МКС; англ. International Space Station, ISS


Скачати 89.05 Kb.
Назва МКС; англ. International Space Station, ISS
Дата 22.04.2013
Розмір 89.05 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Астрономія > Документи
Міжнародна космічна станція

Міжнародна космічна станція (МКСангл. International Space StationISS) — створена для проведення наукових досліджень в космосі. Будівництво розпочато 1998 року і тривало в співробітництві аерокосмічних агентств РосіїСШАЯпоніїКанадиБразилії та Євросоюзу. Маса станції складає приблизно 400 тонн. МКС обертається навколо Землі на висоті близько 340 кілометрів, здійснюючи 15.77 обертів за добу, рухається з середньою швидкістю 27 700 км/год, і може бути побачена неозброєним оком.

Орієнтовно станція пропрацює на орбіті невідомо скільки, можливо, доки не упаде на землю чи в океан.

Конструкція

МКС має модульну структуру: різні її сегменти створені зусиллями країн-учасниць проекту і мають свою певну функцію: дослідну, житлову або використовуються як сховища. Деякі з модулів, наприклад американські модулі серії Unity, є перемичками або використовуються для стикування з транспортними кораблями. У добудованому вигляді МКС буде складатися з 14 основних модулів загальним обсягом 1000 кубометрів, на борту станції буде постійно знаходитися екіпаж з 6 або 7 осіб.

Маса МКС після завершення її будівництва, згідно з планами, складе понад 400 тонн. За габаритами станція приблизно дорівнює футбольному полю. На зоряному небі її можна спостерігати неозброєним оком — іноді станція є найяскравішим небесним тілом після Сонця і Місяця.

МКС обертається навколо Землі на висоті близько 340 кілометрів, здійснюючи навколо неї 16 обертів на добу. На борту станції проводяться наукові експерименти за такими напрямками:

  • Дослідження нових медичних методів терапії та діагностики та засобів життєзабезпечення в умовах невагомості

  • Дослідження в галузі біології, функціонування живих організмів в космічному просторі під впливом сонячної радіації

  • Досліди з вивчення земної атмосфери, космічних променів, космічного пилу і темної матерії

  • Дослідження властивостей матерії, в тому числі Надпровідність.

Перший модуль станції - російська "Заря" (важить 19323 кілограми) - виведений на орбіту ракетою-носієм "Протон-К" 20 листопада 1998 року. Модуль використовувався на ранньому етапі будівництва станції як джерело електроенергії, а також для керування орієнтацією в просторі і для підтримки температурного режиму. Згодом ці функції були передані іншим модулям, а "Заря" стала використовуватися як склад.

Модуль "Звезда" є головним житловим модулем станції, на його борту знаходяться системи життєзабезпечення та управління станцією. До нього пристиковуются російські транспортні кораблі "Союз" і вантажні кораблі "Прогрес". Модуль з запізненням на два роки був виведений на орбіту ракетою-носієм "Протон-К" 12 липня 2000 року і зістикований 26 липня з "Заря" і раніше виведеним на орбіту американським стикувальним модулем Unity-1.

Стикувальний модуль "Пірс" (важить 3480 кГ) був запущений на орбіту у вересні 2001 року, призначений для стикування кораблів "Союз" і "Прогрес", а також для виходу у відкритий космос.

Росія планує запустити Багатофункціональний лабораторний модуль (МЛМ), після запуску в 2011 році він має стати найбільшим лабораторним модулем станції вагою понад 20 тонн.

На МКС вже є лабораторні модулі США (Destiny), ЄКА (Columbus) і Японії (Кібо). Вони і основні вузлові сегменти Harmony, Quest і Unnity були виведені на орбіту шаттлами.

Управління станцією

Управління польотом МКС здійснюється з двох Центрів: російським сегментом з ЦУП (місто КорольовРосія), американським сегментом з ЦУП-Х (Х'юстонСША).

У ЦУПі для програми МКС обладнаний один з двох Головних залів управління, який створювався свого часу для забезпечення польоту корабля «Буран». Для управління російськими модулями МКС і кораблями «Союз» та «Прогрес» залучаються так звані малі зали. Персонал робочих груп та груп підтримки розміщується в спеціально підготовлених робочих приміщеннях, які обладнані необхідними засобами отримання інформації з польоту, засобами зв'язку та обміну інформацією.

Для підвищення надійності управління та безпеки польоту в ЦУП розгорнутий сектор управління американськими модулями, що входять до складу МКС. Завданням фахівців НАСА, що працюють у цьому секторі, є проведення операцій з управління польотом американського сегменту у випадку виходу з ладу ЦУП-Х.

Аналогічний російський сектор управління розгорнутий у Х'юстоні. Обидва Центри — російський та американський — пов'язані усіма необхідними лініями зв'язку, і між ними йде цілодобовий обмін інформацією.

Безпосередньо управляти польотом ЦУП починає відразу після відокремлення космічного апарату від останнього ступеня ракети-носія і несе відповідальність за весь його орбітальний політ.

Перший модуль Міжнародної космічної станції — Функціонально-вантажний блок «Заря» виведений на орбіту 20 листопада 1998 р.

Перший основний екіпаж (Вільям Шеперд, Сергій Крікальов та Юрій Гідзенко) прибув на станцію 2 листопада 2000 року на кораблі «Союз ТМ-31», і відтоді МКС є постійно заселеною.

У ході польоту в пілотованому режимі продовжувалося будівництво станції.

2001 року на кореневому сегменті Z1 встановлений енергетичний модуль P6, на орбіту доставлені лабораторний модуль «Дестіні», шлюзова камера «Квест», стикувальний відсік «Пірс», дві вантажні телескопічні стріли, дистанційний маніпулятор. 2002 року станція поповнилася трьома ферменими конструкціями (S0, S1, P6), дві з яких облаштовані транспортувальними пристроями для переміщення дистанційного маніпулятора і астронавтів під час роботи у відкритому космосі.

У зв'язку з катастрофою американського корабля «Колумбія», що сталася 1 лютого 2003 року, будівництво МКС призупинилось.

2006 року будівництво МКС продовжилося. На станцію доставлені нові секції сонячних батарей, що значно підвищило її енергоозброєність. В кінці 2007 року МКС поповнилася ще двома герметичними модулями. У жовтні шаттл «Діскавері» STS-120 привіз на орбіту виготовлений в Італії за замовленням США ще один сполучний модуль Node-2 «Гармонія» (Harmony) (Node-1 під назвою «Юніті» працює в складі станції з грудня 1998 року). У листопаді Node-2 «Гармонія» (Harmony), за допомогою маніпулятора станції поставлений на своє штатне місце — на осьовий порт модуля «Дестіні». За своїм призначенням Node-2 є з'єднувальним вузлом між трьома лабораторними модулями: американським «Дестіні», європейським «Колумбус» (Columbus) та японським «Кібо». Крім того, осьовий стикувальний вузол Node-2 "тепер стає основним причалом для шаттлів.

Європейський лабораторний модуль «Колумбус», призначений для постійної роботи в складі МКС, в лютому 2008 року виведений на орбіту на кораблі «Атлантіс» STS-122, а також за допомогою маніпулятора цього корабля поставлений на своє штатне місце. У 2008 році планується ввести до складу МКС японський модуль «Кібо» («Надія»), перший елемент якого в березні 2008 року вже доставлений на МКС шаттлом «Індевор» STS-123.

Загальна маса станції станом на 2008 рік складає більше 260 тонн.

Відвідини станції

З 2000 по листопад 2008 року МКС відвідало 164 людини з 18 експедицій, що є рекордом для космічних станцій (на "Мир" побувало лише 104 особи). МКС став першим прикладом комерціалізації космічних польотів. Роскосмос спільно з компанією Space Adventures вперше відправив на орбіту космічних туристів. Крім того, в рамках контракту на закупівлю Малайзією російського озброєння Роскосмос в 2007 році організував політ на МКС першого малайзіського космонавта — шейха Музафара Шукора (Muszaphar Shukor).

Серед найбільш серйозних пригод на МКС можна назвати катастрофу при посадці шаттла Columbia ("Коламбія", "Колумбія") 1 лютого 2003 року. Хоча Columbia не стикувалась з МКС, проводячи самостійну дослідницьку місію, ця катастрофа призупинила польоти шаттлів, які поновилися лише в липні 2005 року. Це відсунуло терміни завершення будівництва станції і зробило російські кораблі "Союз" і "Прогрес" єдиним засобом доставки космонавтів та вантажів на станцію. Крім того, в російському сегменті станції в 2006 році відбулося задимлення, а також зафіксована відмова роботи комп'ютерів в російських і американських сегментах 2001го і двічі 2007го року. Восени 2007го року екіпаж станції ремонтував розрив сонячної батареї, який стався під час її встановлення.

За угодою кожному учаснику проекту належать його сегменти на МКС. Росія володіє модулями "Звезда" і "Пірс", Японія - модулем "Кібо", ЄКА - модулем Columbus. Сонячні панелі, які після завершення будівництва станції будуть генерувати 110 кіловат на годину, й інші модулі належать NASA.

Перспективи

Закінчення будівництва МКС намічено на 2011-2012 рік. Завдяки новому обладнанню, доставленому на борт МКС експедицією шаттла Endeavour ("Індевор") в листопаді 2008 року, екіпаж станції буде збільшено у 2009 році з 3 до 6 осіб. Спочатку планувалося, що станція МКС повинна пропрацювати на орбіті до 2010 року, в 2008 році називалася інша дата — 2016 або 2020 рік. На думку експертів, МКС, на відміну від станції "Мир", не будуть топити в океані, передбачається використовувати її як базу для збирання міжпланетних кораблів. Незважаючи на те, що в NASA висловлювалися за зменшення фінансування станції, голова агентства Майкл Гріффін пообіцяв виконати всі зобов'язання США для завершення будівництва станції. Однак після війни в Південній Осетії багато експертів, в тому числі і Гріффін, заявляли, що охолодження відносин між Росією та США може призвести до припинення співпраці Роскосмосу з NASA і американці (які планували до 2010 року завершити експлуатацію шаттлів) не зможуть відправляти на станцію свої експедиції.Спостереження за МКСМКС можна спостерігати неозброєним оком з поверхності Землі. Вона буде спостерігатись як яскрава зірка, досить швидко летючи, найчастіше з заходу на схід. В залежності від кута спостерігання (азимуту), її зоряна величина m може коливатися від -4 до 0 (наприкл. для повного місяця m= -13, меркурія -2). Сайт www.heavens-above.com(англ.) при співпраці з Європейським космічним агенством надає можливість всім бажаючим дізнатися розклад руху МКС та інших астрономічних об'єктів по небу над вказаним населеним пунктом на найближчі дні.

Схожі:

К вазари
Кваза́ри (англ quasars, скор від англ quasi-stellar radio source — квазізоряне радіоджерело) — позагалактичні об'єкти, які мають...
«Ukrainian International Educational Fair» 11, 12. 02. 2012, Киев, Запорожье
Выставка «Ukrainian International Educational Fair» (11, 12. 02. 2012, Киев, Запорожье)
INTERNATIONAL FOLK DANCE ENSEMBLE
Підготовка: Сцена та гардеробні мають бути чистими та підготовленими для технічних працівників та виконавців
International Outgoing Fellowships for career development (IOF) Стипендії...
Спеціальна програма "Люди" Сьомої Рамкової Програми ЄС з досліджень та технологічного розвитку
Англ public relations, PR мистецтво досягнення взаємопорозуміння...
Зв'язки з громадськістю (англ public relations, PR) — мистецтво досягнення взаємопорозуміння та згоди між людьми, соціальними групами,...
Ю. Ю. Криворог, магістрант гр. ФК-06-1, В. П. Кравченко, доц., канд екон наук
У статті висвітлено результати аналізу та оцінка фінансової діяльності підприємства «Креатив». Досліджено систему стратегічного управління...
STEPS International Right Film festival – Proposal of award
Награда за лучший короткометражный фильм, в котором идет речь об активизме и гражданском долге граждан в избегании и разрешении социальных/гуманитарных/экологических...
Коуз Р. Фирма, рынок и право / Пер с англ
Тема Предмет і метод інституціональної економіки, етапи розвитку інституціоналізму
Коуз Р. Фирма, рынок и право / Пер с англ
Тема Предмет і метод інституціональної економіки, етапи розвитку інституціоналізму
Парламент
...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка