Вчитель. Наближається до завершення старий рік. І зараз ми на порозі Нового року, Різдва Христового зібралися, щоб поговорити про наше життя. Про те, як ми


Скачати 106.73 Kb.
Назва Вчитель. Наближається до завершення старий рік. І зараз ми на порозі Нового року, Різдва Христового зібралися, щоб поговорити про наше життя. Про те, як ми
Дата 11.12.2013
Розмір 106.73 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Астрономія > Документи
НА ПОРОЗІ РІЗДВО
Вчитель. Наближається до завершення старий рік. І зараз ми на порозі Нового року, Різдва Христового зібралися, щоб поговорити про наше життя. Про те, як ми живемо, які ми є, яким нам потрібно бути, щоб бути щасливими. І поскільки вже можна колядувати, то нашу зустріч почнемо колядкою. Тією колядкою, якою завжди починають колядувати і вітати один одного з Різдвом Христовим.
( учні співають колядку « Бог предвічний народився».)
Бог предвічний народився

Зійшов днесь із небес

Щоб спасти рід увесь

І утішився.

В Вифлеємі народився

Месія Христос наш,

Христос наш для всіх нас

Нам народився.

Слава Богу заспіваймо,

Честь Сину Божому

І пану нашому

Поклін віддаймо.
Вчитель. Ми, діти, безежно щасливі у Бога, бо сподобилися народитися у таку незвичайну добу, коли минає друге тисячоліття і наступає третє. Ось пройде кілька днів, завершиться старий рік. І нам нині є над чим задуматись, є що поміркувати, підвести підсумки, проаналізувати: як ми живемо, що треба змінити в нашому житті. Всі ми хочемо бути щасливими, угодними Богу, щоб він нам дав довге життя, щоб не відступив від нас і, щоб ми завжди відчували Його захист, підтримку, допомогу.

Бог так полюбив людей, що свого Сина єдинородного послав на Землю, щоб врятувати нас, усіх людей. І як це відбулось, послухайте святе Євангеліє від Матвія.

( Учень читає Євангеліє від Матвія « Народження Ісуса Христа»)
Вчитель. Спаситель прийшов на Землю. Його приходу з нетерпінням чекали. Особливо чекав Сина Божого старенький священик Семен, який служив у Єрусалимському храмі. Він був дуже старий і єдиним його бажанням було: відійти у вічність. Але Бог обіцяв йому, що він лише тоді помре, коли побачить Месію.

Божественне Дитя після народження ще довго залишалося у Вифлеємі. Коли Дитині сповнилося шість тижнів, її принесли до Єрусалиму, що знаходився на відстані семи миль від Вифлеєму. Мати Дитини мала принести жертву Богові в чудовому Єрусалимському храмі. Для жертви було заготовлено дві горлиці. Дух Святий явив священикові Семенові, що Дитя Ісус знаходиться у храмі. З радісним серцем він зустрів Дитятко. Священик взяв Його на руки, благословив Бога, кажучи: « Нині звільняєш раба Твого, Владико, за словом Твоїм, з миром, бо бачили очі мої Спасителя». Ці слова ми, християни, завжди чуємо в храмі Божому, коли закінчується Велика Вечірня і зараз ми почуємо їх у виконанні нашого церковного хору.
( Звучить запис пісні у виконанні церковного хору)
Вчитель. Ми з вами, діти, всі знаємо, що зараз Пилипівський піст. Традиція початку цього посту пов’язана з ім’ям святого апостола Пилипа, який постраждав за віру Христову і прийняв мученицьку смерть. Він так, як і кожна людина був немічний і недосконалий. А тому перед смертю не просив у Бога терпіння, а просив кари на своїх убивць. Так, як християнинові не дозволено накликати помсту, то Господь наклав на свого апостола покуту: 40 днів по смерті він не міг увійти до раю. Святий Пилип просив інших апостолів молитися і постити за нього всі ці 40 днів. І на ознаменування цього Христова церква заповіла усім християнам постити перед Різдвом.
( Учні виконують колядку « На синім небі».)
На синім небі

На синім небі зіронька сяє,

По всьому світі звістка спадає.

Во Вифлеємі в стайні низенькій

Дитя родилось, Ісус маленький.
Дитя родилось

Дитя родилось,ручки складало

Всіх засмучених мило вітало:

«Ой не сумуйте добрії люди,

Бог запанує, правда усюди».
Правді Господній ми поклонімся,

Діві Марії, Богу молімся.

Дай нам прожити доброї волі,

Щоб ми пишались як квіти в полі.
Отож до нього

Отож до нього всі ми звернімось,

Христу малому низько вклонімось

І всі ми нині Його вітаймо,

Слава во вишніх Йому співаймо.
Вчитель. Наше життя, діти, дуже складне. Воно складне у кожної людини. Ми ж повинні собі усвідомити, що не залежно від того, які прикрощі, негаразди зустрінуться нам на життєвій дорозі, ми не повинні нікого кривдити. Бо цього навчає нас Господь, кажучи: «Любіть і ворогів ваших». Це дуже важко. Бо завжди легко любити тих, хто любить нас і дуже важко любити тих, хтонас ненавидить. Але завжди на поміч приходить молитва. І кожному з нас треба знати Псалом 90, бо він має велику захисну силу від усього злого.
(Учень читає Псалом 90)
Хто живе під охороною Всевишнього, той під покровом Бога Небесного оселиться. Каже він до Господа: «Ти пристановище і захист мій, Бог мій, і я уповаю на Тебе». Він спасе тебе від сіті ловця і від пошести згубної. Плечима Своїми Він захистить тебе, і під тінню крил Його ти надійно спочиватимеш. Обороною тобі буде правда Його. Не побоїшся страху вночі, ані стріли, що летить удень. Ані пошести, що ходить у темряві, ані напасти духа зла опівдні. Впаде біля тебе тисяча, і десять тисяч праворуч тебе, але до тебе не наблизиться. Тільки очима твоїми будеш дивитися і помсту над беззаконниками бачити. Бо ти сказав: «Господь – надія моя», і Всевишнього ти обрав за оборонця собі. Отже, не прийде до тебе лихо, і пошесть не наблизиться до оселі твоєї. Бо Він ангелам Своїм звелить, щоб охороняли тебе на всіх путях твоїх. На руках вони понесуть тебе, щоб нога твоя не спіткнулася об камінь. На гаспада й василиска ти наступатимеш і потопчеш лева й змія. Бо каже Господь: «За те, що він поклав надію на Мене, Я визволю його і захищу його, бо він знає ім’я Моє. Буде кликати Мене, Я почую його; буду з ним у скорботі, визволю його і прославлю його. Довгим життям обдарую його і дам йому спасіння Моє».
Вчитель. Пилипівський піст не такий суворий, як Великодній. Утримуватися треба лише від м’ясних страв. Зате дозволяється риба і олія. Але Пилипівський піст – особливий. Це піст високої моралі: стримання від усякого зла ділом, словом, думкою. І хто злобний в ці дні, то злоба до нього ж повертається, всі нечестиві впадуть в свої власні сіті, людина ж злорічива не закріпиться на землі, зло переслідує злого і повалить його. пам’ятаймо це всі і просімо у Бога, щоб він допоміг нам, щоб охороняв нам наші вуста і наші серця, щоб ми не нахилялися до речі лихої і не чинили діла лихі з людьми, які беззаконня творять. Тож будьмо розсудливими, поміркованими, робімо добро, дякуймо Богові, що маємо ще час для цього. Радіймо, колядуймо і з чистим серцем, світлими помислами зустрічаймо Різдво Христове.
( Учні виконують колядку « А ми люди подорожні»)
А ми люди подорожні Слава Богу Рожденному

З дороги зблудили В піснях прославляймо

Ми до тебе, господарю, Нарожденного Ісуса

В гості загостили. До серця приймаймо.
Наш Ісус мале дитя Подивися, Сину Божий

Благословить ваше життя, На наші зітхання,

Щоб щасливо проживали Пошли, Боже, мир і спокій

І горя не знали. Послухай благання.
Ми не хочем їсти й пити Щоб в спокої проживати,

Хочем відпочити, Христа прославляти

Твою хату, господарю, І за його щирі дари

Хочем звеселити. Христу поклін дати.
А ти знаєш, господарю, Слава Богу Рожденному

Що Бог народився, Всі ми заспіваймо

У вертепі на соломці І у яслах Повитому

Там Ісус з’явився. Свій поклін віддаймо.
Вчитель. Спаситель прийшов у цей світ ради нас, людей, ради нашого спасіння. Ради нас усіх він терпів, був гонимий, страждав, був розп’ятий на хресті і помер. Своєю пролитою кров’ю Син Божий змив гріхи всього світу. Щоб ми, діти, мали життя вічне. Нам з вами для того, щоб мати вічне життя, а не вічні муки, потрібно жити за Божими заповідями. Особливо дотримуватись тієї, яку залишив Ісус Христос, який сказав: « Заповідь нову даю вам. Возлюбіть ближнього свого, як самого себе». Якщо будемо дотримуватись тієї, однієї заповіді, то ніколи не порушимо інших заповідей.

Зупинімось на мить і подивімось навкруги. Як ми живемо, чим ми живемо, які ми є і які є люди, що оточують нас? Поміркуймо і ми прийдемо до висновку, що життя чудове і не все так погано, як деколи здається. І ми повинні бути вдячні Богові за те, що маємо. За кожний прожитий нами день. Ми повинні творити добро, щоб Бог не залишив нас, бо не всюди так, як у нас. Навіть на нашій Україні не всюди одинаково. Наш західний регіон обминули стихії. Ми живемо в нашій державі під мирним небом. А у світі ще стільки проливається крові. Отож будьмо вдячні Богові за все. Живімо по правді. Не ступаймо на стежку зла і просімо у Бога милості і терпіння. Тільки тоді заживемо щасливо і тільки за таких умов буде цвісти наша Україна. Наша колишня учениця Галя Глодзь, наша юна поетеса передала нам свою нову поезію, яка називається «Цвіти, плането».
(Учениця читає поезію «Цвіти, плането»)
Світить сонце в небі голубому,

Поміж хмар ключем летять лелеки,

Знову повертаються додому

Подорожні із шляхів далеких.
Принесуть вони в дарунок рідним

Розповіді про краї чудові,

Де ясніють дивні краєвиди,

Де шумлять степи, луги, діброви.
Де краса, окрилена над світом

У блакитне небо піднялася,

Де розквітли незрівнянні квіти,

І вода прозора розлилася.
Та не лише про священні ріки,

Про красу і радість розказали.

Є країни, у яких навіки

Голод і війна запанували.
Там ненависть вища за кохання,

А в очах тривожний крик розпуки,

Там журба і горе – мов наслання

Там у братській крові миють руки.
Вчитель. Галя пішла з нашого шкільного колективу, але вона підтримує з нами стосунки. Ми є завжди першими слухачами її поезій. Вона дуже спостережлива, вразлива, дуже любить життя, красу. І, навіть, краще за дорослих вміє цінувати те, що збагачує людину, а що її нищить, що корисно для людської душі, а що шкідливо. І, що найголовніше, дівчинка вміє помічати навкруг себе все прекрасне. І погодьтеся, що всі ми не завжди бачимо і милуємось хмарками-баранцями в небі, не бачимо зимової казки навкруг нас, буваємо байдужими до пробудження природи весною. Послухайте ще дві її поезії про ту красу навколо нас, до якої ми часто буваємо байдужими.
ЧИ ЧУВ ХТОСЬ З ВАС, ЯК ПЛАЧУТЬ ВЕРБИ УНОЧІ?
Чи чув хтось з вас, як плачуть верби уночі,

Забувши про щоденну обережність?

У небі грім кує свої мечі

І їх кидає у німу безмежність.

А верби завжди чують всі слова,

Та все ж стоять холодні і бездушні.

Лиш уночі їх серце ожива

І проклинає вранішнє байдужжя.

Та людям не дано почути ці

Приглушені нічним дощем ридання.

І плачуть верби – снів людських творці,

Приховуючи вічні поривання.
РОЗДУМИ ВНОЧІ
Я лимонне кружальце місяця

Вкину в темний нічний коктейль,

Пригадаю знайомі лиця,

Небайдужих мені людей.

Пригадаю хороші очі,

Що зігріли і допомогли

У безодні чорної ночі

І в завіях туманної мли.

Я не можу на небо глянути,

Там горять дві далекі зорі,

Мов рукою чиєюсь притягнуті

Із розбитих долею мрій.

Я б хотіла з повітрям злитися

І забути, що все одно

Буде стомлений місяць дивитися

У моє відкрите вікно.
Вчитель. Труднощів у нас завжди вистачає. І всіх їх буде легко здолати, якщо будемо звертатись до Бога, якщо будемо просити допомоги й захисту в Богородиці, яка сіє поміж нас зерна доброти, яка є нашою заступницею перед Богом, яка покриває нас своїм омофором і відвертає від нас біди і незгоди. Не забуваймо про це.
( Учениця співає пісню «Молитва до Богородиці»)

Я молюсь до тебе щиро, Попроси, Пречиста, в Сина,

Богородице Маріє, Щоб Він ласкою своєю

Посели у серці віру, Піклувався милостиво

Збережи в душі надію. Моїм тілом і душею.
Ти єдина в цілім світі Хай любов твоя велика

Ласку Бога нам приносиш Мене скрізь і всюди гріє.

І простить гріхи людськії Не покинь мене довіку,

Материнським серцем просиш. Богородице Маріє.
Вчитель. Наше життя дивовижне. Кожен новий день наповнений подіями: сумними, радісними. Один день проходить спокійно, в інший супроводжує нас тривога. Дуже важливо для кожної людини навчитись сприймати всі події як належить і завжди пам’ятати, що все в нашому житті від Бога і все в ньому відбувається для нашого блага. І для того, щоб легше долати всі труднощі, всі негаразди, починаймо кожен новий день з «Ранішньої молитви Оптинських старців». Це дуже помічна молитва для нас. Бо в цій молитві ми просимо у Господа сил для себе на день, що наступив, просимо терпіння, мудрості, без яких нам не обійтися. Послухайте цю молитву.
( Учениця читає молитву)
Господи, дай мені сил!

Господи. Дай мені з душевним спокоєм зустріти все, що принесе мені наступаючий день. Господи, дай мені цілком віддатися на Твою Святу волю. Господи, на всякий час цього дня у всьому настав і підтримай мене.Гоподи, які б звістки я не отримала б протягом дня, навчи прийняти їх зі спокійною душею і твердим переконанням, що на все Твоя Свята воля. Господи, відкрий мені волю Твою Святу для мене і тих, хто навколо мене. Господи, у всіх моїх словах і ділах Сам керуй моїми думками і почуттями.

Господи, в усіх непередбачених випадках не дай мені забути, що все послано Тобою. Господи, навчи правильно, просто, розумно відноситись до всіх домашніх і тих, хто біля мене: старших, рівних і молодших, щоб нікого не засмутити. Але всім сприяти до блага.

Господи, дай мені силу перенести втому наступаючого дня і всі події протягом дня. Господи, не лиши мене напризволяще ворогам моїм, але ради імені Твого Святого сам керуй і управляй мною. Господи, просвіти мій розум і серце моє для розуміння Твоїх вічних і незмінних законів, що правлятьсвітом, щоб я, грішна раба Твоя, могла правильно служити Тобі. Господи, дякую Тобі за все, що зі мню буде, бо я твердо вірю, що люблячим Тебе все сприяє до блага. Господи, благослови всі мої виходження і входження, діяння діл, слова і думки, удостой мене радісно прославляти, оспівувати і благословляти Тебе, бо Ти є благословен во віки віків.Амінь.
Вчитель. Ми на порозі святкування Різдва Христового. Зустріньмо це свято не так, як завжди, а по-особливому, з щирою молитвою до Спасителя: подякуймо Йому за те, що ми маємо, попросімо у Нього спасіння для наших душ, мудрості для нас, поміркованості. Чинімо добродійства: поділімося тим, що є у нас з тими, хто не має, простягнімо руку помочі тим, хто потребує допомоги. І пам’ятаймо, що коли робимо щось добре чи зле комусь, то заробляємо тільки для себе. Бо якою міркою міряємо, такою і нам буде відміряно. То ж не будьмо духовно сліпими і просімо у Бога прозріння. Просімо, щоб Спаситель не відступив від нас, а кожної миті нашого життя був з нами, відкривав нам істину, наставляв нас, підтримував. Щоб ми не загубилися серед виру життя, щоб не збочили, а впевнено крокували дорогою правди, яка приведе нас до світла.
( Учні співають пісню « Дорога до Бога».)
Скільки в світі є різних длріг!-

Наче зір на вечірньому небі!

Але шлях мій крізь терни проліг

Лиш до Тебе, о Боже до Тебе.
Дорога доБога – це правди дорога.

Щасливий, хто нею іде у житті.

Щоб вийти на неї, не треба нічого,

Лиш йти по стежках, де ходили святі.
Скільки в світі є різних думок,

Скільки різних людей є на світі!

Та не кожен шукає стежок,

Що Тобою, о Боже зігріті.
Тож крізь терни уперто ідім –

Там дорога веде нас до світла.

Там Отець наш. Там справжній наш дім,

Тільки треба, щоб віра окріпла.

Схожі:

Сценарій "Новий рік вже на порозі"
Прошу всіх налити келихи. Наше свято присвячене проводам старого 2012р розпочинається
Шановна громадо! Ми зібралися в цьому залі, щоб поговорити про науку,...
Сьогодні ми проведемо виховний захід, що має назву "Фізика і ми". Перша частина виховного заходу – наукова конференція "Фізика в...
Сценарій вечора-конкурсу
Вед. 1 Дорогі друзі! Наближається 8 Березня – день, в який представники сильної половини людства згадують про тих, хто поруч з ними...
Сьогодні ми зібралися на свято, узяли із собою святковий настрій,...
Діти, чи впізнали ви мене? Хто я?! Правильно, і сьогодні я запрошую вас до цікавої подорожі. Ми зазирнемо у вікна до дітей і подивимося,...
Чи знаємо ми, яке буде життя через 20 років?
А дитині треба, щоб її бачили і розуміли у цю хвилину, щоб вчитель дихав разом з нею, підтримував, вселяв віру, дарував світло. Щоб...
Сценарій свята «Я і мої права» у Цвітоському навчально виховному об'єднанні 23. 10. 2009 р
В цей день, коли сонце нашу землю будить і до життя кличе, коли все поосипається і щебечуть пташки, зібралися ми однією родиною в...
Гасло: Майбутнє в наших руках, запали світло в своїх думках. Спрямуй...
Гасло: Майбутнє в наших руках, запали світло в своїх думках. Спрямуй позитив у життя, щоб краще стало наше майбуття
ТЕМА. Різноманітність ракоподібних МЕТА
Коли ви закінчите школу, я сподіваюся, що ці знання вам знадобляться в житті. Я бажаю вам, щоб ваш багаж був великим і різноманітним,...
Сімейні традиції. Свята народного календаря та їх роль у вихованні...
Радиціями українців та їх роллю у вихованні дітей, святкуванням народного свята зимового циклу- старого Нового року або Василя. Презентувати...
2. Пропонуються для огляду слайди на мультимедійній дошці «Наш клас»
Ми раді вітати вас сьогодні на наших зборах «Батьки і діти». Ми запросили вас на вечір спілкування для того, щоб надати можливість...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка