банкнот дозволяла комерційним банкам активно застосовувати випуск банкнот для нагромаджен­ня капіталу.

♦ Суттєве розширення грошової маси.

♦ Підвищення значення готівкового обігу банкнот: банкноти витісняли повноцінні монети з обігу.

♦ Бурхливий розвиток ринку вимагав надійного купівельного та платіж-ного засобу, який користувався би всенародною довірою та обертався на території всієї країни.

Протягом XVIII-XIX століть в грошовому обігу існувала система золотомонетного стандарту, при якому законодавчо закріплювався безпосередній обіг золотих монет, їх безперешкодний обмін на папе­рові банкноти. Така система вимагала мінімального втручання дер­жави у грошову сферу, оскільки відносна стабільність грошової маси забезпечувалася стихійним пристосуванням кількості грошей в обігу до потреб товарного обігу (надлишок грошей вільно міг бути обміне­ний на золоті монети і перетворений у скарб).

Починаючи з XX століття, відбувся процес переходу від золотомонетного стандарту до системи обігу нерозмінних на золото грошей, позбавлених власної вартості. Ця система вже не мала механізму, який би міг стихійно регулювати кількість грошей в обігу, і тому вона вимагала створення відповідного державного органу, який би забезпечував регулювання кількості грошей в обігу. Таким органом став центральний банк.

Наділення одного банку монопольним правом на випуск банкнот У країні привело до створення дворівневої банківської системи. На першому рівні знаходився один банк, що мав статус центрального. На нього покладалась відповідальність за вирішення макроекономічних завдань у грошово-кредитній сфері, а саме підтримка стабільності національних грошей та забезпечення стабільного функціонування усієї банківської системи. На другому рівні банківської системи зна­ходились решта банків, що виконували комплекс функцій кредитно-розрахункового обслуговування суб'єктів господарювання.

На сучасному етапі, в умовах глобалізації світового фінансового ринку, діяльність центральних банків розвивається у таких напрямах:

■ співробітництво центральних банків на міждержавному рівні:

—створення Банку міждержавних розрахунків (Швейцарія), засновниками якого стали центральні банки більшості розвинутих країн з метою сприяння співробітництва, полегшення проведення міжнародних розрахунків;

—створення Комітету з банківського регулювання та нагляду (Базельського Комітету), метою діяльності якого є розроблення на основі дослідження світового банківського досвіду принци­пів ефективного банківського нагляду та рекомендацій центральним банкам щодо процедури аналізу банківських ризиків та критеріїв їх оцінки;

■ співпраця центральних банків з міжнародними валютно-кредитними та фінансовими організаціями (Міжнародний валютний фонд, Європейський банк реконструкції та розвитку, Світовий банк, Міжамериканський банк розвитку, Міжнародна фінансова корпорація, Азіатський банк розвитку...)

■ створення наднаціональних центральних банків певних груп країн (Єв-опейський центральний банк).

ІІ. Статус центрального банку

Статус центрального банку - не лише найважливіший елемент становлення даного інституту в економіці, а й фактор, що має велике політичне та економічне значення для розвитку ринкової інфраструк­тури. Положення центрального банку є відображенням тих процесів, що відбуваються в економіці, рівня розвитку її політичних інститутів, демократичних традицій суспільства, його економічної культури тощо.

В умовах адміністративної економіки центральні (державні) банки підпорядковувались урядам різних країн. Це положення, як правило, закріплювалося конституційними нормами. Наприклад, у Конститу­ції колишнього СРСР (стаття 14) зазначалося, що керівництво емісій­ною справою в країні, як і всією грошовою та кредитною системою в цілому, є виключним правом уряду СРСР. Відповідно до цього розмі­ри грошової емісії визначалися на урядовому рівні. Тому на держав­ний банк СРСР як емісійний центр країни покладалася функція лише технічного забезпечення директив уряду щодо питань грошового обігу. Йшлося лише про функцію "друкарського верстата", який слухняно забезпечував виконання розроблених урядом планів грошової емісії.

Ще обмеженішими були функції республіканських банківських установ. Державний банк СРСР вважався загальносоюзною банківсь­кою установою, в структурі якого республіканські банки виконували роль філій.

В умовах ринкової економіки центральні банки є, як правило, уста­новами, юридично незалежними від виконавчих органів влади. їхнє головне призначення - забезпечення стійкості національної грошової одиниці та регулювання і координація діяльності грошово-кредитної сфери. У своїй діяльності центральні банки мають керуватися лише державними інтересами та чинним законодавством.

Правовий статус центральних банків розвинутих країн закріпле­ний у правових актах: законах про центральні банки та їх статутах, законах про банківську та кредитну діяльність, у валютному законо­давстві. Зазвичай основним правовим актом, що регулює діяльність центрального банку, є Закон про центральний банк, де визначено його організаційно-правовий статус, функції, процедуру призначення ви­щого керівного складу, взаємовідносини з державою і національною банківською системою. Даний закон встановлює повноваження цент­рального банку як емісійного інституту країни.

Організаційно-правові основи центральних банків промислово розвинутих країн різні. За характером власності центральні банки можна поділити на три види:

1) державні - 100% капіталу центрального банку цих країн належить державі (Франція, Велика Британія, Німеччина, Іспанія, Україна);

2) акціонерні - увесь капітал цих банків може належати комерційним банкам (наприклад, у США) чи іншим фінансовим установам (наприклад, в Італії 100% капіталу центрального банку належить банкам та страховим компаніям);

3) змішані - держава володіє лише частиною капіталу центрального банку (наприклад, у Японії 55% капіталу знаходиться у власності держави і 45% - у приватних осіб, у Швейцарії - 57% є власністю кантонів і 43% - власність приватних осіб).

Держава, тим не менше, в усіх країнах відіграє провідну роль у формуванні органів управління центрального банку, незалежно від частки володіння державою капіталом центрального банку.

Характер взаємовідносин центральних банків з урядовими держав­ними структурами за своїм змістом і формою істотно відрізняються в різних країнах. Якщо спробувати узагальнити картину взаємодії цент­рального банку з урядом, то в загальному плані можна виділити дві полюсні макросистемні моделі:

1) центральний банк виступає агентом міністерства фінансів і про­відником його грошово-кредитної політики;

2) центральний банк є незалежним від уряду, що забезпечує йому самос-тійність у проведенні грошово-кредитної політики без тиску з боку органів влади.

Проте на практиці жодна з цих схем у чистому вигляді не отримала поширення через різноманітність форм організації політичної влади *й неадекватність економічного розвитку в різних країнах. У більшос­ті країн функціонує проміжна модель, у межах якої використовують­ся принципи взаємодії виконавчої влади з центральним банком при певному ступені незалежності останнього.

Під незалежністю центрального банку від уряду слід розуміти дві її форми:

1) політична незалежність — це автономія (самостійність) центрального банку при встановленні цільових орієнтирів грошової маси;

2) економічна незалежність - це самостійність центрального банку при виборі інструментів грошово-кредитної політики.

Умовами політичної незалежності центрального банку є встанов­лення порядку призначення членів його керівного органу або керу­ючого, ухвалення прийнятого банком рішення з боку уряду і (або) парламенту. Економічна незалежність виражається у тому, що цент­ральний банк не зобов'язаний автоматично видавати грошові кошти урядові для фінансування державних витрат й віддавати йому перевагу при наданні кредитів.

Незалежність центрального банку в цілому визначається такими факторами:

незалежність від уряду. Ця умова є обов'язковою. Якщо центральний банк зобов'язаний виконувати вказівки уряду, то він не зможе підтримувати стабільність цін, оскільки відчуватиме тиск з боку уряду;

особиста незалежність членів органів управління центрального банку. Незалежність органів управління центрального банку забезпечуватиметься у тому випадку, якщо вони призначаються на достатньо тривалий період часу. У випадку їх повторного призначення виникає небезпека зменшення ступеня їх особистої незалежності;

юридичний статус банку, що визначається можливостями внесення змін у статут (закон) центрального банку. Що складніше внести зміни в статут, то надійніше забезпечується незалежність центрального банку.

Незалежний статус центрального банку дає йому змогу не пов'язувати свої дії з динамікою політичної кон'юнктури, а забезпечувати реалізацію грошово-кредитної політики, використовуючи при цьому найефективніші засоби. Він повинен мати можливість бути противагою уряду, який може вирішувати економічні питання, керуючись суто політичними міркуваннями (наприклад, майбутніми виборами) і тому використовувати популістські методи.

Сучасна економічна теорія наголошує на інфляційному нахилі економічної політики. Йдеться про те, що уряди країн намагаються стимулювати зростання випуску продукції в короткотерміновому періоді, створюючи додаткову інфляцію. Органи грошово-кредитного регулювання повинні протистояти цьому, забезпечуючи стабільність цін. Основним тут є переконання суб'єктів економіки щодо обіцянок уряду і центрального банку підтримувати низький рівень інфляції.
ІІІ. Функції центрального банку

Вирізнення центрального банку з середовища державних інституцій і наділення його відповідними регуляційними повноваженнями відбувалося в контексті еволюції банківської системи до дворівневої побудови. У переважній більшості випадків функції центральних банків склалися історично, виходячи з завдань, які перед ними стави­лися. Роль центральних банків головним чином зводиться до забезпе­чення довгострокової стабільності національної грошової одиниці, насичення економіки кредитними ресурсами, а також гарантування ліквідності банківської системи.

Отже, роль центральних банків значною мірою визначається функціями, які вони виконують. Основними з них є такі:

  • емісійного центру готівкового обігу;

  • провідника монетарної політики;

  • банку банків;

  • органу банківського регулювання та нагляду;

  • валютного центру;

  • банкіра і фінансового агента уряду.

Функція центрального банку як емісійного центру країни є визначальною в його діяльності. На сучасному етапі центральний банк має виключне право на випуск в обіг готівки. Це відбувається під час кре­дитування комерційних банків, уряду, купівлі цінних паперів, визна­чених в іноземній валюті. У період золотомонетної валютної системи банкноти центрального банку мали забезпечення як золотом, так і комерційними векселями. Після відмови від системи золотомонетно­го стандарту емісія банкнот здійснюється здебільшого за кредитуван­ня уряду. Це призводить до послаблення зв'язку банкнот із товарним обігом.

Здійснення грошово-кредитної політики полягає в розробці та реалізації заходів центрального банку, які впливають на зміну грошо­вої маси в обігу, на обсяги кредитів, а також на рівень процентних ставок та інших показників грошового обігу та ринку позичкових ка­піталів. З-поміж основних заходів грошово-кредитної політики най­важливішими є:

• визначення напрямів розвитку грошово-кредитної політики (таргетування);

• вибір основних важелів грошово-кредитного регулювання;

• формування інформаційної бази даних у монетарній сфері (грошові агрегати, обсяги кредитування, заощадження);

• організація і проведення наукових досліджень макроекономіч-них процесів загалом і грошово-кредитної сфери країни, зокрема, з метою підвищення ефективності грошово-кредитної політики і т. ін.

Центральний банк функціонує як банк банків, виступаючи кредитором останньої інстанції та гарантом стабільності фінансової системи країни.

З метою недопущення дестабілізуючих процесів у кредитній системі країни центральний банк під час складних періодів на грошово­му ринку виступає для комерційних банків кредитором останньої інстанції. Він здійснює короткострокове кредитування банківських установ переобліком векселів чи заставою цінних паперів у разі тим­часової втрати ліквідності комерційних банків.

Крім того, центральний банк здійснює нагляд і регулювання про­цесу проведення фінансових платежів окремих осіб, фірм і депозит­них закладів із метою забезпечення нормальної щоденної роботи фінансової системи. Таку функцію центрального банку називають гарантуванням стабільності фінансової системи.

Ще однією функцією центрального банку є підтримка обмінного курсу національної грошової одиниці щодо іноземних валют. За часів золотовалютного стандарту в основі валютного курсу лежав валют­ний паритет. Це створювало відносну стійкість валютних курсів, що забезпечувалося обміном банкнот на золото. У паперових грошових системах, коли межі коливань валютного курсу фактично відсутні, виникають ситуації, коли, центральний банк мусить втручатись у політику курсоутворення національної грошової одиниці з метою недопущення значних коливань валютного курсу.

Виконуючи функцію фінансового агента уряду, центральні банки здійснюють комплекс операцій з його обслуговування, а саме: обслуговування державного боргу; касове виконання державного бюджету; ведення поточних рахунків урядових установ; розміщення державних цінних паперів;переказ валютних коштів для здійснення розрахунків уряду з іншими країнами; в окремих випадках пряме кредитування уряду (рис. 1.1).

З-поміж багатьох функцій центральних банків можна вирізнити основні, які забезпечують виконання головного завдання центрально­го банку - збереження стабільності національної грошової одини­ці, і додаткові, що сприяють вирішенню цього завдання.

Основні функції центральних банків поділяються на регулятивні, контрольні та обслуговувальні.

Зміст регулятивних функцій полягає у здійсненні:

> управління сукупним грошовим оборотом у країні;

> регулювання грошово-кредитними інструментами фінансового сектора економіки та впливу на реальний сектор через механізми мо­нетарної трансмісії;

> регулювання попиту і пропозиції на кредитні ресурси та інші активи.

Контрольні функції центрального банку опосередковуються здійс­ненням системного контролю за функціонуванням грошово-кредитної сфери. До них відносять:

> організацію системи банківського нагляду;

> валютний контроль.

Обслуговувальні функції центрального банку реалізуються в організації платіжної системи країни, забезпеченні розрахункових операцій усередині банківської системи, проведенні міжнародних розрахунків і виконанні ролі агента уряду.

Додаткові функції центрального банку, які безпосередньо не пов'язані з його головним завданням, усе ж таки сприяють його вирішенню.

До додаткових функцій належать:

•здійснення статистичного та економіко-математичного аналізу і моделю-ання кон'юнктури у фінансовому та реальному секторі економіки;

• відстеження тенденцій розвитку попиту і пропозиції на грошові активи, публікація статистичних даних і результатів проведених досліджень;

• виготовлення банкнот;

• інкасація та убезпечення виготовлення і транспортування готівки;

•надання послуг різноманітним клієнтам комерційних банків через установлення кореспондентських відносин з іншими банками;

• касове виконання бюджету;

• агентське управління державним боргом;

• представництво держави у міжнародних організаціях тощо.



Рис. 1.1. Функції Національного банку України як фінансового агента уряду


Використана література


  1. Адамик Б. П. Центральний банк і грошово-кредитна політика: Підручник. – Тернопіль: Карт-бланш, 2007. – 393 с.

  2. Коваленко В. В. Центральний банк і грошово-кредитна політика: Навчальний посібник. – К.: Знання України, 2006. – 332 с.

  3. Романішин В. О., Уманців Ю. М. Центральний банк і грошово-кредитна політика: Навчальний посібник. – К.: Атіка, 2005. – 480 с.


Схожі:

«Центральний регіон – 2015» в дії ! ІНФОРМАЦІЯ
Тритяк Н. М. про стан виконання Програми «Центральний регіон 2015» в цілому по району та в розрізі сільських, селищних рад за 10...
НА БАНКІВСЬКІ ОПЕРАЦІЇ ТА ПОСЛУГИ, ЯКІ НАДАЮТЬСЯ КЛІЄНТАМ АТ „СП БАНК”
Тарифи встановлюються за банківськими операціями та послугами у національній та іноземній валюті, які надаються клієнтам АТ „СП БАНК”...
НА БАНКІВСЬКІ ОПЕРАЦІЇ ТА ПОСЛУГИ, ЯКІ НАДАЮТЬСЯ КЛІЄНТАМ АТ „СП БАНК”
Тарифи встановлюються за банківськими операціями та послугами у національній та іноземній валюті, які надаються клієнтам АТ „СП БАНК”...
НА БАНКІВСЬКІ ОПЕРАЦІЇ ТА ПОСЛУГИ, ЯКІ НАДАЮТЬСЯ КЛІЄНТАМ АТ „СП БАНК”
Тарифи встановлюються за банківськими операціями та послугами у національній та іноземній валюті, які надаються клієнтам АТ „СП БАНК”...
Кредитний договір № [pcredit: mynumdognew]
Публічне акціонерне товариство „Ідея Банк”, місцезнаходження: 79008, Україна, м. Львів, вул. Валова, 11, код ЄДРПОУ 19390819, в особі...
ПРО ВСТАНОВЛЕННЯ
Національний банк України, поіменований в подальшому «БАНК», в особі директора Центру міждержавних розрахунків Національного банку...
Офіційні умови акційної програми «Приведи пенсіонера та отримай 25...
Акційна програма – акційна програма Дельта Банку під назвою «Приведи пенсіонера та отримай 25 грн.» щодо залучення на обслуговування...
Додаток 3 до рішення міської ради від 30 липня 2013 року ПОЛОЖЕННЯ...
Це Положення розроблено відповідно до Законів України «Про індустріальні парки», «Про місцеве самоврядування в Україні» та інших...
ІІ. Тарифи за послугами, що надаються фізичним особам у межах зарплатного проекту
Тарифи встановлюються за операціями у національній та іноземній валюті з платіжними картками платіжних систем MasterCard та «УкрКарт»,...
План Лекції Економічні нормативи, що є обов’язковими до виконання...
Закону України "Про Національний банк України" та Закону України "Про банки і банківську діяльність" Національний банк України (далі...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка