ПРОГРАМ ДЛЯ ВЕРТИКАЛЬНО-СВЕРДЛУВАЛЬНОГО


Скачати 206.16 Kb.
Назва ПРОГРАМ ДЛЯ ВЕРТИКАЛЬНО-СВЕРДЛУВАЛЬНОГО
Сторінка 1/3
Дата 11.04.2013
Розмір 206.16 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Астрономія > Документи
  1   2   3
Лабораторна робота №1
ОБРОБКА ОТВОРІВ ТА РОЗРОБКА УПРАВЛЯЮЧИХ

ПРОГРАМ ДЛЯ ВЕРТИКАЛЬНО-СВЕРДЛУВАЛЬНОГО

ВЕРСТАТА мод. 2Р135Ф2 З ЧПУ КООРДИНАТА С-70

Мета роботи: - ознайомитись з обладнанням, оснащенням та технологічними процесами обробки отворів;

  • вивчити технологічні можливості свердлувальних верстатів з ЧПУ;

  • отримати навички розробки управляючих програм (УП) та налагодження вертикально-свердлувального верстата

мод. 2Р135Ф2 для обробки заданої деталі

1.1. Теоретичні відомості

1.1.1. Обробка отворів на свердлувальних верстатах
1.1.1.1. Схеми одержання та обробки отворів
У машино- та приладобудуванні більшість отворів обробляють на свердлувальних, токарних, револьверних, розточувальних та інших верстатах. При цьому розрізняють отвори циліндричні, ступінчаті, конічні, фасонні, відкриті, глухі, різьбові тощо. Отвори, у яких відношення довжини до діаметру більше 5, називають глибокими.

Отвори, що обробляються на свердлувальних верстатах, розрізняються розмірами, точністю, шорсткістю поверхні. Точ­ність отворів та параметри шорсткості поверхні задаються кре­сленням деталі та забезпечуються числом і характером техноло­гічних переходів при обробці.

Для обробки отворів застосовують такі різальні інструмен­ти: свердла, зенкери, розвертки, зенківки, цеківки, мітчики, розточувальні головки та інші. При цьому виконуються відпо­відні основні технологічні операції (переходи), схеми яких по­казані на рис. 1.1.

Свердлування (рис. 1.1, а) - один з найбільш поширених способів одержання глухих та наскрізних циліндричних отворів у суцільних різноманітних матеріалах за допомогою свердел як по розмітці, так і по кондукторах. Свердлування як закінчену операцію застосовують для виконання невідповідальних отворів, наприклад, під кріпильні болти, заклепки, шпильки та ін.

Розсвердлювання (рис. 1.1, б) - процес збільшення сверд­лом діаметра наявних отворів. Отвори, одержані литтям і ку­ванням, розсвердлювати не рекомендується через сильне відве­дення свердла внаслідок неправильної форми отворів або неспі­впадання центру отвору з віссю свердла.



Рис. 1.1. Схеми одержання і обробки отворів на свердлувальних верстатах
Зенкерування (рис. 1.1, в) - процес обробки циліндричних, штампованих або попередньо просвердлених отворів, а також обробки наскрізних чи глухих отворів більшої довжини, цилін­дричних поглиблень під головки гвинтів чи болтів, конусних фасок на краях отворів та торцевих поверхонь бобишок чи ступиць за допомогою різальних інструментів, що називаються зенкерами. Являючись напівчистовою операцією обробки отво­рів, зенкерування характеризується невеликими величинами припусків, що знімаються. Останні дорівнюють приблизно 1/8 діаметру отвору, досягаючи величин в середньому (1...4) мм на діаметр. Оскільки припуск при зенкеруванні у порівнянні з свердлуванням зменшується, то зменшується сила різання та об'єм стружки, що знімається. Мета виконання операції зенке­рування - надання отворам правильної геометричної форми, потрібних розмірів і необхідної чистоти поверхні.

Розточування (рис. 1.1, г, д) - здійснюється у тих випад­ках, коли осі отворів повинні бути розташовані за точними ко­ординатами, різальний інструмент, що при цьому використову­ється, — розточувальні різці, розточувальні головки.

Розвертаниня (рис. 1.1, є) - процес остаточної обробки отворів з метою надання їм точних розмірів і високої чистоти поверхні. Припуск під чорнове розвертання дорівнює (0,25...0,5) мм на діаметр, а під чистове (0,05...0,15) мм. Інст­румент для розвертання - розвертай, які мають високі жорст­кість та міцність При розвертанні утворюється мало стружки, що дає можливість збільшити кількість зубців розверток до 12 ... 20,

Зенкування (рис, 1.1, ж) — процес одержання циліндричних або конічних заглиблень у попередньо просвердлених отворах під головки болтів, гвинтів та інших деталей за допомогою ци­ліндричних і конічних зенкерів (зенківок).

Цекувания (рис. 1.1, з, і) - обробка торцевих поверхонь під гайки, шайби, кільця пластинками або торцевими зенкерами.

Нарізання різьби (рис. 1.1, к) у отворах може здійснювати­ся на свердлувальних верстатах мітчиками.
1.1.2. Елементи режимів різання при роботі на свердлувальних верстатах
Режими різання при свердлуванні характеризуються глиби­ною, подачею та швидкістю різання. їх обирають для конкрет­них умов обробки в залежності від призначення верстату, інст­рументу, заготовки, необхідної точності та чистоти обробки.

Швидкість різання V , м/хв - колова швидкість най­більш віддаленої від осі інструменту точки його різальної кро­мки, визначається за формулою:



де D - діаметр інструменту; мм;

n - частота обертів інструменту, хв ;

1000 - перевідний коефіцієнт, що зумовлює залежність м -мм.

Обертова подача 80 - переміщення інструменту в міліметрах вздовж осі за один його оберт, вимірюється в мм/об.

При свердлуванні також визначають значення хвилинної подачі 8хв , мм/хв:



Глибина різання t - відстань від обробленої поверхні до осі свердла, при свердлуванні у суцільному матеріалі дорівнює половині діаметру свердла, мм.:

t =D/2.
При розсвердлюванні, зенкеруванні чи розвертанні, глибина різання t - відстань між обробленою та необробленою поверх­нями отвору:

t =(D-d)/2.
де D , d - відповідно діаметр свердла, зенкера чи розвертки та попередньо обробленого отвору, мм.

Крім того, значення лінійної швидкості різання V , м/хв, вираховують за наступними формулами:



де - емпіричний коефіцієнт;

Т - період стійкості різального інструменту;

- емпіричні показники степені;

- загальний поправковий коефіцієнт на швид­кість різання, враховує фактичні умови рі­зання, являє собою добуток n елементарних поправкових коефіцієнтів
1.1.3. Технологічні можливості вертикально-

свердлувального верстата мод. 2Р135Ф2
Верстати з ЧПУ - прогресивний вид металорізального об­ладнання, їх функціонування базується на останніх досягненнях автоматики, обчислювальної техніки та електроніки. Верс­тати з ЧПУ міцно увійшли у практику машинобудівних підпри­ємств та виконують значний обсяг робіт по обробці деталей.

Значна перевага свердлувальних верстатів з ЧПУ перед універсальними полягає в тому, що при обробці деталей з точно розташованими отворами, як правило відпадає необхідність за­стосування кондукторів.

Доцільність використання свердлувальних верстатів з ЧПУ замість універсальних тим більша, чим більша кількість отворів може бути оброблена при одній установці деталі. Це пояснює­ться відносно невеликими втратами часу на верстатах з ЧПУ при виконанні холостих переміщень. На універсальних верста­тах холості установчі переміщення потребують у 10-20 разів більше часу. У той же час точність та швидкість переміщень на верстатах з ЧПУ вища, ніж на універсальних, що ще більше підвищує ефективність застосування цього виду обладнання.

Згідно класифікації експериментального науково-дослідного інституту металорізальних верстатів (ЕНДІМВ) свердлувальні верстати (в тому числі з ЧПУ) відносяться до другої групи, розділяються на декілька типів (підгруп) та позначаються ци­фрами:

21... — вертикально-свердлувальні;

22... — одношпиндельні напівавтомати;

23... — багатошпиндельні напівавтомати;

24... — координатно-розточувальні;

25... — радіально-свердлувальні;

26... — розточувальні;

27... — алмазно-розточувальні;

28... — горизонтально-свердлувальні;

29…— різні свердлувальні.

Наприклад, позначення верстату моделі 2Р135Ф2 розшиф­ровується таким чином: 2 - верстат відноситься до свердлу­вальної групи; Р - вказує на наявність револьверної головки; 1 - вертикально-свердлувальний; 35 - величина найбільшого умовного діаметру свердлування, мм; Ф2 - позиційна система ЧПУ.

Вертикально-свердлувальний верстат мод. 2Р135Ф2 призна­чений для обробки корпусних деталей, а також деталей типу фланців, кришок, плит, важелів, кронштейнів і т.д. На ньому можливе виконання таких технологічних операцій як свердлування, розточування, зенкерування, зенкування, цекування, нарізання різьби та інші операції. При цьому забезпечується точність міжосьових відстаней оброблюваних поверхонь в ме­жах (0,10....0,15)мм. Найбільш раціональна область застосу­вання - дрібносерійне та серійне виробництво.

Верстат має великі діапазони хвилинних подач переміщень револьверної головки (РГ) - (10-500) мм/хв (табл. 1.1 та частот обертання шпинделя - (31,5-1400) хв(табл. 1.2) які повністю забезпечують необхідні режими обробки деталей із сталей, чавунів та кольорових металів.

Таблиця 1.1

Значення та цифрові коди подач

Фактичні значення подач Sхв , мм/хв.

10

12,5

16

20

25

31,5

40

50

63

Позначення подач при програмуванні

F01

F02

F03

F04

F05

F06

F07

F08

F09



Закінчення табл. 1.1

Значення та цифрові коди подач

Фактичні значення подач Sхв , мм/хв

80

100

125

160

200

250

315

400

500

Позначення подач

при програмуванні

F10

F11

F12

F13

F14

F15

F16

F17

F18


Таблиця 1.2

Значення та цифрові коди частот обертання

Фактичні зна­чення частот і обертання

шпинделя





31,5



45



63



90



125



180



250



355



500



710



1000



1400

Позначення частот обер­тання при програмуванні



S01



S02



S03



S04



S05



S06



S07



S08



S09



S10



S11



S12


Дискретність приводу системи ЧПУ за всіма координатами становить 0,01 мм, фактична точність позиціонування столу - 0,05 мм. Така розбіжність пояснюється наявністю зазорів у ме­ханізмах приводу, інерційністю маси столу тощо.

Швидкість прискореного (швидкого) ходу столу - 3,8 м/хв, револьверного супорта - 4 м/хв.

Верстат обладнано хрестовим столом, що має розміри робо­чої поверхні 400 х 710 мм, з телескопічним захистом напрям­них, а також шестишпиндельною РГ, яка дозволяє здійснювати автоматичну зміну інструментів за УП. При цьому найбільша відстань від торця шпинделя до робочої поверхні столу стано­вить 600 мм, а виліт шпинделя - 450 мм. Для прискорення ру­чної заміни інструментів передбачено спеціальний випресовувальний пристрій.

Верстат обладнано системою ЧПУ Координата С-70. Дана система ЧПУ забезпечує переміщення столу для позиціонування окремо за координатами X та Y або одночасне позиціонування за двома координатами X та Y і робочі цикли подач інстру­ментів по осі Z. Максимальне переміщення столу по осі X -630 мм, по осі Y - 400 мм. Дискретність переміщення відпові­дних робочих органів за всіма координатами складає 0,01 мм. Наявність цифрової індикації на пульті управління пристрою ЧПУ дозволяє вести візуальний нагляд за положенням столу, а також контролювати правильність запису УП на перфострічці.

На верстаті передбачено зворотній зв'язок за положенням робочих органів. Датчиками зворотного зв'язку є кругові елек­троконтактні кодові перетворювачі.




1.2. Хід роботи
  1   2   3

Схожі:

Створення консольних програм
Консольна програма не має інтерфейсу користувача. Такі програми використовуються для розробки системних програм, автоматизованих...
Тема: Визначення раціональної схеми обробки на вертикально-свердлувальному верстату мод. 2Р135Ф2
Оти: Ознайомитись з технічними характеристиками верстату; Засвоїти сутність та зміст паралельного та послідовного методів обробки...
Практическая работа №3. Тема: Визначення раціональної схеми обробки...
Оти: Ознайомитись з технічними характеристиками верстату; Засвоїти сутність та зміст паралельного та послідовного методів обробки...
Перелік навчальних програм для факультативних занять і спецкурсів з біології
Збірник навчальних програм для допрофільної підготовки та профільного навчання. Курси за вибором
Для усунення помилки що наведена нижче
Потрібно скопіювати з файлу кваліфікації таблицю п. 22 у Excel та знайти комірки, що об’єднані вертикально, як показано на малюнку...
ТЕМА: Операційні системи Windows. Робота з вікнами програм та діалоговими вікнами
МЕТА: засвоїти основні методи роботи з типовими вікнами програм та діалоговими вікнами; набути навички переміщення вікон, зміни розміру...
Програма зовнішнього незалежного оцінювання Пояснювальна записка
ЗНО) розроблено з урахуванням чинних програм зі світової літератури для 5–9 класів (лист Міністерства освіти і науки України №1/11-6611...
Програма зовнішнього незалежного оцінювання Пояснювальна записка
ЗНО) розроблено з урахуванням чинних програм з української мови для 5–9 класів (лист Міністерства освіти і науки України №1/11-6611...
Програма зовнішнього незалежного оцінювання 2012 року Пояснювальна записка
ЗНО) розроблено з урахуванням чинних програм з української мови для 5–9 класів (лист Міністерства освіти і науки України №1/11-6611...
Комплекс навчальних програм сімейного виховання для 8 9 класів (9,...
Сімейні цінності: комплекс навчальних програм сімейного виховання (9, 17, 35, 70 годин) [для 8 – 9 класів] / [О. В. Мельник (кер...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка