ЛЕКЦІЯ з дисципліни «Організація професійної підготовки особового складу»


Скачати 348.51 Kb.
Назва ЛЕКЦІЯ з дисципліни «Організація професійної підготовки особового складу»
Сторінка 1/3
Дата 20.04.2013
Розмір 348.51 Kb.
Тип Лекція
bibl.com.ua > Астрономія > Лекція
  1   2   3


МІНІСТЕРСТВО НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ УКРАЇНИ

ЛЬВІВСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ
ІНСТИТУТ ПОЖЕЖНОЇ ТА ТЕХНОГЕННОЇ БЕЗПЕКИ
Кафедра пожежної тактики та аварійно-рятувальних робіт


ЛЕКЦІЯ

з дисципліни «Організація професійної підготовки особового складу»



для курсантів та студентів 5-го курсу за напрямом підготовки 7.17020301

«Пожежна безпека»
Тема 2.3.: «Організація роботи оперативно-координаційного центру ГТУ (ТУ) МНС України».


Львів
Мета лекції:

Навчальна мета : надати основні поняття про організацію діяльності оперативно-координаційного центру ГТУ (ТУ) МНС України ;

Виховна мета : виховання у курсантів та студентів високих моральних і ділових якостей, свідомого ставлення до виконання службових обов’язків;

Розвиваюча мета : розвиток активізації і творчого мислення в курсантів та студентів під час засвоєння матеріалу теми.
Місце проведення: згідно розкладу.

Час: 2 години.

Матеріальне забезпечення: слайди, кодоскоп, плакати, нормативні документи, навчальні посібники.
Література:

основна

1. Закон України “Про правові засади цивільного захисту” від 24.06.2004 року.

2. Закон України “Про пожежну безпеку” від 17.12.1993 року.

3. Наказ МНС України № від 31.10.2008 року №794 “Тимчасовий порядок організації внутрішньої, гарнізонної та караульної служб МНС України”.

4. Типове положення про Оперативно-координаційний центр ГТУ (ТУ) МНС України.

5. Типове положення про Оперативний відділ ГТУ (ТУ) МНС України.

6. Типове положення про Оперативно-диспетчерську службу ГТУ (ТУ) МНС України.

додаткова

1. Наказ МНС України № 312 від 07.05.2007 року “Правила безпеки праці в органах і підрозділах МНС України”.

2. Наказ МНС України від 07.02.08 року № 575 “Про затвердження Статуту дій у надзвичайних ситуаціях органів управління та підрозділів Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту”.

3. Наказ МНС України №1342 від 16.12.2011 року “ Настанова з організації газодимозахисної служби в підрозділах Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту МНС України ”.

План лекції

І. Вступ – 5 хв.

ІІ. Викладення нового матеріалу: – 65 хв.

1. Оперативно-координаційний центр ГТУ (ТУ) МНС України.

2. Оперативний відділ ОКЦ ГТУ (ТУ) МНС України.

3. Оперативно-диспетчерська служба ОКЦ ГТУ (ТУ) МНС України..

4. Організація роботи зведених загонів.

III. Висновок по лекції – 2 хв.

IV. Закріплення викладеного матеріалу 3 хв.

V. Завдання на самопідготовку: – 5 хв.

1. Оперативно-координаційний центр ГТУ(ТУ)МНС.

ОКЦ є провідним підрозділом забезпечення діяльності ГТУ(ТУ)МНС України в регіоні у сфері моніторингу за станом техногенно-природної безпеки та оперативного реагування на надзвичайні ситуації і підпорядковується начальнику ГТУ(ТУ)МНС України в регіоні та його заступнику з питань реагування на надзвичайні ситуації та застосування сил.

До складу ОКЦ входять підрозділи:

- оперативний відділ (далі ОВ);

-оперативно - диспетчерська служба (далі ОДС);

Гранична чисельність працівників ОКЦ затверджуються МНС України за подання ГТУ(ТУ)МНС України.

Основні завдання ОКЦ :

  • постійний збір та обробка оперативної інформації про загрозу або виникнення надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру, пожеж та подій, оцінка оперативної обстановки на території регіону та своєчасне реагування на її зміни.

  • контроль за готовністю пожежно-рятувальних підрозділів міських (районних) управлінь (відділів) до дій за призначенням, організацією несення служби особовим складом, дотримання внутрішнього порядку, утримання в працездатному стані пожежної, аварійно-рятувальної техніки та обладнання, джерел протипожежного водопостачання.

  • облік сил та засобів аварійно-рятувальних служб, підрозділів і формувань призначених для ліквідації надзвичайних ситуацій та їх наслідків незалежно від їх належності та підпорядкування, визначення порядку їх залучення взаємодії під час реагування на надзвичайні ситуації.

  • організація у разі загрози або виникнення НС оперативного та узгодженого реагування органів управління, сил і засобів з метою запобігання загибелі людей та зменшення матеріальних втрат, локалізації та ліквідації небезпечних проявів надзвичайних ситуацій, пожеж, подій та їх окремих наслідків.

  • своєчасне інформування про загрозу або виникнення надзвичайної ситуації керівництва ГУ(У) МНС України та оперативно-чергової служби МНС України.

  • здійснення оперативного управління силами та засобами гарнізону Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту під час ліквідації пожеж та небезпечних проявів аварій, катастроф та стихійного лиха.

  • залучення відповідно до спільних наказів, розпоряджень, планів реагування на надзвичайні ситуації та координації дій аварійно - рятувальних сил центральних і місцевих органів виконавчої влади при загрозі або виникненні надзвичайних ситуацій.

  • забезпечення інформаційної взаємодії з питань надзвичайних ситуацій органів виконавчої влади всіх рівнів відповідно до Регламенту взаємодії центральних та місцевих органів виконавчої влади в межах Урядової інформаційно-аналітичної системи з питань надзвичайних ситуацій на регіональному рівні.

  • оповіщення та збір особового складу ГУ(У) МНС України за сигналами оповіщення.

Функції ОКЦ, відповідно до покладених на нього завдань:

  • приймає і оброблює заявки про надзвичайні ситуації, пожежі і події, забезпечує реєстрацію наказів, повідомлень і переговорів по службових лініях «101» і радіоканалах.

  • видає пожежно-рятувальним та аварійно-рятувальним підрозділам гарнізону ОРС накази на виїзд.

  • забезпечує керівництво і структурні підрозділи ГУ(У)МНС України, керівників ліквідації НС оперативною інформацією про надзвичайні ситуації, пожежі і події, подає щодобові інформаційні довідки про виникнення надзвичайних ситуацій техногенного і природного характеру об'єктового, місцевого і регіонального рівнів, резонансні пожежі та події, а також про хід ліквідації їх наслідків голові місцевого органу виконавчої влади (АР Крим, обласні Київська та Севастопольська міські державні адміністрації) та голові регіональної комісії з питань екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

  • проводить збір і узагальнення інформації про стан сил і засобів пожежно-рятувальних та аварійно-рятувальних підрозділів гарнізону ОРС.

  • контролює роботу пожежно-рятувальних підрозділів та аварійно-рятувальним підрозділам гарнізону ОРС з організації та забезпечення умов несення служби особовим складом, дотримання внутрішнього порядку, утримання в працездатному стані пожежної, аварійно-рятувальної техніки та обладнання, джерел протипожежного водопостачання, відпрацювання документації щодо оперативного реагування на надзвичайні ситуації, пожежі та події.

  • вживає заходи по усуненню виявлених недоліків з організації несення служби та готовності пожежно-рятувальних та аварійно-рятувальних підрозділам гарнізону ОРС до дій за призначенням, готує відповідні пропозиції керівництву ГУ(У) МНС України в регіоні.

Здійснює керівництво:

  • роботою, пожежно-рятувальних та аварійно-рятувальних підрозділів гарнізону ОРС під час гасіння пожеж, ліквідації небезпечних проявів надзвичайних ситуацій і подій відповідно до вимог керівних документів з цих питань.

  • оперативне управління, в межах своєї компетенції, силами та засобами гарнізону ОРС під час ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Вирішує організаційні та практичні питання, спрямовані на забезпечення своєчасного та якісного гасіння пожеж, ліквідації небезпечних проявів надзвичайних ситуацій і подій в межах завдань, покладених на ОКЦ.

Під час гасіння пожеж, ліквідації небезпечних проявів надзвичайних ситуацій і подій забезпечує, в межах своєї компетенції, безпеку задіяного особового складу пожежно-рятувальних підрозділів та аварійно-рятувальних підрозділів гарнізону ОРС.

Організовує взаємодію пожежно-рятувальних та аварійно-рятувальних підрозділів гарнізону ОРС із спеціальними аварійно-рятувальними і відновлювальними формуваннями і службами регіону.

Відпрацьовує та здійснює коригування документів гарнізону Служби з питань оперативного реагування на надзвичайні ситуації та пожежі, організації взаємодії зі службами інших центральний органі виконавчої влади,що розташовані в межах гарнізону під час гасіння пожеж, ліквідації небезпечних проявів надзвичайних ситуацій і подій.

Надає консультативну допомогу пожежно-рятувальним та аварійно-рятувальним підрозділам гарнізону ОРС за їх запитами у районі ліквідації надзвичайної ситуації, пожежі, аварії або стихійного лиха.

Бере участь в організації та проведенні тактичних навчань та занять на особливо важливих об'єктах (у т.ч. потенційно - небезпечних об'єктах та об'єктах підвищеної небезпеки).

Контролює якість відпрацювань з особовим складом пожежно-рятувальних та аварійно-рятувальних підрозділів гарнізону ОРС нормативів із спеціальної фізичної підготовки.

Бере участь у дослідженні великих, складних пожеж, надзвичайних ситуацій природного та техногенного походження складанні описів пожеж та аналізі дій органів управління та сил під час ліквідації, розповсюдженій на основі їх аналізу заходів, направлених на підвищеним рівня готовності пожежно-рятувальних та аварійно-рятувальних підрозділів до Дій за призначенням, раціонального використання пожежної та аварійно-рятувальної техніки.

Щомісячно аналізує готовність до дій за призначенням і бойову роботу пожежно-рятувальних та аварійно-рятувальних підрозділів гарнізону ОРС, готує керівництву ГТУ(ТУ) МНС пропозиції щодо їх вдосконалення.

У випадку виникнення надзвичайних подій у пожежно-рятувальних та аварійно-рятувальних підрозділах негайно прибуває на місце, приймає необхідні заходи, про що доповідає начальнику ГТУ(ТУ) МНС України в регіоні та Оперативно-черговій службі МНС України.

ОКЦ має право:

  • одержувати від управлінь (відділів) ГУ(У) МНС України в регіоні, керівників пожежно-рятувальних підрозділів та міських (районних) управлінь (відділів) інформацію, необхідну для виконання покладених на ОКЦ завдань.

  • віддавати керівникам міських (районних) управлінь (відділів), пожежно-рятувальних та аварійно-рятувальних підрозділів обов'язкові до виконання розпорядження щодо здійснення невідкладних заходів з проведення першочергових робіт під час виникнення (загрози виникнення) надзвичайних ситуацій або пожеж, усунення порушень в оперативно-службовій діяльності.

  • при ускладненні оперативної обстановки в гарнізоні ОРС, в межах компетенції, приймати рішення щодо передислокації пожежної та аварійно-рятувальної техніки, вносити зміни у плани та порядок залучення сил, засобів, виставляти тимчасові пости та дозори, залучати для проведення невідкладних заходів відповідних спеціалістів ОРС, інших посадових осіб ГТУ(ТУ) МНС України в регіоні.

  • перевіряти в установленому порядку оперативно-службову діяльність пожежно-рятувальних та аварійно-рятувальних підрозділів, міських (районних) управлінь (відділів) гарнізону ОРС, інших органів управління та сил цивільного захисту, місцевої пожежної охорони в обсязі завдань, покладених на ОКЦ.

  • відстороняти від несення служби та виконання службових обов'язків осіб рядового та начальницького складу пожежно-рятувальних та аварійно-рятувальних підрозділів гарнізону ОРС за порушення дисципліни, правил безпеки праці, непідготовленість до несення служби та занять, ухилення від виконання службових обов'язків.

  • вносити на розгляд керівництва ГУ(У) МНС України в регіоні пропозиції щодо удосконалення гарнізонної та чергової служби, підготовки пожежно-рятувальних та аварійно-рятувальних підрозділів до дій за призначенням, заохочення особового складу, працівників та громадян, які відзначились при гасінні пожеж, ліквідації небезпечних проявів надзвичайних ситуацій та подій.

Організація роботи ОКЦ.

Основними принципами роботи ОКЦ є безперервність, чітке знання оперативної обстановки в межах регіону, постійна готовність до дій за призначенням, своєчасне виконання вимог керівних та нормативних документів з питань організації ліквідації пожеж та надзвичайних ситуацій, дотримання дисципліни та законності. Робота ОКЦ здійснюється цілодобово у 4 зміни.

До складу чергової зміни ОКЦ входять:

  • заступник начальника ОКЦ з питань збору, обробки інформації та підготовки даних - начальник чергової зміни ОКЦ;

  • чергова зміна оперативного відділу ОКЦ;

  • чергова зміна оперативно-диспетчерської служби та інші посадови особи що здійснюють забезпечення діяльності ОКЦ в цілодобовому режимі (фахівці зв'язку, програмного забезпечення, водії чергових автомобілів, тощо).

Під час несення служби начальник чергової зміни ОКЦ підпорядковується начальнику ГТУ(ТУ) МНС в області, його першому заступнику та заступнику з питань реагування на надзвичайні ситуації та застосування сил, а в порядку організації служби - начальнику ОКЦ.

Залучення особового складу чергової зміни ОКЦ до виконання завдань, що непередбачені функціональними обов'язками, припускається у виключних випадках за особистим розпорядженням начальника ГТУ(ТУ) МНС України в регіоні.

Час прийому - передачі чергування посадовими особами ОКЦ встановлюється начальником ГТУ(ТУ) МНС України в регіоні і повинен співпадати із часом прийому - передачі чергування черговими змінами пожежно-рятувальних та аварійно-рятувальних підрозділів гарнізону ОРС.

Перед заступанням на чергування особовий склад чергової зміни вивчає оперативну обстановку в регіоні, питання, що знаходяться на контролі, проведену роботу за минулу добу, приймає документацію та майно згідно з описом. Про результати прийому - передачі чергування начальники чергової зміни, що заступає та змінюється, доповідають начальнику ОКЦ, або особі що виконує його обов’язки, та з його дозволу проводять зміну особового складу, якщо інше не встановлено начальником ГТУ(ТУ) МНС України в регіоні.

До самостійного виконання службових обов'язків знов призначені працівники ОКЦ допускаються тільки після проходження стажування в відповідній посаді та складання заліків з оформленням відповідних документів (відомість прийому заліків, наказу начальника ГТУ(ТУ) МНС України в регіоні про допущення до роботи). В разі відсутності штатних працівників ОКЦ до роботи в складі чергової зміни можуть залучатись працівники ГТУ(ТУ) МНС України в регіоні за напрямками діяльності.

Форма одягу чергової,зміни ОКЦ встановлюється начальником ГТУ(ТУ) МНС України в регіоні виходячи з режиму несення чергування та пори року. Особовий склад чергової зміни ОКЦ зобов’язаний мати при собі службове посвідчення встановленого зразку.

Керівництво

ОКЦ очолює начальник, який призначається на посаду і звільняється з посади наказом начальника Головного управління області за погодженням МНС України. Начальник ОКЦ підпорядкованої начальнику ГТУ(ТУ)МНС України в регіоні та його заступнику з питань реагування на надзвичайні ситуації та застосування сил. є прямим начальником для персоналу ОКЦ, несе відповідальність за своєчасне та якісне виконання функцій та завдань покладених на ОВ та ОДС ОКЦ. Начальник ОКЦ має заступників (відповідно до штатного розпису). На час відсутності начальника ОКЦ його обов'язки виконує заступник начальника ОКЦ - начальник оперативного відділу ОКЦ (або заступник, якщо це передбачено штатним розписом).
  1   2   3

Схожі:

11: Перспективи розвитку МНС України та необхідність підвищення рівня...
Навчальна мета: Довести та ознайомити з перспективами розвитку МНС України та необхідність підвищення рівня професійної підготовки...
План-конспект для проведення занять по тактичній підготовці з особовим складом ПДПЧ-36
Навчальна мета: Вдосконалити знання особового складу караулу з тактичної підготовки. Навчання особового складу прийомів і способів...
Склад комісії для визначення рівня знань з професійної підготовки особового складу
Голова комісії: заступник начальника 3-ЗДПО майор служби цивільного захисту Щербина С. В
Довідка
Про стан професійної підготовки особового складу підрозділу, підведення підсумків службової підготовки за 2010-2011 навчальний рік,...
РОЗДІЛ І. Загальні положення
Сучасні способи гасіння пожеж із застосуванням різноманітної пожежної техніки вимагають від особового складу пожежної охорони високої...
КОНСПЕКТ ЛЕКЦІЇ заняття із психологічної підготовки з начальницьким...
Тема Участь психолога та керівного складу органів і підрозділів в організації психологічної підготовки особового складу
Доповідь начальника СДПЧ-2 Ленінського району про стан роботи щодо...

Конкурсу на звання „Кращий
Територіального управління МНС України у Миколаївській області (далі – ТУ МНС) та на виконання вимог наказу МНС України від 01 вересня...
1. основи організації бухгалтерського обліку
Згідно з навчальним планом на заключному етапі підготовки спеціалістів з обліку і аудиту студенти на протязі ІХ-го семестру вивчають...
МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ з службової підготовки особового складу органів...
Положення про організацію службової підготовки осіб рядового і начальницького складу органів та підрозділів цивільного захисту
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка