Сатурн, дивний газовий гігант, остання з планет Сонячної системи, яку можна роздивитися неозброєним оком. Це одна з найцікавіших планет. Кільця є навколо всіх


Скачати 91.27 Kb.
Назва Сатурн, дивний газовий гігант, остання з планет Сонячної системи, яку можна роздивитися неозброєним оком. Це одна з найцікавіших планет. Кільця є навколо всіх
Дата 17.03.2013
Розмір 91.27 Kb.
Тип Документи
bibl.com.ua > Астрономія > Документи
Планету Сатурн назвали на честь римського Бога Сільського господарства. Сатурн , дивний газовий гігант, остання з планет Сонячної системи, яку можна роздивитися неозброєним оком. Це одна з найцікавіших планет. Кільця є навколо всіх планет гігантів. але такої чудової „прикраси” немає більше в жодного космічного тіла. Кільце Сатурна зовсім пласке, дуже широке та найбільше нагадує криси величезного бриля. Сатурн швидко обертається навколо своєї осі (з періодом — 10,23 години), складається переважно з рідкого водню і гелію, має товстий шар атмосфери. Сатурн обертається навколо Сонця за 29,46 земних років на середній відстані 1427 млн км. Відомо про існування 62 природних супутників Сатурна, найбільший з яких — Титан . Якщо спостерігати за цією планетою тривалий час, можна помітити, як змінюється її капелюх. Він повертається до нам то одним боком ,то іншим. Нарешті раз на п’ятнадцять років він взагалі зникає! Зміни кільця пов’язані з тим, що площина, у якій воно розташоване нахилене відносно землі на 26 градусів. Сатурн обходить сонце за 29 років. Залежно від того, у якій точці орбіти він перебуває, ми бачимо як розвертається його кільце. Коли воно стає до нас ребром, розрізнити це утворення не вдається навіть у потужні телескопи. А виходить, кільце має бути дуже-дуже тонким. За сучасними підрахунками, товщина „окраси” Сатурна складає лише близько 20 кілометрів. За космічними мірками це мізерна цифра. Існує три головних кільця, названих A, B і C. Вони добре помітні з Землі. Слабші кільця називають D, E та F. При ближчому розгляді кілець виявляється дуже багато. Між кільцями існують щілини, де немає частинок. Найбільшу щілину, яку можна побачити у середній телескоп із Землі (між кільцями А и В), названо щілиною Кассіні. Ясними ночами у потужніші телескопи можна побачити й менш помітні щілини. Перші астрономи важали кільця Сатурна за місяця. Коли Галілей першим звернув свій телескоп на Сатурн в 1610 році,
він побачив, планету і її кільця, правда він про це не знав. Галілей порахував що це не кільця, а місяця навколо Сатурна.
Пізніше Крістіан Гюйгенс використовував новий телескоп і побачив, що Сатурн насправді оточений його знаменитими кільцями.

Інфрачервоні камери космічного корабля зробили знімки північного полюса Сатурна і виявили на ньому північні сяйва. Раніше ні на одній планеті сонячної системи не вдавалосязнайти подібних речей. На Сатурні бушують урагани, які дуже нагадують урагани на Землі. Величезні воронкоподібні плями свідчать про негоду на планеті. Історичний факт: коли Галілей вперше спостерігав цю планету, він зазначив ще двох її супутників, але пізніше їх не виявив. У його щоденнику з'явився такий запис: «Сатурн пожер своїх дітей». Звичайно, обвинувачення було несправедливим - супроводжуючі всього лише опинилися в тіні планети-гіганта.

Першим космічним апаратом, який відвідав околиці Сатурна, був КА "Піонер 11", який 1 вересня 1979р. пройшов на відстані 21400 км від хмарної поверхні цієї планети. Магнітне поле Сатурна, зафіксоване приладами КА, виявилося сильнішим, ніж у Землі, але слабкіше, ніж у Юпітера. Уточнена маса Сатурна. За характером поля тяжіння зроблено висновок, що внутрішня будова Сатурна схоже на будову Юпітера. Фотографії кілець виглядали незвично, оскільки прилади фіксували не відбитий від кілець світло, а світло, що пройшло крізь них, так як до апарату була звернена не

освітлена Сонцем "нічна" сторона кілець. За даними вимірів інфрачервоного випромінювання отримана температура Сатурна рівна -170 ° С, що свідчить про те, що планета випромінює в 2,5 рази більше тепла, ніж одержує від Сонця. У високих широтах Сатурна передбачається наявність полярних сяйв. Вперше були отримані зображення Титана, найбільшого з сімейства супутників Сатурна, на жаль дозвіл було дуже низьким.

У Сатурна, як і в Юпітера, є дуже щільна атмосфера. На верхній межі його хмарного покриву, помітно мало деталей і контраст їх з навколишнім фоном невеликий. Цим Сатурн відрізняється від Юпітера, де присутня безліч контрастних деталей у вигляді темних і світлих смуг, хвиль, вузликів, що свідчать про значну активності його атмосфери.

Встановлено, що швидкості вітрів на Сатурні навіть вище, ніж на Юпітері: на екваторі 1700 км / ч. Число хмарних поясів більше, ніж на Юпітері, і досягають вони більш високих широт. Таким чином, знімки хмарності демонструють своєрідність атмосфери Сатурна, яка навіть активніше юпітеріанской. Метеорологічні явища на Сатурні відбуваються при більш низькій температурі, ніж в земній атмосфері. Температура планети на рівні верхньої межі хмарного покриву, де тиск дорівнює 0,1 атм., Складає всього-188о С. Цікаво, що за рахунок нагрівання одним Сонцем навіть такої температури отримати не можна. Розрахунок показує: у надрах Сатурна є свій власний джерело тепла, потік від якого в 2,5 рази більше, ніж від Сонця. Сума цих двох потоків і дає спостерігається температуру планети. Космічні апарати докладно досліджували хімічний склад надоблачной атмосфери Сатурна. В основному вона складається майже на 89% з водню. На другому місці гелій - близько 11%. Відзначимо, що в атмосфері Юпітера його 19%. Дефіцит гелію на Сатурні пояснюють гравітаційним поділом гелію і водню в надрах планети: гелій, який важче, поступово осідає на великі глибини. Інші гази в атмосфері - метан, аміак, етан, ацетилен, фосфін - присутні в малих кількостях. Метан при настільки низькій температурі знаходиться в основному в краплинно-рідкому стані. Він утворює хмарний покрив Сатурна. Що стосується малого контрасту деталей, видимих ​​в атмосфері Сатурна, то причини цього явища поки ще не цілком ясні. Було висловлено припущення, що в атмосфері виважена послаблюються контраст серпанок з дрібних твердих частинок. Але спостереження "Вояджера-2" спростовують це: темні смуги на поверхні планети залишалися різкими і ясними до самого краю диска Сатурна, тоді як при наявності димки вони б до країв замутнялісь через велику кількість часток перед ними.

За своєю внутрішньою будовою Сатурн схожий з Юпітером. Передбачається, що оболонка планети складається з рідкого водню, який у міру просування до центру планети переходить з рідкого в металеве стан. У центрі планети розташовується железокремніевое ядро, з домішкою льодів з метану, аміаку і води.

До кінця вісімнадцятого століття Сатурн був найдальшої планетою нашої сонячної системи. Він стоїть на шостому місці по віддаленості від Сонця, знаходячись від нього на відстані більше 887 000 000 миль - майже вдвічі далі Юпітера. Сатурн - велика планета (за своїми розмірами він поступається тільки Юпітеру), його діаметр біля екватора становить 75 000 миль (у Землі - 8000 миль). Сатурн рухається навколо Сонця дуже повільно, обходячи світило по своїй орбіті за 29,5 років. Швидкість його обертання навколо своєї осі дуже велика для такої великої планети: доба на Сатурні складають лише 10 годин і 14 хвилин.
Земному спостерігачеві немерехтливого жовтувате світло Сатурна здається досить тьмяним в порівнянні з сяйвом Юпітера. У давнину Сатурн вважався найменш цікавою планетою, оскільки він не володіє ніжним блиском Венери, червонуватим відтінком Марса і яскравістю Юпітера.
Стародавні помилялися, вважаючи, що Сатурн не представляє інтересу як небесне тіло. Лише нещодавно ми виявили, що Сатурн - багатобарвна планета з смугами жовтого, золотисто-коричневого і червоно-коричневого тонів. Завдяки цим ефектним кільцям зараз Сатурн вважається найбільш цікавою планетою.
У листопаді 1980 американський космічний зонд «Вояджер-1» облетів Сатурн і надіслав на Землю фотознімки цього астрономічного дива, що опинилися за межами нашої уяви. Виявилося, що окремих смуг не шість, а тисячі. Вони нагадують борозенки на грамплатівці шириною в 170 000 миль. Фотографії «Вояджера-1» показали, що великі кільця складаються з більш дрібних, нагадуючи концентричну брижі в космічному океані. На підставі знімків астрономи вирішили, що кільця складаються з шматочків льоду розміром з звичайний сніжок або менше. Одне з найбільших кілець, зване кільцем F, складається з крижаних ниток довжиною 500 миль кожна, сплетених в гігантську косу.
Підлетівши до Сатурна в серпні 1981 року, «Вояджер-2» повідомив, що планету оточує хмара газів в 300 разів більш гаряче, ніж сонячна корона! Це - саме розпечене місце, виявлене в нашій сонячній системі. Астрономи продовжують вивчати складні і «головоломні» (за висловом одного вченого) дані про цю ефектною планеті, отримані з космічних зондів.


Біля Сатурна побувало 3 космічних апарати. Перший з них, «Піонер 11», підлетів до Сатурна в 1979 році. Він виявив магнітосферу планети, показав тонку структуру його кільця. «Вояджери» (1 і 2) відвідали Сатурн з різницею в часі в 9 місяців: у листопаді 1980 року і в серпні 1981 року.

Титан, діаметр якого 5150 км, — один з найцікавіших супутників Сатурна. Вважається, що склад і процеси, що відбуваються в атмосфері цього супутника схожі з тими, які мільярди років тому можна було б побачити в земній атмосфері. Його поверхню неможливо роздивитися крізь густу атмосферу, що складається на 85% з азоту, близько 12% аргону і менше ніж 3% метану. Температура верхніх шарів атмосфери цього супутника близька до −150 °C, а поверхні — 94 °C. Поверхня Титана складається з льоду з домішкою силікатних порід. Вважається, що в Титана може бути океан з етану, метану й азоту глибиною до 1 км, нижче якого лежить шар ацетилену товщиною до 300 м. Метан на Титані під дією світла перетворюється на етан, ацетилен, етилен, і (у сполученні з азотом) у солі ціанистої кислоти. Останні — особливо цікаві молекули: це будівельні цеглинки для амінокислот. Низька температура, безумовно, гальмує утворення складніших органічних речовин. У Титана немає магнітного поля, однак він взаємодіє з полем Сатурна, що створює за ним магнітний хвіст.



Серед надзвичайних супутників Сонячної системи значиться також Япет. Його діаметр складає 1440 км, а одна півкуля яскравіша за іншу в 10 разів. Учені припускають , що це дивне тіло утворилося після зіткнення двох великих осколків різного складу.
Ще одна таємниця сатурніанського неба- супутник Феба. Він відрізняється надзвичайно темним кольором і схожий на згусток темряви. Діаметр Феби – „лише” 220 км. Свій шлях навколо планети-гіганта вона робить за 15,5 року , причому рухається не так , як всі інші супутники, а в протилежному напрямку-за годинниковою стрілкою.
Серед невеликих супутників Сатурна теж чимало надзвичайних. Наприклад, Янус та Епіметій „танцюють” практично по одній орбіті , час від часу міняючись місцями. Як вони умудряються не зіткнутися та не розсипатися в пил, незрозуміло. А Прометей та Пандора розташовані симетрично по обидва боки від кільця планети. Під впливом тяжіння цих супутників речовина кільця „перемішується” і утворює малюнок , що схожий на заплетену косу.
62 супутник Сатурна був помічений у 2009 р. Він не має назви, а в діаметрі має всього 300 метрів.
Мімас сьомий за рахунком супутник Сатурна, який був названий на честь Мімаса, сина Урана і Геї. Мімас отримав прізвисько «Зірка Смерті» через свого кратера, який робить супутник схожим на станцію з кінофільму «Зоряні війни».Мімас є одним із самих маленьких супутників в нашій Сонячній Системі. Але зате він видається в іншому: завдяки власній гравітації Мімас має ідеально круглу форму.







Схожі:

Презентація «Кореспондентський форум «Планети Сонячної системи».» Слайд 2
Найбільша й наймасивніша планета Сонячної системи. Цей газовий гігант має 16 кілець. (Юпітер)
Презентація «Кореспондентський форум «Планети Сонячної системи».» Слайд 2
Найбільша й наймасивніша планета Сонячної системи. Цей газовий гігант має 16 кілець. (Юпітер)
Земля́ третя від Сонця планета Сонячної системи, єдина планета, на...
Земля́ — третя від Сонця планета Сонячної системи, єдина планета, на якій відоме життя, домівка людства. Земля належить до планет...
Додатки до уроку «Материки Землі» Додаток Історичні відомості про виникнення материків
Земля — одна з 9 планет, якi обертаються навколо Сонця i утворюють Сонячну систему
Природнича вікторина «Розумники» (8 – 9 клас) Мета
Обладнання: картки з висловлюваннями для І туру, малюнки древньоримських богів відповідно до назв планет Сонячної системи
Юпітер п'ята планета від нашого Сонця і знаходиться між Марсом і...
Земля. Гравітація на цьому «гіганті» в 5 рази більше, ніж на Землі. Якби хтось вагою в 100 кг стояв на поверхні Юпітера, то там він...
МКС; англ. International Space Station, ISS
Росії, США, Японії, Канади, Бразилії та Євросоюзу. Маса станції складає приблизно 400 тонн. МКС обертається навколо Землі на висоті...
Урок 1 Сонце. Сонячна система. Рух планет навколо Сонця
Ми уже познайомилися з нашою Галактикою і небесними тілами, дізналися, як людство почало освоювати космос. Давайте пригадаємо те,...
Урок 1 Сонце. Сонячна система. Рух планет навколо Сонця
Ми уже познайомилися з нашою Галактикою і небесними тілами, дізналися, як людство почало освоювати космос. Давайте пригадаємо те,...
Непту́н восьма за віддаленістю від Сонця, четверта за розміром і...
Плутона в деяких місцях. Також орбіту Нептуна перетинає комета Галлея. Маса Нептуна у 17,2 рази, а діаметр екватора у 3,9 рази більший...
Додайте кнопку на своєму сайті:
Портал навчання


При копіюванні матеріалу обов'язкове зазначення активного посилання © 2013
звернутися до адміністрації
bibl.com.ua
Головна сторінка